;
bygghemma web2

M&A

Storaktionær raser over kapitalfonds børsfiasko

Kapitalfonden FSN er havnet i et sandt stormvejr, efter at den svenske notering af Bygghemma er endt som en regulær fiasko. Selskabets aktie er faldet med 16 procent på knap to uger, og storaktionæren ATP er langtfra tilfreds.

En af de mest opsigtsvækkende børsnoteringer på den anden side af Øresund trækker flere tråde til både det danske aktiemarked og ikke mindst til landets største investor, ATP.

Den norske kapitalfond FSN, der herhjemme blandt andet ejer Fitness World og succesrige Netcompany, sendte nemlig i slutningen af marts den svenske byggevarekæde Bygghemma på børsen i Stockholm med danske ATP som anker-investor.

Noteringen er dog langtfra gået efter planen, og siden introduktionen på børsen i Sverige har FSN-selskabets aktie tabt godt 16 procent. Det svarer til, at Bygghemma efter blot få uger har fået barberet omkring 1 milliard svenske kroner af sin markedsværdi.

”Det er dybt skuffende, at bankerne og kapitalfonden ikke formår at strukturere processen bedre, da det ser ud til, at man har sat prisen alt for højt. Selskabet performer generelt helt som forventet, så derfor må vi konkludere, at der er andre faktorer i spil, herunder prissætning, free float osv. Hele pakken skal ramme rigtigt, og det er ikke sket,” siger aktiechef i ATP Claus Wiinblad.

Fakta

Fakta

Den norske kapitalfond FSN sendte 27. marts virksomheden Bygghemma på børsen i Stockholm.

Prisen på selskabets aktier blev dengang fastsat til 47,50 svenske kroner.

I dag er kursen på Bygghemmas aktier faldet med over 15 procent.

Storinvestoren ATP, der sammen med svenske Creades var ankerinvestorer på noteringen, udtrykker i dag stor skuffelse over udviklingen.

Sammen med den svenske investor Creades har ATP investeret for omkring 180 mio. kr. i den svenske børsdebutant, der atter har skudt gang i en ophedet debat om, hvorvidt både kapitalfonde og investeringsbanker simpelthen er for grådige, når et selskab skal sendes på børsen.

Alene herhjemme har børsnoteringerne af OW Bunker, Nets og senest køkkenproducenten TCM Group fået investorer til at sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt man bør være ekstra kritisk, når en kapitalfond står bag en børsnotering.

”Vi kigger på hver enkelt case og bedømmer dem som selvstændige virksomheder. Vi har ikke lyst til at generalisere og bedømme alle børsnoteringer over én kam. Men det er klart, at det her er skuffende, og vi havde meget gerne set en anden udvikling,” lyder det fra Claus Wiinblad.

Investorer vil presse prisen ned

Koblingen mellem den ulmende børsskandale i Sverige og det danske aktiemarked relaterer sig ikke kun til ATP og pensionskassens store aktiepost i Bygghemma.

Kapitalfonden FSN har nemlig gennem flere år været særdeles aktiv på det danske marked, og som InsideBusiness flere gange har omtalt, er fonden netop langt fremme med planerne om at børsnotere sin fremadstormende it-koncern Netcompany.

Den notering skal efter planen falde på plads inden sommerferien, men både for Netcompany, FSN og fondens rådgivere fra Morgan Stanley og Danske Bank er sagen særdeles uheldig.

Flere investorer forklarer således til InsideBusiness, at den svenske skandale meget vel kan gå hen at påvirke den pris, man i sidste ende vil betale for aktierne i Netcompany.

”Det er klart, at det er to helt forskellige team i FSN, der står for de her to noteringer. Derfor er man nødt til at se det som separate forløb, og vi anser da også stadig FSN’s danske hold for at være dygtige og troværdige. Det ændrer dog ikke ved, at der vil blive spurgt indgående ind til det her, og mange vil kræve, at prisen på aktierne i Netcompany bliver sat tilpas lavt til, at vi undgå en lignende situation,” forklarer en investor til InsideBusiness.

Sagen bliver yderligere giftig, da det langtfra er første gang, FSN slipper uheldigt fra en børsnotering. Så sent som for en måned siden solgte den norske fond således alle sine resterende aktier i Instalco, som man havde sendt på børsen mindre end et år forinden. Vel at mærke efter blot få års ejerskab. Her blev aktierne ifølge InsideBusiness oplysninger solgt til under noteringskursen på 55 SEK, og i dag handles aktien kun marginalt over introduktionskursen, hvilket må siges at være en skuffende udvikling.

Bank i uheldig rolle

Det er dog ikke kun FSN, der står for skud, for flere investorer, som InsideBusiness har talt med, retter også skytset mod investeringsbankerne bag noteringen. Her er det især Carnegies rolle, man er kritisk overfor, da den nordiske specialbank stod øverst i bankkonsortiet i rollen som sole global coordinator.

Carnegie har derfor ifølge investorerne haft stort medansvar for, at prisen på aktierne i den svenske byggekæde er blevet presset alt for højt op.

For Carnegie kommer sagen særdeles ubelejligt, da man også sidste år spillede en rolle i den norske børsskandale RenoNorden. Renovationsselskabet, der også er særdeles aktivt i Danmark, gik konkurs i september sidste år, og selv om det ganske vist var Danske Bank, der sendte selskabet på børsen, stod Carnegie sidenhen for selskabets senere kapitaludvidelser. Her måtte investorerne flere gange sande, at RenoNorden slet ikke kunne love op til de løfter, man havde givet investorerne i forbindelse med de mange kapitalindskud i virksomheden, og det skabte stor frustration hos investorerne.

At ATP nu også peger på bankerne bag Bygghemma, herunder især Carnegie, er langtfra optimalt, da den danske storinvestor i forvejen er involveret i et sagsanlæg mod banken i kølvandet på OW Bunkers konkurs.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra FSN Capital.

 

LÆS MERE

Erfaren advokat vil lokke børsbejlere til Oslo 

Kapitalforvalter jagter velhavere inden børsnotering

Udfordret bank har investorerne på plads før børsnotering

It-rivaler i kapløb om børsnotering og kunder 

Unifeeder ligner en oplagt børsnotering