Gyldendal web

Inside story

Storinvestorer revser kriseramt børsklenodie

Efter flere års passivitet og fejlslagne investeringer er det hæderkronede Gyldendal blevet overhalet af de værste rivaler og står nu i en skrøbelig finansiel situation, lyder kritikken fra storaktionær, hvis bekymring bakkes op af både LD og Akademikerpension. Topchef Morten Hesseldahl blev i går ofret.

Det hæderkronede forlag Gyldendal var i årevis en urørlig magtfaktor i den danske forlagsbranche. Men de sidste fem år har koncernen tabt terræn til de nærmeste konkurrenter, alt imens en række fejlslagne satsninger og opkøb har udhulet pengekassen i det traditionsrige selskab.

Et kig på de historiske regnskaber afslører, at Gyldendals omsætning stort set ikke har flyttet sig i årevis, mens offensive spillere som Politikens Forlag og Lindhart & Ringhof har erobret markedsandele.

Samtidig er aktiekursen i det børsnoterede forlag i dag mere end halveret i forhold til niveauet før finanskrisen, alt imens en kraftig nedjustering 14 dage efter koncernens generalforsamling i foråret efterfulgt af et minus på 45 millioner kroner af de fortsættende aktiviteter ved halvåret har udhulet pengekassen i Gyldendal.

Alene i årets første seks måneder var der negative pengestrømme på over 78 millioner kroner, hvorfor pengetanken i det tidligere så hæderkronede forlag reelt er tom.

Sådan lyder kritikken fra storaktionær Lars Ole Kornum, der ejer lidt over 11 procent af aktierne i Gyldendal, og som gennem længere tid har forsøgt at råbe forlagets daglige ledelse, bestyrelse og ikke mindst storaktionæren Museumsfonden, der er fonden bag kunstmuseet Louisiana, op.

Netop fonden bag det nordsjællandske kunstmuseum spiller ifølge aktionæren en nøglerolle i Gyldendals deroute. Mens fonden reelt kontrollerer det børsnoterede forlag med næsten 70 procent af stemmerne har dens direktør, Poul Erik Tøjner, nemlig også været formand for forlaget siden 2011 og har dermed en del af ansvaret for den kedelige udvikling.

Alvoren var dog også ved at gå op for flere andre aktionærer efter den uventede nedjustering tidligere på året, og i kølvandet herpå fulgte gårsdagens regnskab, der med al tydelighed viste, at virksomhedens tidligere så stærke likviditet nu fremstår noget udfordret.

I løbet af 2021 måtte man blandt andet trække 65 millioner kroner på sin kassekredit for at kunne finansiere de mange nye satsninger og samtidig betale udbytte til aktionærerne, og ved halvåret i år var Gyldendals rentebærende gæld vokset til 100 millioner kroner.

Blandt flere investorer frygter man nu, at det kan blive nødvendigt at skyde frisk kapital i Gyldendal, hvis forlaget fortsat skal være i stand til at investere i den digitale omstilling. Den triste udvikling førte torsdag til en decideret fyring af topchef Morten Hesseldahl, men det ændrer ifølge storaktionær Lars Ole Kornum dog ikke ved, at den dominerende hovedaktionær, Museumsfonden, har spillet fallit.

”For 10 år siden sad Gyldendal på en dominerende position, men den er smuldret de senere år. Den digitale transformation er simpelthen slået fejl, og for os aktionærer er det dybt frustrerende, at der sidder en storaktionær, der hverken synes opgaven voksen eller er indstillet på at lytte til de øvrige aktionærer,” siger Lars Ole Kornum.

Tidslinje

Oktober 2017: Gyldendals mangeårige topchef, Stig Andersen, stopper efter intern uro.

Maj 2018: Morten Hesseldahl indtræder som ny topchef i Gyldendal.

December 2018: Gyldendal køber Mentor Danmark og Mentor Norge. Investeringen har været hårdt ramt af corona, hvorfor Gyldendal senest i 2021 måtte tilføre yderligere kapital.

November 2020: Gyldendal betaler knap 100 millioner svenske kroner for det digitale forlag Word Audio Publishing, hvis omsætning er faldet 30 procent i Gyldendals ejerperiode.

November 2021: Gyldendal overtager samtlige aktier i streamingtjenesten Chapter, der har vist sig som en regulær fiasko med et underskud på over 30 millioner kroner alene i 2021.

April 2022: Gyldendal nedjusterer forventningerne til årets resultat ganske markant.

August 2022: Gyldendals halvårsregnskab viser et minus på 45 millioner kroner af de fortsættende aktiviteter og en presset likviditet. Samtidig fyres topchef Morten Hesseldahl

Satsninger er slået fejl

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har han sammen med blandt andre den anden storaktionær, AkademikerPension, og LD gennem længere tid forsøgt at få konkrete svar på, hvordan bestyrelsen og den daglige ledelse i Gyldendal har tænkt sig at få den traditionsrige virksomhed tilbage på sporet.

De senere år har det dog været småt med lyspunkter fra det børsnoterede forlag, der anført af den nu forhenværende topchef Morten Hesseldahl blandt andet har kastet sig ud i en satsning på streamingmarkedet, der har vist sig betydelig sværere end først antaget.

