Efter et længere tilløbsstykke er ejeren bag Hempel langt om længe ved at være klar til at invitere potentielle bydere ind for at give deres bud på en minoritetspost i den danske milliardkoncern.
Som mange andre danske klenodier de senere år har ejeren bag Hempel i form af Hempel Fonden et stort ønske om at få en skarp investor som eksempelvis en kapitalfond med i ejerkredsen.
Det bunder i høj grad i ønsket om, at den fokuserede køber kan være med til at strømline selskabet og præge udviklingen i en sådan retning, at en børsnotering kommer inden for rækkevidde de kommende år.
Derfor hyrede Hempel Fonden sidste år i al fortrolighed den internationale M&A-specialist Rothschild samt det danske advokathus Gorrissen Federspiel til at være tovholder på en proces, hvor det endelige mål er at finde en ny medejer til den danske malingproducent.
En sådan handel kan betyde, at den unoterede koncern får et prisskilt på over 25 milliarder kroner, og samtidig kan en ny ejer give det danske selskab fornyede finansielle muskler i den konsolidering.
Et opkøbsræs, hvor Hempel indtil videre er blevet distanceret af flere af de større, udenlandske rivaler.
Ikke overraskende er opgaven med at finde en køber til en aktiepost i Hempel yderst attraktiv, og en stribe rådgivere fra ind- og udland er allerede begyndt at jagte potentielle købere til Hempel-aktierne.
Det gælder også et af landets største advokathuse, Bech-Bruun, der i al fortrolighed er blevet hyret af den internationale kapitalfond CVC og skal repræsentere den globale gigant i deres jagt på at komme inden for i varmen hos Hempel.
Udfordringen er imidlertid, at firmaets mangeårige partner Richard Sand i årevis har været formand både i Hempel og ikke mindst fonden bag, som nu altså er i gang med at finde en medinvestor.
Det stiller Bech-Bruun i en noget speciel situation, og både blandt kapitalfonde og andre advokathuse betegnes det som decideret at køre over for rødt lys, idet firmaet nu sidder på begge sider af bordet.
Hos Bech-Bruun ønsker man dog ikke at udtale sig om sin potentielle dobbeltrolle.
”Vi kommenterer aldrig rygter eller lignende om potentielle transaktioner. Det gælder, uanset om vi måtte være med eller ej. Vi har derfor ingen kommentarer til din henvendelse,” skriver advokatfirmaet i en mail, mens partner Richard Sand, der har været formand i Hempel siden 2010, heller ikke er vendt tilbage på InsideBusiness’ henvendelser.
Tæt parløb
At CVC har udpeget netop Bech-Bruun er i sig selv ikke den store overraskelse, for advokatfirmaet på Langelinie Allé har de senere år kørt et tæt parløb med den internationale kapitalfond.
Senest i forbindelse med CVC’s overtagelse af it-giganten Vismas konsulentforretning sidste år stod advokathuset anført af ledende partner Steen Rode for den juridiske rådgivning på dansk jord for CVC.
Netop Steen Rode var også en del af det hold fra Bech-Bruun, der i begyndelsen af 2021 leverede juridiske rådgivning, da CVC foretog sit første store opkøb herhjemme i årevis med overtagelsen af Stark, som kapitalfonden tidligere havde ejet.
Det nære samarbejde mellem de to parter kombineret med Richard Sands mangeårige formandskab i Hempel anses da også af flere potentielle bydere for at være en mulig stopklods.
”Det er klart, at vi er nødt til at overveje, hvorvidt vi skal bruge mange ressourcer på en proces, hvor en anden af byderne muligvis har en helt anden indgang til Hempel og også muligvis har adgang til mere detaljerede informationer end os,” siger en af de mulige købere til Hempel-aktierne.
Måtte betale salær tilbage
Debatten om dobbeltroller er langtfra noget nyt fænomen hverken i advokatbranchen eller hos Bech-Bruun. Senest i forbindelse med den store udbyttesag kom firmaet på glatis, da det viste sig, at man havde ydet juridisk rådgivning til Skatteministeriet, samtidig med at man havde tyske North Channel Bank som kunde. Sidstnævnte var mistænkt for at have medvirket til udbyttesvindel, og sagen endte i et sviende nederlag til Bech-Bruun.
Advokatnævnet vurderede således, at firmaet skulle betale et salær på 3,5 millioner tilbage, da kontoret og dets partnere blev anset for at være inhabile.
Bech-Bruun er dog ikke det eneste af de store advokatfirmaer herhjemme, der med jævne mellemrum får sat spørgsmål ved sin habilitet.
Konkurrenten Bruun-Hjejle og dennes daværende chef, Karsten Kristoffersen, blev således for nogle år siden idømt en bøde, fordi man havde sagt ja til at repræsentere en større gruppe af institutionelle investorer i opgøret om O.W. Bunkers konkurs, til trods for at selvsamme advokat nogle år forinden havde rådgivet det krakkede olieselskab og dets daværende topchef, Jim Pedersen.
Har direktør i bestyrelsen
Ud over Bech-Bruuns to kasketter er en anden delikat detalje ved Hempel Fondens salg af aktier, at bestyrelsesmedlem Søren P. Olesen til daglig er direktør i byggevarekæden Stark, som CVC opkøbte i 2021.
“Vi har et indgående kendskab til CVC fra vores tidligere relation og ser frem til at drage nytte af deres branchekendskab, strategiske styrke og ønske om at bakke op om vores vækstrejse. Jeg kunne ikke have ønsket mig en bedre ejer at samarbejde med,” lød det ved den lejlighed fra Søren P. Olesen, der har siddet i bestyrelsen for Hempel siden 2018.
CVC på den anden side fremhævede topchefen og resten af hans team som en af de primære årsager til, at man havde valgt at investere i den danske virksomhed.
I dag frygter Søren P. Olesen dog ikke, at han kan komme til at sidde i en svær situation, hvis CVC ender som en af de endelige bydere på Hempel.
”Det har slet ikke noget med hinanden at gøre. Jeg har en ejer, der laver en masse andre handler, og det blander jeg mig ikke i. De spørger heller ikke mig til råds om, hvad de ellers går og foretager sig, og det har jeg heller ingen holdning til,” siger Søren P. Olesen.
Læs mere
Krise tvinger kapitalfonde til lommerne
Maj Invest klar til salg af guldæg
EQT arbejder på største danske frasalg siden Færch
Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier
Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked
Chef i advokathus færdig efter magtkamp
Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel