stadil web

M&A

Storinvestor i krig med Stadil-familien

Stadil-familiens planer om at afnotere Brdr. Hartmann bliver nu mødt med massiv modstand fra en af selskabets større aktionærer, der vil forsøge at samle opbakning til at blokere familiens planer.

En række småaktionærer er i oprør over familien Stadils planer om at afnotere æggebakkeproducenten Brdr. Hartmann, og nu melder en af selskabets største aktionærer sig for alvor ind i kampen.

Modstanden mod Stadil-familiens planer kommer fra amerikanske VN Capital Management LLC, der er investeringsrådgiver for en fond, der har købt aktier i Brødrene Hartmann siden 2021, og som i dag ejer ca. 1,6 procent af aktierne i Brdr. Hartmann.

Fonden investerer primært i small cap-aktier og kan betegnes som en aktivistfond, der flere gange i årenes løb har haft held til at lægge pres på børsnoterede virksomheder og deres planer.

Den amerikanske investor melder nu klart ud, at man ikke kan acceptere Stadil-familiens forsøg på at afnotere Brdr. Hartmann, der i indeværende år har oplevet en markant optur som følge af prisstigninger og faldende omkostninger, hvilket har givet anledning til flere opjusteringer.

VN Capital har således ikke i sinde at acceptere tilbuddet fra Stadil-familien om at betale selskabets øvrige aktionærer 300 kroner for deres aktier – et tilbud, der noget utraditionelt ikke indeholder nogen præmie til småaktionærerne og er under den aktuelle kurs.

Samtidig opfordrer VN Capital Management de øvrige aktionærer i Brdr. Hartmann til at stemme imod den foreslåede afnotering på selskabets ekstraordinære generalforsamling, som afholdes om små tre uger.

VN Capital Management opfordrer desuden de øvrige minoritetsaktionærer til at gøre det klart over for bestyrelsen i Brdr. Hartmann, at Thornicos tilbud på 300 kroner pr. aktie er ”uacceptabelt og kraftigt undervurderer værdien af verdens førende emballagevirksomhed til æg.”

“Afnotering af Brødrene Hartmanns aktier skader minoritetsinvestorerne ved at fratage dem et marked for aktiehandel og tjener det formål at tvinge aktionærerne til på sigt at sælge ud til Stadil-familien til en kraftigt reduceret pris. Det er særlig skadeligt, da mange af os ønsker at forblive ejere af denne blomstrende og verdensførende virksomhed,” siger James Vanasek, partner i VN Capital.

Ville aldrig selv sige ja

Det ombejlede danske selskabs aktiekurs har været under pres siden midten af 2021, hvor man især blev ramt af kraftigt stigende gaspriser.

Siden da har man dog effektivt fået gennemført en række prisstigninger i både Europa og på det vigtige amerikanske marked, hvorfor virksomheden står i en helt anden situation i dag.

Nu har man fået hævet sine priser, samtidig med at omkostningerne til blandt andet gas er faldet voldsomt, hvilket har øget profitabiliteten i selskabet ganske markant.

Samtidig har øvelsen demonstreret, at en stor del af selskabets vigtigste kunder ofte vil være tvunget til at acceptere eventuelle prisstigninger, fordi de ikke har mange andre steder at gå hen. Den udvikling afspejles også i koncernens regnskaber, idet man senest 3. august opjusterede forventningerne til årets resultat, så man nu satser på at ramme et driftsresultat på mellem 375 og 475 millioner kroner.

En tilbudskurs på 300 kroner pr. aktie reflekterer derfor ifølge storinvestoren slet ikke de reelle værdier i selskabet.

“Vi er ikke i tvivl om, at Stadil-familien i den omvendte situation overhovedet ikke ville skænke et tilbud om køb af familiens aktier, som blev fremsat af en konkurrerende emballagevirksomhed, en tanke, hvis det blev fremsat med samme lave pris.  Hvis bestyrelsen ønsker at maksimere værdien for aktionærerne, skulle den igangsætte en velplanlagt og robust salgsproces i stedet for at forære selskabet til Stadil-familien i en eksklusiv proces, hvor bestyrelsen ser stort på sine forpligtelser til at varetage alle aktionærers interesser,” siger Don Noone, der er partner i VN Capital.

Ud over VN Capital er Dansk Aktionærforening i skrivende stund ved at samle de mange småaktionærer i Brdr. Hartmann, der ligeledes er modstandere af afnoteringen.

Øvelsen er her at få samlet de nødvendige 10 procent af stemmerne, så man på den ekstraordinære generalforsamling i midten af oktober kan få forkastet familiens Stadils forslag.

Tidligere har også storinvestoren Handelsbanken meldt klart ud, at de er imod Stadil-familiens forslag, da man ligesom de øvrige aktionærer mener, tilbuddet ikke stemmer overens med den økonomiske udvikling i selskabet den senere tid.

 

Læs mere

Sky kapitalfond jagter nyt milliardsalg

Kapitalfond genopliver salgsplaner med it-gigant

Krise tvinger kapitalfonde til lommerne

Maj Invest klar til salg af guldæg

EQT arbejder på største danske frasalg siden Færch

Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked