Kronen web

Inside story

Storbank risikerer kæmpe lussing på krisesag

En problematisk sag har i årevis givet storbanken Nordea grå hår, og nu risikerer banken i værste fald et tab på flere hundrede millioner kroner efter nye problemer.

Der var både en borgmester, en rockstjerne og en overflod af konfetti, da shoppingcentret Kronen åbnede i Vanløse for 3 år siden.

Forløbet forud for den stort opslåede åbningsfest havde dog været knap så morsomt, for gennem flere år forinden havde centret tidligere ejer Flemming Holberg Fenger ligget i åben krig med Nordea, efter at storbanken havde smidt ejendomsinvestoren på porten efter et mudret, bitter strid, der førte til flere opsigtsvækkende udfald i avisernes spalter primært fra førstnævnte.

Dengang var centret og de tilhørende boliger primært en byggeplads og blev solgt videre for lidt under 300 mio. kr. til den internationale investor Solstra, der hurtigt fik solgt hovedparten videre til den britiske kapitalfond Tristan Capital Partners.

Den handel sikrede Nordea, at man slap nogenlunde tørskoet fra det problematiske udlån, men banken havde uheldigvis også sagt ja til at finansiere køberen. Og det lån er ikke blevet mindre med årene.

Især ikke, fordi Tristan i februar måtte smide nøglerne til Vanløse-centret efter underskud på knap 100 mio. kr. alene i 2017 og 2018, og på det tidspunkt var gælden til Nordea hele 850 mio. kr.

Derudover har den britiske fond også over 150 mio. kr. i klemme, hvorfor man har udpeget Kromann Reumerts erfarne konkursekspert Søren Aamann Jensen som kurator, mens Nordea har peget på konkurrenten Gorrissen Federspiels tilsvarende kapacitet, John Sommer Schmidt.

Sammen har de to kuratorer i al fortrolighed iværksat et salg af det konkursramte center i Vanløse efter en større udbudsproces, hvor flere af landets skarpeste erhvervsmæglere var indbudt.

Det var blandt andre Colliers, CBRE og Cushman & Wakefield Red, der gav deres bud på, hvordan centret og de tilhørende boliger skulle sælges, og ikke mindst hvad prisen skulle være.

Hvor de fleste rådgivere foreslog en udbudspris på mellem 650 og 700 mio. kr., lød meldingen fra Red på, at ejendomsporteføljen kunne indbringe op imod 900 mio. kr. hvilket både ville redde Nordea og sikre Tristan et lille plaster på det blødende sår.

Salg bremset af corona

Salget af Kronen, som centret i hjertet af Vanløse hedder, blev i princippet skudt i gang i marts måned, men nåede aldrig ud over startrampen, da covid-19 først ramte Danmark og lukkede stort set alt andet end dagligvarebutikker.

Et salg var derfor umuligt, men nu er Red i samarbejde med centrets to kreditorer igen gået i gang med at afsøge markedet efter en køber til Kronen.

Dem er der dog ikke mange af, for generelt er langt hovedparten af shoppingcentrene herhjemme hårdt ramt af forårets mange nedlukninger. Det, kombineret med at investorerne, allerede før coronapandemien brød ud, var begyndt at gå en bue uden om retail, betyder ifølge InsideBusiness’ oplysninger, at de priser, Nordea og Tristan tidligere kunne forvente, må formodes at være skrumpet markant i løbet af de sidste par måneder.

Samtidig vil det ifølge flere kilder tæt på den igangværende salgsproces sandsynligvis også afskrække en del købere, at Kronen indtil videre har været en elendig forretning for ejerne.

Ifølge seneste regnskab fra selskabet Apollovej ApS, der ejer ejendommene i Vanløse, havde Tristan Capital Partners ved udgangen af 2018 lånt over 100 mio. kr. til koncernen, ligesom man i flere omgange havde indskudt yderligere egenkapital, blandt andet efter hårde forhandlinger med Nordea.

”Centrets historik er ikke opløftende, og samtidig er det ikke designet specielt optimalt. De fleste af butikkerne har meget små facader og er meget dybe, og det er slet ikke den måde, man ville gøre det på i dag. Samtidig skal man som køber være særdeles opmærksom på, at det her altså er et aktiv, der har været drevet af kreditorerne siden februar, hvilket aldrig er særlig optimalt,” forklarer en af de potentielle købere, der allerede i foråret takkede nej til at kigge yderligere på Kronen.

Samtidig peges der på, at Kronen ligeledes lider under, at man ligger klemt mellem to af landets mest veldrevne shoppingcentre, Rødovre Centrum og Frederiksberg Centret, hvorfor publikum ikke nødvendigvis valfarter til Vanløse for at besøge centrets butikker.

Fra flere andre potentielle investorer lyder meldingen ligeledes på, at interessen for Kronen er meget begrænset, og langt de fleste vurderer, at salget i bedste fald kan indbringe kreditorerne 650-700 mio. kr. Alene ved den pris står den britiske kapitalfond til at miste alle deres penge, mens Nordea sandsynligvis må æde et tab på minimum 150 mio. kr., hvis altså det lykkes erhvervsmægleren Red at finde en køber til Kronen.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Nordea samt de to kreditorer, der repræsenterer henholdsvis storbanken og Tristan Capital Partners.

 

LÆS OGSÅ

Ejendomme for milliarder i spil. Se de bedste mandater  

Banker strømmer ud af ophedet ejendomsmarked

Krisefrygt: Bank træder hårdt på bremsen på ejendomsområdet

Finans Danmark risikerer konkurrencesag på negative indlånsrenter

Mystiske sammenfald mellem bankernes negative renter