Således lancerede landets største forlag i 2020 tjenesten Chapter for blandt andet at kompensere for de hensygnende bogklubber, der ellers historisk havde været en stor succes. Tiden var dog løbet fra dem, og derfor lancerede man sammen med de mindre forlag Modtryk og Gads Forlag streamingtjenesten.

Men blot et år efter måtte Gyldendal købe de øvrige aktionærer ud af den udfordrede koncern, der sidste år tabte over 30 millioner kroner, og som også i år har tabt over 20 millioner kroner indtil videre.

Også Gyldendals forsøg på at købe sig ind på det svenske marked med overtagelsen af Word Audio Publishing i 2020 ser indtil videre ud til at være en skuffelse: Omsætningen i virksomheden, som man betalte godt 100 millioner kroner for, faldt med over 30 procent i første år under Gyldendals vinger.

”Gyldendal investerer mange millioner årligt, men det lader til, at man gør det i blinde og uden en overordnet strategi. Bestyrelsen og storaktionæren er nødt til at træde i karakter og få lagt en ordentlig strategi én gang for alle, især på det digitale område,” siger Lars Ole Kornum.

Han står ikke alene med sin bekymring, idet heller ikke storaktionæren LD er udpræget tryg ved den nuværende situation.

”Gyldendal har de senere år kastet mange penge efter digitale investeringer, der ikke har givet et tilstrækkeligt afkast endnu. Omsætningen har været flad i flere år, og man har mistet markedsandele. Man har taget nogle skridt i den rigtige retning, men det har været små skridt indtil videre,” siger aktiechef i LD Kristoffer Fabricius Birch.

Kræver langsigtede mål

Også hos AkademikerPension har man ligesom LD og Lars Ole Kornum gennem længere tid været i dialog med bestyrelsen i Gyldendal og Museumsfonden.

Pensionskassen savner blandt andet konkrete mål for den økonomiske udvikling på længere sigt.

”Vi har en løbende dialog med både direktion og bestyrelse om selskabets udvikling, både angående forretningsstrategi og ledelse bredere set, herunder corporate governance. Vi har fokus på, at Gyldendal som børsnoteret virksomhed bør følge med udviklingen og agere som sådan, hvilket vi mener kan bidrage til at skabe en mere agil virksomhed, hvor samfundsmæssige og forretningsorienterede mål kan støtte hinanden. Specifikt ønsker vi for eksempel, at Gyldendal sætter langsigtede finansielle mål og kommunikerer dem klart og tydeligt til markedet,” siger aktiechef, Louise Jørring Gev, der dog fortsat har tillid til den daglige ledelse.

”Vi har tillid til, at den nuværende ledelse forstår selskabets udfordringer og kan sætte de nødvendige, værdiskabende strategiske initiativer i gang for at sikre Gyldendals langsigtede overlevelse og styrke selskabets position. Der ligger et tungt ansvar hos storaktionærerne, som jo sidder for bordenden og har en fast hånd om alle dele af selskabets udvikling”, siger hun.

Formand afviser kritik

Gennem årene har en række tunge erhvervsprofiler, eksempelvis tidligere EQT-chef Bjørn Høi Jensen, Jens Due Olsen og Merete Eldrup, været en del af Gyldendals bestyrelse, og senest i 2019 blev den også styrket i form af Matas-topchef Gregers Wedell-Wedellsborg.

Samtidig blev tidligere TV2-finansdirektør Peter Normann i foråret en del af ledelsen i Gyldendal, men ifølge flere investorer er det helt store problem dog fortsat, at al magten i selskabet stadig ligger hos Louisiana-fonden, hvis helt primære mål er at trække udbytte ud af forlaget for dermed at kunne understøtte driften på museet.

Direktør i fonden Poul Erik Tøjner, der samtidig er formand i Gyldendal, vil dog ikke anerkende, at storaktionæren spiller en rolle i de senere års nedtur trods sin dominerende aktiepost.

“Det er bestyrelsens og direktionens ansvar, at selskabet udvikler sig gunstigt og fornuftigt – ikke Museumfondens,” skriver Gyldendal-formanden i en mail til InsideBusiness. Han afviser samtidig al snak om en usund økonomi.

“Gyldendal har en sund forretning på hovedområderne uddannelse og forlagsvirksomhed, medens vi – i øvrigt i lighed med andre i markedet – har udfordringer på streaming og andre steder, og det er de områder, som nu tages op til kritisk diskussion,” lyder det fra den mangeårige formand, der heller ikke vil vedkende sig, at man har tabt kampen om den digitale omstilling, blandt andet fordi talrige investeringer de senere år er slået fejl.

“Det er en gammel og lettere forsludret kritik – Gyldendal er digital på alle de afgørende områder for længst,” skriver Poul Erik Tøjner.

 

Læs mere

Kapitalfondes væksthåb på kant med kreditorer

Her er kapitalfondenes største guldæg

EQT jagter dansk genrejsning

Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg

Detailkæmpe arbejder på stort frasalg

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma