peter-lindblad01

Inside story

Milliardsalg kan blive gift for stort mæglerhus

Pensionsmægleren APC kan få problemer på markedspladsen, når den primære samarbejdspartner, Topdanmark Liv, bliver solgt til Nordea. Det store spørgsmål bliver, om Velliv åbner for APC.

Det har ikke været nemt at fylde hylderne med varer hos pensionsmægleren APC. Og det bliver næppe nemmere fremover, nu hvor Topdanmark Liv skal sælges til storbanken Nordea. P.t. er det nemlig kun AP Pension og Topdanmark Liv, der har givet så lave priser, at de passer ind i mæglerens forretningsmodel, som gør, at APC kan tilbyde et billigt pensionsprodukt på markedet.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er det sågar Topdanmark Liv, som har modtaget langt hovedparten af de kunder, der er blevet henvist af APC.

Historisk set har APC imidlertid været et setup, som i den grad har været en torn i øjet på bankernes private banking-setup, som ofte er blandt de dyreste formueforvaltere på markedet.  Og det store spørgsmål er, hvordan APC vil klare ændringerne hos sin største henvisningspartner, Topdanmark Liv.

Indtil videre ved vi ikke, hvordan Nordea kommer til at agere som ny ejer, for storbanken vil af gode grunde endnu ikke sige noget om Topdanmark Liv, som man netop har købt for 210 millioner euro, i lyset af at handlen endnu ikke er godkendt af myndighederne.

Men den erfarne pensionsekspert Jørgen Svendsen er ikke i tvivl. Nordea vil næppe acceptere, at Topdanmark Liv fortsat kan bruges til at understøtte APC’s stærke priser, der udfordrer storbankernes gode forretning med at passe på velhavende pensionister og kommende pensionisters penge.

”Danske banker kan jo ikke lide APC, da de tager deres kunders fripolicedepoter. Det kan Nordea formentlig heller ikke, da det kannibaliserer Nordeas egen forretning, hvor man passer på kundernes penge.”

Ifølge Jørgen Svendsen handler det i sidste ende om, Topdanmark Liv via IdealPension-konceptet har tilbudt APC’s kunder ret simple opsparingsprodukter med årlige omkostninger på i omegnen af 0,2 pct. Det har betydet, at APC har kunnet tilbyde sine kunder en åop på under 1 pct. om året – og stadig drive en god forretning.

Ekspert: APC bliver mindre konkurrencedygtige

Kigger man på IdealPensions produkt i dag, kan InsideBusiness ikke umiddelbart finde præcise tal for åop, men APC stiller dog kunderne et markant højere afkast i udsigt, fordi man sammenligner med et selskab med en åop på over 1 pct.

”Den samlede åop (inklusive investering, administration og rådgivning) er med valg af IdealPension typisk lavere end konkurrenters investerings­omkostninger alene,” skriver APC på IdealPensions hjemmeside.”

Ifølge Jørgen Svendsen er det mest sandsynlige, at Topdanmark Livs nye ejere vil hæve priserne markant for APC’s kunder, hvilket vil gøre dem mindre konkurrencedygtige.

”Jeg tror ikke, at Nordea nødvendigvis opsiger Topdanmark Livs samarbejde, men de vil næppe fastholde så lave priser. Det bliver en udfordring for APC, der i hvert fald bliver nødt til at gentænke sin forretning og sine priser.”

I forvejen er APC udfordret af, at man kun har to aktører med på IdealPension. Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har der dog været forhandlinger mellem Velliv og APC gennem længere tid. Fra Velliv lyder meldingen, at man ikke har kommentarer til hverken eksisterende eller eventuelt kommende aftaler med kunder eller samarbejdspartnere.

Det er dog blevet mere aktuelt for Velliv at indgå en aftale med APC efter Nordeas køb af Topdanmark Liv. Det skyldes, at Nordea utvivlsomt vil vælge at benytte Topdanmark Liv som koncernens eget pensionsselskab og så vælge Velliv fra som partner, når den eksisterende aftale udløber ved årsskiftet.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er der dog fortsat knaster mellem APC og Velliv. Det skyldes primært, at Velliv ønsker, at APC bliver bedre på compliance-siden. En proces, som må siges at være relevant, efter at Finanstilsynet i august sidste år offentliggjorde en kritisk redegørelse indeholdende påbud til APC for overtrædelse af lov om forsikringsformidling. Herunder var tilsynet bekymret for, om APC var tilstrækkelig god til at levere uvildig rådgivning, når der kun er to leverandører til IdealPension.

