McKinsey

Inside story

Store konsulenthuse dropper milliardaftale med staten

En næsten to milliarder kroner stor konsulentaftale med staten bliver uden deltagelse af flere af landets helt store konsulenthuse. Til gengæld finder man en række velkendte navne på en netop offentliggjort liste over de huse, der kæmper om en plads på den endelige milliardaftale med staten.

Mens man i kulisserne af den danske konsulentbranche længe har talt om en tiltagende afmatning, har flere af de mest fremtrædende aktører på markedet valgt at droppe en ny milliardstor aftale med staten.

Det drejer sig om den nye, store managementsupportaftale, der har en samlet værdi på 1,8 milliarder kroner.

Aftalen bruges mest til de mindre offentlige opgaver, som bliver tildelt direkte af de offentlige indkøbere. Den nye aftale skal efter planen træde i kraft i februar 2024 og er delt op i seks delaftaler.

Flere store konsulenthuse glimrer dog ved deres fravær på listen over de konsulenthuse, der er i første omgang er blevet prækvalificeret til at blive leverandør på aftalen.

Her er husene, der kæmper om en plads på milliardstor konsulentaftale med staten

11 Konsulenterne
BDO
Connector-Ukon
Deloitte
Emagine Consulting
Implement Consulting Group
KPMG
Nordic Healthcare Group
PA Consulting Group
Pluss-konsortiet
PwC
Rambøll Management Consulting
The Boston Consulting Group Nordic (BCG)
Valcon
Capgemini Danmark
Konsortiet Projectcompany, Trust, Viscon Group og Zenir Consult
Nordic Interim
PA Consulting Group
7N
Accenture
Cowi
Rud Pedersen
More Consulting Konsortium
Lead+Genitor
Mobilize Strategy Consulting
Muusmann
NIRAS
Norion Consult
Viegand Maagøe

Managementsupport dækker et bredt udvalg af konsulentydelser, lige fra strategi- og organisationsudvikling til grønne ydelser. Aftalen kan anvendes af hele den offentlige sektor, når den træder i kraft februar 2024.

SKI har i alt modtaget 112 anmodninger om prækvalifikation til at afgive tilbud på managementsupportaftalens seks delaftaler. Anmodningerne kommer fra 37 ansøgere, heraf er 10 konsortier med samlet 30 forskellige konsortiemedlemmer. 29 af ansøgerne har opnået prækvalifikation. Heraf 5 konsortier, der i alt repræsenterer 19 virksomheder.

En af dem er Bain.

Via opkøbet af Qvartz er Bain i dag leverandør på en anden stor aftale med staten, men de offentlige indkøbere må kigge langt efter konsulenthuset på den nye store milliardaftale med staten.

Det samme gælder rivalen McKinsey, som heller ikke bød ind på den sidste managementsupportaftale, der blev indgået i 2020.

At Bain ikke er at finde på listen over de prækvalificerede konsulenthuse, skyldes slet og ret, at Bain har valgt ikke at byde ind, fordi det offentlige ikke er en prioritet for konsulenthuset.

”Der er sådan set ikke så meget i det. Public arbejde har historisk ikke været en prioritet for Bain i Danmark, hverken før eller efter fusionen med Qvartz, så derfor er det helt naturligt, at vi ikke har budt ind på denne aftale. Sådanne ting kan naturligvis ændre sig, men for nu er det ikke en prioritet,” skriver Bain i en kommentar til InsideBusiness.

Devoteam og McKinsey:

Hos McKinsey, der ellers er kendt for at være storleverandør til det offentlige, er det anden gang i træk, at man dropper at byde ind på managementsupportaftalen.

McKinsey har ellers i flere årtier været en af de førende tier 1-huse på det offentlige, men konsulentkæmpen er endnu en gang ikke at finde på listen over prækvalificerede huse til den nye aftale.

McKinsey ønsker ikke at kommentere, om konsulenthuset har budt eller ej, men meget tyder på, at det store amerikanske konsulenthus endnu en gang har valgt at stå over på aftalen.

Ved første øjekast glimrer også it-konsulenthuset Devoteam ved sit fravær.

Devoteam er i dag en del af den nuværende manangementsupportaftale, der blev indgået i 2022. Her er Devoteam leverandør på delaftalen ’Forretningsprocesser og effektivisering’.

Men selv om Devoteams navn ikke kan aflæses på listen over de prækvalificerede konsulenthuse, er det ikke et udtryk for, at it-konsulenthuset har meldt pas på aftalen.

Devoteam indgår nemlig i et konsortium, der er blandt de udvalgte aktører, der nu skal tage stilling til, om man vil byde ind på en eller flere af delaftalerne i den milliardstore aftale.

Kapitalfondsejet konsulenthus opruster med ’Mr. Public’

Mens Bain og McKinsey har droppet at byde ind på den nye milliardaftale med staten, er man gået modsat til værks hos rivalen Boston Consulting Group (BCG). BCG er således at finde på listen over de prækvalificerede huse på flere af delaftalerne sammen med andre store offentlige leverandører: big four-husene Deloitte, PwC, EY og KPMG.

