Novozymes 1 web

M&A

Storinvestorer dumper historisk milliardhandel

En række af landets største professionelle investorer har svært ved at se ideen med, at Novozymes og Chr. Hansen skal fusionere. Prisen er alt for høj og risikoen for stor, lyder meldingen fra investorerne, og modtagelsen fra aktiemarkedet var også skuffende med et kursfald på over 15 procent til Novozymes.

Der var mandag brede smil fra både Novo Holdings-formand Lars Rebien Sørensen og Novozymes-formand Jørgen Buhl Rasmussen samt den hær af rådgivere, der i månedsvis har arbejdet på den hidtil største fusion i dansk erhvervsliv.

Novozymes og Chr. Hansen skal efter planen blive til ét selskab i løbet af 2023 og dermed udnytte synergier og skabe en slagkraftig global aktør med en samlet omsætning på 26 milliarder kroner

Førstnævnte er i dag dobbelt så stor målt på markedsværdi, og det er da også planen, at Novozymes-topchef Ester Baiget skal være frontfigur i den sammenbragte virksomhed.

Men selv om glæden var stor hos hovedparten af de involverede, ser aktiemarkedet anderledes dystert på de to danske børsgiganters fusionsplaner, hvor Novozymes vil betale en overkurs på 49 procent til investorerne i kollegaen, der udelukkende betales i aktier.

Prisen, som Novozymes betaler, er nemlig meget høj, og en så stor fusion rummer mange risikoelementer, som de potentielle fremtidige vækstrater ikke kan retfærdiggøre.

Således lyder meldingen fra en række af landets største professionelle investorer, som InsideBusiness mandag har været i dialog med. Investorerne sidder samlet på Novozymes-aktier for et trecifret millionbeløb, og den gennemgående holdning er, at man har svært ved at forstå ideen med sammensmeltningen.

En holdning, der klart kunne afspejles i Novozymes’ aktiekurs, der alene mandag faldt med over 15 procent.

”Vi har meget svært ved at se, hvad vi som aktionærer i Novozymes får ud af det her. Man køber til en meget høj pris, der indebærer, at fusionen bliver en klar succes, og at man henter alle de synergier på 1,4 milliarder kroner, som man har sat næsen op efter,” siger en investor, mens en anden peger på, at der ligger et vigtigt symbol i, at Novo Holdings, der er storaktionær i begge selskaber, ikke tager imod samme præmie som de øvrige aktionærer og blot sælger til markedskurs.

”Hvis Novo Holdings også skulle have en præmie, ville prisen for fusionen gå fra at være for høj til at være meget for høj. Så er det muligt, at Novo selv taler om det langsigtede perspektiv, men meget tyder på, at de var nødt til at gøre det for at få handlen til at glide lettere igennem,” forklarer en investor.

Flere af de investorer, som InsideBusiness har talt med, peger samtidig på, at man ser en markant risiko i det faktum, at ledelsen i Novozymes ikke har den store erfaring med opkøb og fusioner i den størrelse, selskabet nu kaster sig ud i.

Normalt er det noget, der får en alarmklokke til at ringe, og flere hæfter sig da også ved, at formand i Novozymes Jørgen Buhl Rasmussen ganske vist har erfaring med netop den disciplin fra sin tid som øverste chef i Carlsberg, men at det sandsynligvis bliver den daglige ledelse, der skal drive fusionen.

Er alle muligheder blevet undersøgt?

Mens mange Novozymes-investorer havde svært ved at se det geniale i den storstilede fusion, blev nyheden noget mere positivt modtaget fra aktionærerne i Chr. Hansen.

Næsten 18 procent steg aktien mandag, men spørgsmålet er, om tilbuddet fra Novozymes overhovedet er så attraktivt, som man umiddelbart skulle tro.

Der har været en del konsolidering inden for markedet for enzymer de senere år, og på telekonferencen mandag ville Carnegies erfarne analytiker Lars Topholm også meget gerne have svar på, hvorvidt Chr. Hansen-ledelsen havde udnyttet interessen fra Novozymes til at kontakte andre bydere med henblik på at få den bedste pris.

Giganter som hollandske DSM eller sågar Nestlé har dybe lommer, hvorfor det ville have været oplagt, at Chr. Hansen og firmaets rådgivere fra Goldman Sachs havde afsøgt markedet for andre købere.

”Vi har naturligvis undersøgt flere andre muligheder til glæde for selskabet og vores aktionærer, men anser Novozymes’ tilbud for at være meget tiltrækkende med et stærkt strategisk rationale,” lød det fra topchef i Chr. Hansen Mauricio Graber, der dog ikke svarede klart på, hvorvidt man rent faktisk havde kørt en regulær M&A-proces for at støve potentielle bejlere op.

Med de store udsving på aktiemarkedet mandag tegner handlen dog ikke nær så attraktiv for Chr. Hansens aktionærer, da de udelukkende bliver betalt med aktier i Novozymes. Derfor betyder mandagens store kursfald, at de aktier, de i sidste ende modtager som betaling, er blevet markant mindre værd.

Novo-ejer forsvarer handel

Som storinvestor i både Novozymes og Chr. Hansen spiller Novo Nordisk-pengetanken, Novo Holdings, en helt central rolle i den forestående fusion.

Hos investoren, der i forløbet er blevet rådgivet af FIH Partners, understreger direktør Kasim Kutay, at man trods de store usikkerhedsmomenter og det store kursfald ser stor værdi i fusionen.

”Kombinationen af ​​de to virksomheder vil skabe en ny virksomhed, der har størrelsen og styrken til at være en global leder inden for bioløsninger. Den foreslåede fusion vil skabe en førende gruppe med en bred biologisk værktøjskasse og en diversificeret portefølje på tværs af markedet. Derudover kan synergier høstes ved krydssalgsmuligheder og udvidelse af kundebasen,” lyder det fra Kasim Kutay.

”Vi ser dette som en naturlig udvikling af de to selskaber og forventer, at transaktionen vil resultere i en væsentlig stigning i værdien for aktionærerne i Novozymes på lang sigt samt at have fordele for alle andre interessenter, såsom kunder, medarbejdere og vores fællesskaber,” påpeger Novo Holdings-direktøren.

Han peger samtidig på, at Novo Holdings har fravalgt den præmie, de øvrige aktionærer får tilbudt, da man har stor tiltro til de langsigtede finansielle gevinster ved fusionen.

Kasim Kutay, der selv har en fortid som investment banker hos Moelis i London er samtidig ikke bekymret for de risikoelementer, som mange investorer ser i den store fusion.

”De to virksomheder deler lignende dansk arv og kulturer, og derfor er integrationsrisikoen sandsynligvis lavere end det, markedet normalt ville se. Derudover har både Chr. Hansen og Novozymes en succesfuld M&A- og integrationsrecord, om end af mindre størrelse og kompleksitet,” siger han.

 

Læs mere

Dramatisk opgør i kapitalfond

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond klar til at skifte frontfigur

Kapitalfond genopliver børsdrømme

Lukrativt M&A-marked i brat fald