Spar Nord og især topchef Lasse Nyby har mange kasketter på, når det gælder udviklingen i banksektoren. Dels er Spar Nord i gang med en fjendtlig overtagelse af Danske Andelskassers Bank, dels sidder han i bestyrelsen for både Nykredit og AP Pension, der begge har både stærke interesser og store aktieposter i de mindre banker. Også aktører som Henrik Lind og ejendomsmatador Heine Delbing blander sig nu i konsolideringsbølgen i bankerne.

Inside story

Storbank jagter tidligere ejendomsmatador i udlandet

Efter flere forgæves forsøg på at få erklæret en tidligere ejendomsmatador konkurs i Danmark har Spar Nord taget kampen til udlandet. Britisk advokathus er hyret ind i forsøget på at begære den tidligere ejendomsmatador konkurs i Storbritannien.

Selv om kreditorer flere gange har fået en lang næse i forsøget på at erklære den tidligere ejendomsmatador Peter Halvorsen konkurs, har de ikke opgivet kampen for at få deres penge retur.

Forrest i kampen mod Peter Halvorsen, der før finanskrisen var en af Danmarks rigeste med sit hedengangne Essex-imperium, står Spar Nord Bank, der har 15 millioner kroner i klemme hos den tidligere ejendomsmatador.

Som erhvervsmediet Finans har beskrevet, har Spar Nord derfor i flere år forsøgt at få Peter Halvorsen erklæret konkurs i Danmark. Kortvarigt lykkedes det også, da Spar Nord i sommeren 2022 fik erklæret den tidligere ejendomsmilliardær konkurs ved Retten i Helsingør.

Men Spar Nord fik en lang næse, da Peter Halvorsen kærede afgørelsen til Østre Landsret, som omstødte konkursen, fordi landsretten fastslog, at Peter Halvorsen ikke længere har tilstrækkelig tilknytning til Danmark til at kunne tages under konkursbehandling i Danmark, da hans tilknytning er centreret om et lejet hus uden for London.

Det fik Spar Nord til erklære, at banken ville forsøge at få sagen rejst i Højesteret. Anmodningen er dog blevet afvist af Procesbevillingsnævnet, der afgør, om en sag kan blive prøvet ved Højesteret.

Derfor har banken nu taget nye skridt uden for landets grænser i sine bestræbelser på at erklære Peter Halvorsen konkurs.

I midten af august åbnede Spar Nord således en konkurssag mod Peter Halvorsen i Storbritannien, fremgår det af den offentlige database over retssager i Storbritannien fra HM Courts and Tribunals Service, som hører under det britiske justitsministerium.

Til at føre sagen har Spar Nord hyret det britiske advokathus Stephenson Harwood LLP.

Stephenson Harwood LLP ønsker ikke at kommentere sagen, og Spar Nord Bank er også fåmælt om sagen mod Peter Halvorsen i England.

”Vi kommenterer ikke konkrete kundeforhold, men jeg kan oplyse, at vi naturligvis altid gør, hvad vi kan, for at få vores tilgodehavender tilbagebetalt. Det gælder også i de tilfælde, hvor kunderne har valgt at forlade landet,” skriver kommunikationschef Neel E. Rosenberg i en mail.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Peter Halvorsen til sagen mod ham i England.

Kurator forstår kreditorers kamp i udlandet

Kravet fra Spar Nord er opstået, i forbindelse med at Peter Halvorsen for år tilbage måtte sende to store ejendomme på tvangsauktion. Ejendommene var ejet af Peter Halvorsen personligt, og derfor hæftede han selv for gælden.

Brandudsalget og oprydningen i Essex-koncernen efterlod Peter Halvorsen med en gæld på omkring 100 millioner kroner til en række kreditorer, hvoraf den største er Sparekassen Kronjylland, der har 40 millioner kroner i klemme, mens Spar Nord som nævnt har et krav på 15 millioner kroner.

Den danske konkurssag mod Peter Halvorsen blev formelt lukket, da Østre Landsret omstødte konkursdekretet mod Peter Halvorsen.

Men den nu tidligere kurator i Danmark, advokat og partner Hans Peter Storvang fra Leoni Advokater, forstår godt, hvis de danske kreditorer nu forsøger at få erklæret Peter Halvorsen konkurs i Storbritannien.

”Jeg kan henvise til, at konkursen blev ophævet, alene fordi Østre Landsret vurderede, at han ikke har tilknytning til Danmark,” siger Hans Peter Storvang.

I forbindelse med sit arbejde som kurator i den danske konkurssag lykkedes det Hans Peter Storvang at spore Peter Halvorsen til en adresse i det mondæne Ascot i det grønne bælte uden for London.

Ifølge en redegørelse fra advokaten til kreditorer, som Finans har beskrevet, var boligen en ”efter danske forhold særdeles eksklusiv lejebolig” med en månedlig husleje på nordsiden af 60.000 kroner. Hertil kom andre store udgifter som månedlige udgifter til sønnens skolegang på omkring 20.000 kroner i afgifter.

Skærende kontrast til storhedstid

Konkurssagen mod Peter Halvorsen står i skærende kontrast til hans velmagtsdage i 00’erne, hvor man fra tid til anden kunne spotte Peter Halvorsen i en dyr Bentley, eller i Århus-dagene, da han sad på bagsædet af topmodellen Mercedes S-klasse, hvori han med privatchauffør kørte ind på kontoret tæt ved havnen.

Dengang var Essex blandt landets største ejendomsselskaber med værdier for op mod 12 milliarder kroner. Essex købte blandt andet butikscentret Ro’s Torv i Roskilde for halvanden milliard kroner, ligesom koncernen også lagde navn til Randers Stadion.

Men som så mange andre ejendomsspekulanter kunne Peter Halvorsens vinger ikke bære, da finanskrisen ramte, selv om han holdt overraskende længe. Essex blev kastet ud i en stor redningsplan, hvor bankerne forsøgte at begrænse skaderne gennem en såkaldt stille betalingsstandsning, hvor man afviklede de pantsatte ejendomme bedst muligt i ro og mag.

Alligevel endte afviklingen med et tab for bankerne på flere milliarder kroner.

 

Læs mere

Lokalbanker, forvalter og Brøndbyejer har millioner i klemme hos lukningstruet udvikler

Landbobank har millioner på spil i udskældt ejendomskoncern

Skandale ryster milliardærs ejendomskoncern

Milliardærfamilie vil sælge skandaleramt byggegrund. Jyske Bank har 400 millioner på højkant

Ejendomskæmpe øremærker kæmpebonus til NREP

Mismatch i stort ejendomsselskab med kapitalforvalter og PFA i ryggen

Presset stiger på erhvervsejendomsmarkedet. Her er de bløde punkter

Sådan er afkastet i NREP

Succesrig forvalter trækker sig fra milliardhandel