Joe & The Juices mange barer i lufthavne så som Nice, led under Covid-19 men er i dag tilbage på sporet

Inside story

Storbank strammer tommelskruerne på kriseramte Joe & The Juice

Under et år efter at have skudt en kvart milliard kroner i kriseramte Joe & The Juice forsøger storbanken SEB nu igen at presse de to kapitalfonde bag koncernen til at komme med friske penge.

Efter endnu et horribelt år tyder alt på, ejerne bag den underskudsgivende juicekoncern Joe & The Juice igen må til lommerne.

2019 sluttede med et enormt tab på over 300 mio. kr., hvorfor de to kapitalfonde bag kæden, amerikanske General Atlantic og svenske Valedo, sidste forår måtte skyde godt en kvart milliard kroner i det danske selskab, der har kastet sig ud i en dyr amerikansk ekspansion.

2020 har dog på ingen måde budt på opmuntring for juicekæden, idet covid-19 har sat den i forvejen pressede koncern i en økonomisk skruetvinge. En klemme, der betyder, at kædens ejere i begyndelsen af 2021 kan blive tvunget til igen at skyde et trecifret millionbeløb i kæden for tredje gang på tre år.

Allerede før covid-19 var selskabet i finansielle problemer, især fordi udrulningen af juicekonceptet i USA har vist sig både dyrere og langt mere udfordrende end først antaget.

De mange nedlukninger har dog accelereret den negative udvikling i kæden, og især de mange lufthavne overalt i verden, hvor Joe & The Juice henter en stor del af sin omsætning, er hårdt ramt på salget.

Den danske juiceforretning styrer derfor mod endnu et betydeligt underskud, og kombineret med en bankgæld på over 1 mia. kr. til storbanken SEB udgør det en giftig cocktail for virksomheden.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er Joe & The Juice i fare for at komme på kant med sine låneaftaler, hvorfor man er i tæt dialog med SEB om situationen.

Kilder med indgående kendskab til de igangværende forhandlinger bekræfter imidlertid over for InsideBusiness, at SEB ikke umiddelbart er indstillet på at øge sit i forvejen betydelige udlån til kæden, medmindre ejerne bag, herunder de to kapitalfonde, igen skyder frisk kapital ind i selskabet.

SEB ser således gerne, at General Atlantic, Valedo og kædens øvrige ejere, der blandt andre tæller stifter Kaspar Basse, senest i januar styrker kapitalgrundlaget i den underskudsplagede virksomhed, hvis de til gengæld skal medvirke til en mere langsigtet løsning for Joe & The Juice.

”Covid-19 har været og er forsat en hård periode for Joe & The Juice og branchen. Vi har brugt perioden siden februar på at effektivisere vores forretning samt investere i vores digitale initiativer. Vi har en stærk tro på fremtiden, vores aktionærer bakker op om Joe & The Juice, og såfremt der skal være behov for kapital, vil de støtte op,” skriver Chief Of Staff & Corporate Development i Joe & The Juice Thomas Norøxe, der selv har en fortid hos kapitalfonden Valedo og oprindelig stod for den svenske fonds investering i den hastigt ekspanderende juicekæde.

Til spørgsmålet, hvorvidt Joe & The Juice er i fare for at bryde sine covenants, understreger Thomas Norøxe samtidig, at man indtil videre har overholdt sine forpligtelser i forhold til gælden hos SEB.

”Vi har en god og løbende dialog med vores banker og har overholdt vores rapporteringskrav samt betalt vores forpligtelser til tiden,” skriver han.

Uenighed i ejerkredsen

Da den amerikanske kapitalfond General Atlantic i 2016 købte sig ind, var det med en klar strategi om at rulle det succesrige koncept ud på en række vækstmarkeder, herunder USA, men den ambition har vist sig at være ualmindelig dyr.

Derfor måtte man tidligere i år skyde nye millioner i kæden i en manøvre, hvor kapitalfonden samtidig gjorde det til en markant lavere kurs, end de selv havde investeret til.

Allerede dengang var der en ophedet debat mellem kædens forskellige ejere, herunder de to fonde og stifter Kaspar Basse, om, hvordan den økonomiske redningsaktion skulle strikkes sammen.

Selv har Basse tjent omkring 400 mio. kr. på først at sælge en stor aktiepost til svenske Valedo og siden til General Atlantic, men juiceentreprenøren har de senere år investeret massivt i ejendomme i privat regi og ejerlejligheder i både London, New York og København for over 100 mio. kr. Desuden er han ved at opføre et nyt hus på St. Barts i Caribien, hvorfor hans økonomiske formåen heller ikke er i samme forfatning som tidligere.

Samtidig har svenske Valedo ikke længere noget stort incitament til at fortsætte med at skyde kapital i kæden, da fonden allerede har hentet et fint afkast ved at sælge en stor del af sine aktier til General Atlantic, hvorfor hverken fonden eller dens investorer nødvendigvis kan se megen fornuft i at blive ved med at skyde penge i kæden.

Midt i dramaet om den kriseramte kæde står en række medarbejdere, der løbende har købt sig ind i virksomheden og ikke nødvendigvis har midlerne til at fortsætte med at skyde penge i kæden. De risikerer derfor en løbende udvanding i takt med juicekædens tilbagevendende kapitalbehov.

Begæret konkurs af ISS

Ud over de anspændte drøftelser mellem ejerne af Joe & The Juice og SEB blev kæden i sidste uge ramt af lidt af en overraskelse, da den danske rengøringsgigant ISS valgte at begære kæden konkurs i Norge.

»Joe & The Juice har haft et kundeforhold med ISS i et par forretninger. Desværre er der opbygget en situation over tid, hvor Joe & The Juice har skyldt ISS et beløb, der ikke er afviklet som antaget,« skrev kommunikationsdirektør hos ISS Ronny Pettersen i fredags i en e-mail til det norske medie E24.

Joe & The Juice har de senere år ekspanderet kraftigt i Norge, hvilket også har kostet på bundlinjen, hvor man har tabt penge tre år i træk.

Thomas Norøxe påpeger dog, at han opfatter kravet fra ISS som ”grundløst”.

”Det var en overraskelse fredag at læse om konkursbekendtgørelsen i de norske og danske medier vedrørende vores norske virksomhed. Der er intet grundlag for en konkurs, og vores norske driftsaktiviteter er sunde. Vi har efterfølgende haft dialog med ISS og kan bekræfte, at konkursbegæringen er trukket tilbage mandag 7. december. Vores udestående med ISS i Norge er på 25.000 kroner og vedrører covid-19-perioden med lukkede butikker, hvor der ikke har været behov for rengøring,” skriver han i en mail til InsideBusiness.

 

Læs mere

Magtkamp og hemmelige salgsplaner i kriseramt juicekæde

Kapitalfonde må igen redde kriseramt væksthåb

Udfordringerne tårner sig op for groggy kapitalfond

M&A-vindue åbner igen – her er krisens vindere og de bedste mandater 

EQT må til lommerne i svær sag, hvor PFA har milliarder i klemme

Brat farvel til højt respekteret erhvervsmand

Giganter pisket på pengejagt