Storbanken Nykredit og fintechbanken Lunar har i årevis kørt et tæt parløb, hvor Nykredit har været en særdeles central samarbejdspartner i bankens bestræbelser på at blive en reel digital udfordrer til de etablerede banker.
I sine første leveår, før Lunar endnu var en selvstændig bank, stillede Nykredit sågar sin banklicens til rådighed for Lunar. Samtidig var udfordrerbanken en digital partner til Nykredit, mens Nykredit havde status af strategisk investor, idet storbanken var en af de første investorer, der skød penge i Lunar.
Men de tidligere så tætte bånd mellem Nykredit og Lunar er nu fortid.
I al ubemærkethed er Nykredit udtrådt af Lunars ejerkreds. Det skete i sommeren 2021, hvor Nykredit solgte sine aktier i Lunar i forbindelse med en kapitalrejsning, hvor Lunar fik tilført penge fra en række eksisterende investorer.
Ifølge InsideBusiness’ oplysninger ejede Nykredit tidligere op mod 10 procent af aktierne i Lunar. Ejerposten blev siden nedbragt til omkring 5 procent, som Nykredit afhændede sidste sommer.
Samtidig er det tætte samarbejde mellem parterne ophørt. Det hænger især sammen med, at Lunar for godt tre år siden fik sin egen banklicens fra Finanstilsynet og dermed tilladelse til selvstændigt at drive bank.
”Nykredit oplyser, at samarbejdet mellem Nykredit Bank og Lunar Bank ophørte i september 2020, hvor Lunar Bank fik sin egen banklicens. I forlængelse heraf frasolgte Nykredit i juli 2021 sine aktier i Lunar Group A/S,” skriver Nykredit i en kommentar til InsideBusiness.
Lunar: Vi spurgte, om Nykredit ville sælge
Hos Lunar siger medstifter og administrerende direktør Ken Villum Klausen, at det er naturligt, at samarbejdet med Nykredit er ophørt.
“Det var helt naturligt og altid en del af aftalen mellem Nykredit og Lunar, at vi stoppede samarbejdet, da vi fik vores egen banklicens. Dette var begge parter helt enige om og indforstået med fra starten,” siger Ken Villum Klausen.
Ifølge Lunar-topchefen var på det Lunars initiativ, at Nykredit udtrådte af ejerkredsen. Det skete i forbindelse med en kapitalrejsning, hvor Lunar hentede penge fra sine eksisterende investorer, der tæller det svenske investeringsselskab Kinnevik, danske Heartland, der er Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsens investeringsselskab, og den kinesiske teknologigigant Tencent.
I den forbindelse henvendte Lunar sig til Nykredit for at høre, om storbanken havde lyst til at sælge sine aktier, oplyser han.
“Nykredit var strategisk investor, før vi fik vores egen banklicens. I takt med vores nordiske udrulning fik vi nye større investorer. Der har altid været stor interesse for at investere i Lunar. Og da vi spurgte Nykredit, om de gerne ville sælge deres aktier i forbindelse med en kapitalfremskaffelse i 2021, sagde de ja. Dette var derfor en beslutning, der blev taget af begge parter. Vi har fortsat en fin relation til Nykredit,” siger Ken Villum Klausen.
Tidligere var Lunar digital partner til Nykredit, men ifølge Nykredit er det ikke længere tilfældet. Det samme gælder et tidligere samarbejde om investeringer. Her samarbejder Lunar i dag med Saxo Bank, som betyder, at kunder i Lunar kan få en investeringskonto ved Saxo Bank.
Lunar oplyser, at man i dag samarbejder med Nykredit, ligesom det er tilfældet med flere andre banker, om eksempelvis obligationshandler.
Flere påbud under tæt samarbejde
Mens Nykredit og Lunar i flere år var tætte samarbejdspartnere, var partnerskabet dog ikke uden udfordringer.
I 2020 fik Nykredit en række påbud fra Finanstilsynet, som relaterede sig til tiden, hvor Lunar kørte på Nykredits banklicens.
I perioden fik Lunar over 150.000 nye kunder, men selv om Nykredit havde outsourcet processer, der skulle bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering til Lunar, blev storbanken alligevel udsat for kritik af tilsynet.
Kritikken fra tilsynet gik blandt andet på, at Nykredit ikke kunne bevise, at man havde tjekket, om Lunar havde udført opgaverne. Dertil fik Nykredit kritik for ikke at have haft styr på de mest basale ting i hvidvaskbekæmpelsen såsom at vide, hvem kunderne var.
Lunar har som bekendt i dag sin egen banklicens. Med banklicensen har Lunar også selv overtaget ansvaret med at gennemføre processer inden for antihvidvask og kend din kunde.
Senest har Lunar dog fået kritik fra Finanstilsynet for store mangler i sin kreditgivning. Ifølge tilsynet har Lunar ikke i tilstrækkelig grad indhentet oplysninger om kunders faktiske faste udgifter og foretaget en individuel vurdering af, om forbrugerens rådighedsbeløb var stort nok til at kunne betale lånene tilbage til tiden.
Lunar har siden meddelt, at banken har opdateret sine processer og dermed fortsat kan låne penge ud.
Lunar har i dag 500.000 kunder, heraf er 13.000 erhvervskunder. Banken er primært baseret i Danmark, men tilbyder også løsninger til privatkunder i Norge og Sverige.
Læs mere
Problemerne tårner sig op for Lunar. Har Finanstilsynet sovet i timen?
Er festen er slut i venturebranchen? Fondes værdier i hård opbremsning
Forvaltere brænder fingrene på lån til virksomheder
Velhaverbank kaprer tunge kunder fra stor kapitalforvalter
Problemerne tårner sig op for Danmarks største kapitalforvalter
Blodrøde tal rammer flere af landets største kapitalforvaltere
Kapitalforvalter klar med ny alternativ fond til privatinvestorer
Kapitalforvaltere blev forgyldt i 2021. Nu er billedet vendt på hovedet
Jysk-familie strammer krav til aktionærerne i Formuepleje