Henrik Ringgaard Pedersen

Ugens Insider

Stort konsulenthus stormer frem efter magre år

Konsulenthuset PA Consulting har vind i sejlene efter flere år med yderst begrænset vækst. Fremgangen er kulminationen på et strategiskifte, en aggressiv rekruttering og større samspil med internationale kolleger. Samtidig viser regnskaber, at salget af konsulenthuset for år tilbage har forgyldt flere danske ansatte.

Efter flere år med yderst begrænset vækst på grund af blandt andet den globale coronapandemi er det store konsulenthus PA Consulting for alvor tilbage på vækstsporet.

Omsætningen i Danmark tog sidste år et opsigtsvækkende spring frem med hele 21 procent, mens driften viste et overskud på hele 87 millioner kroner – en stigning på 34 procent sammenlignet med året forinden.

Den kraftige fremgang kommer efter nogle år, der har budt på store forandringer i PA Consulting, og hvor konsulenthusets vækst har været særdeles beskeden.

Ændringerne gælder dels på ejersiden, hvor PA Consulting i 2021 fik ny ejer i skikkelse af industrispilleren Jacobs, som købte konsulenthuset af kapitalfonden Carlyle Group i en handel til 1,8 milliarder pund.

Et salg, der ikke kun fyldte kapitalfondens lommer, men også en lang række af PA Consultings ansatte blev forgyldt ved salget.

I regnskabet for 2021 for PA Consulting fremgår det således, at PA Consulting har betalt et engangsvederlag på hhv. 275 millioner og 58 millioner kroner til bestyrelsen og direktionen ”i deres kapacitet af historiske medarbejderaktionærer i PA Consulting Group i forbindelse med salget af PA Consulting Group til Jacobs Engineering i 2021,” fremgår det af regnskabet.

Efterfølgende skiftede PA Consulting også topchef i Danmark, da Søren Krogh Knudsen skiftede til it-selskabet Columbus og blev erstattet af Henrik Ringgaard Pedersen.

PA Consulting har i mange år været en de førende specialister i digital transformation, men har i de seneste år været i gang med at skære profilen til, så man nu går efter mere lukrative opgaver inden for en række udvalgte sektorer. Det drejer sig blandt andet om den offentlige sektor, finanssektoren, farmaindustrien og consumerindustrien.

Det er dog først i 2022, at strategiskiftet for alvor er slået igennem på toplinjen i PA Consulting.

I årene inden voksede konsulenthuset således med beskedne 3 og 5 procent, men sidste år fik man for alvor hul på bylden med en fremgang på hele 21 procent.

”Vi er blevet bedre til at fokusere. Vi har erkendt, at der er nogle ting, som andre er bedre til end os. Hvis vi løber efter alt, hvad der kan kravle og gå, får vi ikke en kritisk masse på de industrier, vi fokuserer på. Så vi går efter færre kunder i udvalgte industrier,” siger Henrik Ringgaard Pedersen, managing partner og landechef i PA Consulting i Danmark.

Aggressiv rekrutteringsstrategi

Det seneste regnskab viser samtidig, at medarbejderantallet ved udgangen af 2022 var steget med 31 medarbejdere.

Henrik Ringgaard Pedersen lægger ikke skjul på, at PA Consulting er gået offensivt til værks, hvad angår rekruttering det seneste års tid, men afviser, at konsulenthuset på nogen som helst måde er blevet lønførende.

”Vi har været offensive på rekruttering og er det stadig på områder, hvor der er markedspotentiale. Det gælder især projekter, hvor vi kommer tidligere ind i forløbet,” siger han.

Kombineret med et styrket samarbejde med de andre kontorer i PA Consulting er det en anden forklaring på, at PA Consulting har formået at øge toplinjen betydeligt, fortæller Henrik Ringgaard Pedersen.

”Det er resultatet af en fokuseret indsats på dels at få tiltrukket de rigtige medarbejdere, dels få vores globale muskel til at fungere bedre.”

En anden vigtig komponent i sidste års kraftige vækst er samarbejdet med de andre PA-kontorer i verden. Her har PA Consulting for længst erkendt, at det kræver støtte fra den knap 4.000 mand store internationale organisation, hvis konsulenthuset skal kunne bide skeer med eksempelvis de store internationale managementkonsulenthuse og digitale konsulenthuse som Accenture.

”Vores globale samarbejde betyder enormt meget, fordi vi er blevet meget bedre til at hente folk ind udefra eller sende folk ud. I stedet for kun at lære af hinanden er vi blevet bedre til at arbejde på projekter sammen. Det skyldes blandt andet et struktureret arbejde internt i koncernen på at fjerne barrierer,” siger Henrik Ringgaard Pedersen.

Mærker nyt fokus fra kunder

Flere kilder i konsulentbranchen har længe talt om en mindre opbremsning på konsulentmarkedet efter de senere års massive vækst.

Som InsideBusiness for nylig beskrev, forbereder Danmarks største rådgivnings- og revisionshus, Deloitte, sig på, at de seneste års skyhøje vækstrater kan have toppet. Samtidig har flere af de store amerikanske managementkonsulenthuse været igennem fyringsrunder i især USA over de seneste måneder.

Hos PA Consulting bekræfter Henrik Ringgaard Pedersen, at kunderne i dag er mere tilbageholdende end tidligere.

”Samlet set skal vi ikke klage, men som så mange andre kan vi godt mærke, at der er mere fokus på omkostningsniveauerne. Det giver begrænsninger, men også muligheder. Derfor har typen af opgaver ændret sig,” siger han.

Som en del af et internationalt konsulenthus nyder PA Consulting godt af, når det går godt i andre lande, men omvendt rammer det også, når eksempelvis det britiske konsulenthusmarked er under pres, hvilket aktuelt er tilfældet.

”Vi opererer også i andre lande. Derfor rammer det os, når den svenske og norske krone kæmper, ligesom det heller ikke er nogen hemmelighed, at der er hård kamp om opgaverne i Storbritannien,” siger Henrik Ringgaard Pedersen.

 

Læs mere

Store konsulenthuse dropper milliardaftale med staten

Amerikanske konsulentkæmper i bakgear i Danmark

Konsulenthuse presses af nye krav fra talenter. Se husene med flest stjerner hos de unge

Luften går af ballonen i konsulentbranchen

Revisionskæmpe opruster med tidligere dansk landechef i amerikansk konsulenthus

Nu indledes konsulenthuses kamp om offentlige milliardaftaler

Konsulentkæmper svinger sparekniven efter flere års vild vækst

Chef for PwC’s konsulentsats fortid efter uenighed 

Ledelse i stort konsulenthus trækker sig

Opkøbt konsulenthus tager hul på ekspansionstogt

Tronskifte presser sig på hos flere af erhvervslivets toprådgivere

PwC blæser til angreb på konsulentmarkedet. Vil fordoble omsætning til 1 milliarder kroner på fem år