Historisk har BCG ikke været blandt de største leverandører til det offentlige, men det amerikanske konsulenthus indledte i 2017 en offensiv på det offentlige, som samtidig var et angreb på ærkerivalen McKinsey, som ifølge BCG havde 25 års forspring i Danmark på det område.

På fem af de seks delaftaler finder man også det kapitalfondsejede it-konsulenthus Emagine, der for nylig opkøbte konsulenthuset Peak Consulting Group.

Et af de tungtvejende argumenter for ejeren bag Peak Consulting Group i salget til Emagine var, at det gav større muskler til at intensivere konkurrencen med især danske Implement, Deloitte og de øvrige big four-huse.

At det offentlige er et satsningsområde for Emagine, understreger konsulenthuset ved, at det for nylig lykkedes selskabet at tiltrække Jan Winther, der i mere end 20 år har haft ledende poster hos bl.a. KMD og Netcompany, og som i konsulentkredse kaldes ’Mr. Public’.

”Med Jan Winther om bord styrker vi tilgangen til den offentlige sektor i Danmark og internationalt og får samtidig mulighed for at trække på hans stærke kompetencer og imponerende netværk. Vi ser frem til at drage fordel af Jans kompetencer og etablere en endnu stærkere position i den offentlige sektor,” siger Patrick Sorrentino, administrerende direktør for Emagine Danmark.

14 skal skæres ned til 10

For Deloitte, BCG, Emagine og de øvrige konsulenthuse, der er blevet prækvalificeret til at byde på aftalen, er det dog endnu for tidligt at lade champagnepropperne springe.

I første omgang er konsulenthusene således kun blevet prækvalificeret til at afgive tilbud på aftalen. På hver af de seks delaftaler gælder det i første omgang 14 konsulenthuse. Konsulenthusene har nu frem til 30. oktober til at afgive tilbud om at blive endelig leverandør på en af de seks delaftaler.

”Formålet med prækvalifikation er at sikre, at kun de bedst kvalificerede går videre. Vores mål er at tilbyde offentlige organisationer adgang til managementsupport fra konsulenter, der kan levere i forhold til deres behov. Referencerne er vurderet ud fra, hvor godt de demonstrerede indgående kendskab og erfaring med udførelsen af ydelsesområderne,” siger Christian Lunding, udbudsdirektør i SKI.

Ifølge SKI vil op til få 10 leverandører få plads på hver delaftale, som forventes at blive offentliggjort i januar 2024. Aftalen kan træde i kraft februar 2024, når den nuværende aftale udløber.

Ifølge SKI har styrelsen i forbindelse med udbuddet modtaget 112 ansøgninger fra 37 ansøgere. 10 af dem er fra konsortier med i alt 30 forskellige konsortiemedlemmer. Halvdelen af konsortierne har opnået prækvalifikation.

Varmer op til udbud af anden stor aftale

Supportaftalen er dog ikke den eneste, som landets konsulenthuse i de kommende måneder skal forholde sig til.

En ny managementkonsulentaftale skal efter planen træde i kraft i september 2024, men SKI er allerede godt i gang med opvarmningen.

Det er uvist, hvor stor den samlede værdi af den nye managementaftale bliver. Det samme gælder tidshorisonten på aftalen.

Det står dog fast, at managementkonsulentaftalen bliver udbudt som et såkaldt dynamisk indkøbssystem. Det betyder ifølge SKI, at der bliver plads til et bredere felt af leverandører, da der er ubegrænset og løbende optagelse på aftalen. Ifølge SKI giver det plads til både store konsulenthuse og mindre, specialiserede virksomheder.

Samtidig supplerer den supportaftalen, fordi den gør det nemmere at finde den rette leverandør til større konsulentopgaver, hvor man ønsker et helt løsningskøb.

”Vi er fortsat i den forberedende fase i forbindelse med ‘17.13 managementkonsulentydelser’. Når vi er længere i processen, vil vi involvere både branchen og kunderne, så vi får udviklet aftalen i et dynamisk indkøbssystem, der fungerer optimalt for såvel kunder som leverandører,” siger Christian Lunding.

 

Læs mere

Amerikanske konsulentkæmper i bakgear i Danmark

Konsulenthuse presses af nye krav fra talenter. Se husene med flest stjerner hos de unge

Luften går af ballonen i konsulentbranchen

Revisionskæmpe opruster med tidligere dansk landechef i amerikansk konsulenthus

Nu indledes konsulenthuses kamp om offentlige milliardaftaler

Konsulentkæmper svinger sparekniven efter flere års vild vækst

Chef for PwC’s konsulentsats fortid efter uenighed 

Ledelse i stort konsulenthus trækker sig

Opkøbt konsulenthus tager hul på ekspansionstogt

Tronskifte presser sig på hos flere af erhvervslivets toprådgivere

PwC blæser til angreb på konsulentmarkedet. Vil fordoble omsætning til 1 milliarder kroner på fem år