GN bud 2

Inside story

Storbank kan få nøglerolle i spillet om GN

Det tegner til at blive storbanken Credit Suisse, der skal rådgive bestyrelsen i GN Store Nord, hvis en af de potentielle bejlere gør alvor af overvejelserne. Bestyrelsen og især formand Per Wold-Olsen er en af nøglerne til magten i GN. Dansk rival nævnes som oplagt køber.

Efter et år med store udfordringer er danske GN Store Nord nu kommet på radaren hos en række potentielle købere.

Om de mulige bejlere vælger at gøre alvor af deres overvejelser, er endnu usikkert, men allerede nu ser det ud til, at den schweiziske storbank Credit Suisse kan komme til at få en nøglerolle i spillet om GN.

Banken har tidligere arbejdet tæt sammen med bestyrelsen i den børsnoterede audiokoncern, og det er således også forventningen, at Credit Suisse kommer til at spille en central rolle, hvis bestyrelsen i GN anført af den norske formand Per Wold-Olsen skal tage stilling til et opkøbstilbud.

Over for InsideBusiness har GN allerede forklaret, at man har en såkaldt defense manual liggende klar, der skal ruste bestyrelsen bedre til at vurdere eventuelle henvendelser. Manualen er ifølge GN blevet udformet for nogen tid siden og har således ingen umiddelbart sammenhæng med den aktuelle situation.

Ikke desto mindre peger en række kilder på, at netop bestyrelsen og især Wold-Olsen spiller en nøglerolle i forbindelse med GN’s fremtid.

Mens analysen fra de potentielle bydere er, at der i højere grad er sympati for tanken om at dele den danske koncern i to i GN’s øverste ledelseslag i forhold til tidligere, hvor tanken alene var udelukket, ser det noget anderledes ud for bestyrelsen og især formanden.

Formand vil fastholde konglomerat

Mens andre selskaber som A.P. Møller-Mærsk og NKT for længst har skrottet tanken om et konglomerat med flere forskellige forretningsben, er Per Wold-Olsen stadig indædt fortaler for, at GN fastholder netop den struktur.

Hos både analytikere og investorer er der sågar en opfattelse af, at den kontante nordmand mest af alt optræder som en arbejdende formand, der bag lukkede døre ser sig selv som den, der udtænker de store planer og strategier for GN, mens den primære opgave for ledelsen af de to forretningsben GN Audio og GN Hearing er den daglige drift.

Flere kilder tæt på GN peger dog på, at den mangeårige formand sandsynligvis stopper ved generalforsamlingen næste forår, ligesom formanden for nylig solgte en stor del af sin ganske store beholdning af GN-aktier. Spørgsmålet er derfor, om Per Wold-Olsen med tanke på sit kommende exit vil være manden, der blokerer for en handel, der kan skabe fremtidens GN.

Netop her spiller Credit Suisse en nøglerolle, for ud over at have arbejdet tæt sammen med GN-bestyrelsen historisk har banken også på det seneste været rådgiver for koncernen i forbindelse med opkøbet af det tidligere Axcel-selskab SteelSeries, ligesom banken også var involveret, da GN i efteråret udstedte obligationer for lidt over 4 milliarder kroner.

Demant en oplagt køber

Mens interessen for GN denne gang vurderes at være markant mere konkret end tidligere, er det dog langtfra sikkert, at den vil materialisere sig i et bud.

Såfremt den aktuelle uro vil lokke flere købere ud af busken, peger investeringsbanken Carnegies erfarne analysechef Niels Granholm-Leth i en skrivelse til investorerne på, at GN’s danske rival Demant vil være en oplagt køber.

Han hæfter sig samtidig ved, at GN efterhånden er blevet meget lille på det europæiske marked, hvor man ud over Sonova og Demant også er blevet overhalet af kapitalfonden EQT’s fusionerede høreapparatgigant, WSA Audiology.

”Jeg tror, ​​at Demant ville elske at købe GN i sin helhed og også købe GN Hearing, hvis det var en mulighed,” skriver Niels Granholm-Leth og opridser flere scenarier, herunder at Demant enten køber hele GN eller også slår sig sammen med en kapitalfond for dermed kun at overtage GN Hearing, mens fonden så kan snuppe audiodivisionen.

Trods de senere dages kursoptur er GN fortsat kun omtrent halv størrelse af Demant målt på markedsværdi, og især det faktum, at koncernen modsat sin rival ikke har nogen store, dominerende investorer i ejerkredsen, kan potentielt gøre en overtagelse lettere.

Historisk har man således set, at en stor investor som eksempelvis en ejerfond ofte enten vil afvise tilbud eller også forsøge at presse prisen massivt op vel vidende, at man sidder med magten til at spænde ben for en eventuel handel.

Omvendt kan en stopklods meget vel være, at en del af især de professionelle investorer fortsat anser GN-aktien for at være alt for billig sammenlignet med andre, hvorfor det kan kræve en ganske høj præmie at overbevise dem.

”Jeg spekulerer i, at mange GN-aktionærer betragter GN-aktierne som fundamentalt undervurderede; derfor ville de sandsynligvis kræve en meget høj præmie, alternativt foretrække en fusion med Demant (eller en anden) for at bevare deres langsigtede upside,” skriver Niels Granholm-Leth.

 

Læs mere

GN-formand solgte ud før nedtur

Stort industriklenodie jagter ny medejer

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 mia. kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie

Her er landets førende M&A-advokater