APC: Vi skal være klassens flinkeste på compliance

Hos APC bekræfter Jesper Hjetting, juridisk direktør og tidligere fremtrædende forsikringsadvokat med indsigt hos Lundgrens, at man har fokus på at blive bedre til compliance.

”At styrke compliance hos APC er klart et centralt fokusområde, når man ansætter sådan en som mig. Den proces har været i gang i flere år, og det er klart, at vi bliver mere og mere compliant. Vi mener selv, at vi har været compliant før, men vi arbejder på at blive klassens flinkeste,” forklarer Jesper Hjetting.

Hjetting har ingen kommentarer til, om man forhandler med Velliv. Han er dog overbevist om, at APC lever op til kravene til at være uafhængig forsikringsmægler, selv om der kun er to pensionsselskaber, der udbyder IdealPension.

”Definitionen af at være uafhængig forsikringsmægler opfylder vi. Her er et af kernekravene, at vi rådgiver på grundlag af et bredt udvalg af tilgængelige ordninger og forbliver uafhængige som rådgiver,” fortsætter Jesper Hjetting, der oplyser, at man ikke har fået noget at vide om, at Topdanmark Liv kommer til at ændre priser eller betingelser i samarbejdet.

”Vi er da glade på Topdanmark Livs vegne, men derudover har vi ikke hørt noget. Man kan bedst sammenligne APC/IdealPension med en indkøbsforening, der p.t. ikke har mulighed for at placere i Velliv, Danica eller PFA. Jeg ved godt, at nogle kritiserer, at der i vores prissammenligning indgår priser fra alle selskaber, men det er det samme, som hvis Netto er billigst med fløde, så er det ikke så interessant, om man også kan sælge fra andre butikker, der alligevel har højere priser,” forklarer Jesper Hjetting, der oplyser, at man også har en leverandøraftale med Euro Accident.

Det bliver også spændende for APC, hvis stifteren Peter Lindblad udtræder af ejerkredsen. Han sidder p.t. på 51,1 pct. af aktierne, mens mæglerhuset Söderberg & Partners sidder på 49,9 pct., men det store mæglerhus med amerikanske kapitalfondsmilliarder fra KKR i ryggen har mulighed for at købe resten af APC.

Læs mere

Uhyre svært at rekruttere: Kom tæt på ledige topstillinger i pension og forsikring

PFA giver eksorbitant høje priser til fastlåste kunder

Dansk pensionsspiller lander international kæmpeaftale

PFA hæver omkostninger massivt for kunder. Se pensionsbranchens dyreste og billigste

Endelig godt nyt for PKA og Danica om længe ventet konkurrencesag, opd.

Stress-epidemi rammer pensionsbranchen. Se vindere og tabere på vækst

Forsikrings- og pensionsselskaber i pinefuldt dilemma i ligestillingssag

Vi afdækker storstilet udbudssæson i pension: PFA er jaget vildt

Slagsmål om bøderegn over pensions- og forsikringsbranchen

Pensionskunder snydt for høje afkast

Pensionsselskab øger risikoen for udvalgte kunder

Se bedste og dårligste afkast på pensionen i 2021: Danica udspiller ærkerivalen PFA

Danica ligner ny førerhund i helt nyt konkurrencebillede på pension

Gamechanger på pensionsmarkedet: Velliv hæver priserne markant

Pensionsgigant hæver priserne og ændrer på udskældte forsikringer

Ny bølge af topchefudskiftninger nærmer sig i pensionsbranchen

Kan pensions- og forsikringsbranchen leve op til egen høje moral?

Forsikring & Pension tager opgør med interne stridigheder med stor ændring

PFA-topchef advarer mod nye spillere på pensionsmarkedet

Hårdt udskilningsløb i forsikringsbranchen: Grønne biler er kamppladsen

Se vindere og tabere i pensionsbranchen under nyt regime