grandhood2

Pension

Nye spillere rykker ind på pensionsmarkedet. Tøbrud på vej

Ny pensionskasse med udenlandsk spiller i ryggen ventes præsenteret inden længe – banker og internationale kapitalforvaltere ser på pensionsmarkedet. Nyt forsikringskoncept ventes at blive katalysator for dramatisk udvikling med 'unbundling' af pensionsbranchen.

Det er stilhed før storm på den danske pensionsscene, selv om der med Danicas køb af SEB og AP Pensions køb af Skandia nu er blevet to markante aktører færre. En byge af nye spillere, der både kan tilbyde virksomhederne forsikringsordninger og nye, fleksible og relativt billige investeringsløsninger.

InsideBusiness erfarer således, at der inden for få måneder vil blive præsenteret nok en fuldbyrdet dansk pensionskasse med en stor udenlandsk spiller i ryggen. Planen er, at man inden udgangen af måneden har indgået den første aftale i et koncept, der har talrige investeringsprodukter og samarbejder med nogle af verdens førende forvaltere både på ETF’er og aktivt forvaltede fonde. Nogle af parterne er InsideBusiness bekendt, og man er ganske langt med tilladelser med mere, ligesom planen er et koncept, der kan rulles ud i hele Europa.

Det er situationen, mens den danske pensionsstartup Grandhood i samarbejde med Saxo Bank også er i gang med at udrulle sin digitale pensionsløsning. I første omgang henvender Grandhood sig primært til selvstændige og mindre virksomheder, når konceptet ventes at blive lanceret januar 2019:

”Vi håber at kunne udfordre de etablerede pensionsselskaber på den måde, de leverer firmapensionsløsninger i dag. Som det er skruet sammen i dag, skal man ofte købe både pensionsordning og en række forsikringer hos de etablerede spillere til alle medarbejdere. Vi forventer at tilbyde en mere fleksibel løsning, som passer bedre til fremtidens arbejdsmarked, hvor der ikke er krav til antal ansatte og minimumsindbetalinger fra hverken medarbejdere eller virksomhed,” forklarer CEO og medstifter af Grandhood Jon Lieberkind.

Centralt med forsikringsdækning

Planen fra Grandhood er at levere en frivillig pensionsløsning, mens de store etablerede pensionsselskaber ofte leverer en obligatorisk firmaordning med begrænset valgfrihed. I første omgang er planen at gå efter selvstændige og mindre virksomheder, der typisk ikke har en pensionsordning i dag. Herefter må tiden vise, hvorvidt Grandhood vælger at gå opad i markedet i Danmark eller hellere vil fokusere på at skalere internationalt.

Et interessant tema er, om Grandhood kan og vil tilbyde en forsikringsordning, som vil være nødvendig, hvis man henvender sig til større virksomheder i Danmark. Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har sådan en spiller netop fået sin tilladelse til at drive forsikringsselskab, Euro Accident, der er ejet ud af Sverige.

”Det er her, at en spiller som Euro Accident kan komme ind i billedet. Vi er i dialog med dem og andre forsikringsselskaber. Det kan blive et eksempel på den unbundling af pensionsmarkedet, som vi tror vil komme i kølvandet på fremtidens jobmarked, hvor pensionsopsparerne efterspørger mere fleksible og transparente pensionsløsninger. Hvorfor skal forsikringsordninger partout sælges sammen med pensionsordninger. Det er et meget dansk fænomen,” siger Jon Lieberkind.

Også Saxo Bank barsler med en stor satsning omkring nye løsninger målrettet private investorer i Danmark, der i løbet af 2019 også vil være tilgængelige for pensionsmidler, erfarer InsideBusiness.

At der er virkelig gode muligheder for at tjene penge på det fastlåste danske pensionsmarked, bekræftes af pensionsmæglerhuset APC, hvor direktør Peter Lindblad i dag har 17,2 mia. kr. under forvaltning. Desuden er pensionsvirksomheden vokset til i dag 130 medarbejdere, efter at Lindblad købte en samarbejdspartner i form af et callcenter i Málaga. Også han ser Euro Accident som en oplagt samarbejdspartner:

”Vi kommer også til at samarbejde med Euro Accident på risikodækningen. Det kommer de fleste mæglerhuse til at se ind i. Forsikringer kommer ikke længere til at hænge direkte sammen med pensionsselskaberne,” siger Peter Lindblad, administrerende direktør og hovedaktionær hos APC.

Søger flere legekammerater

Da Skandia nu er blevet købt op af AP Pension, er det oplagt for APC at finde en ny spiller til APC-platformen, der har vist sig at være en effektiv salgskanal. Aktører som Danica og PFA har som beskrevet i InsideBusiness tidligere nægtet at indgå administrationsaftaler, der gør det meningsfyldt for APC at overtage kontakten med kunderne.

“Vi er jo glade for det opkøb af Skandia, for vi har et fint ægteskab med AP Pension. Nu går der nok lige et års tid, før den fusion rigtig sætter sig, men jeg kan love dig, at vi inden for 12 måneder har en erstatning for Skandia med konkurrencedygtige produkter.  Markedet er jo blevet mindre for alle mæglere, og derfor er det i særdeleshed i kundernes interesse, at bl.a. APC får tiltrukket nogle flere pensionsudbydere, således, at der fastholdes en skarp konkurrence på omkostningerne,” siger Peter Lindblad, som oplyser, at man p.t. ligger i forhandlinger med nye spillere, bl.a. to udenlandske kapitalforvaltere.

Hidtil har APC været målrettet privatkunder, men Peter Lindblad understreger, at mæglerhuset også er interesseret i at entrere på det kommercielle marked for salg af pensionsordninger til virksomheder.

Flere andre mæglerhuse som Ensure har i InsideBusiness efterspurgt flere nye leverandører, der kan udfordre den stadig mere konsoliderede pensionsbranche.

Det er også meldingen fra BEDSTPension, der gerne ser undbundling og mere konkurrence på pensionsmarkedet.

”Det er med til at skærpe konkurrencen, hvis der kommer nye spillere ind med konkurrencedygtige produkter. Hvor står det f.eks. skrevet, at en den bedste forsikringsleverandør også performer på opsparingssiden? Så der er gode argumenter for unbundling,” siger Allan Christensen fra BEDSTPension

Også han opfatter fremkomsten af Euro Accident som en stor ændring på markedet. For på den måde kan prisstærke spillere på investeringsdelen som f.eks. Nordnet og Saxo Bank pludselig komme til at spille en rolle koblet sammen med en forsikringsordning. På den måde kan mæglerne kortslutte konkurrencen og vælge de bedste produkter fra aktører og altså ikke kun pensionsselskaberne.

Massiv unbundling på vej

”Det kan også betyde, at bankerne kan komme til at spille en helt anden rolle på pensionsmarkedet, idet de kan komme ind at udfordre pensionsselskaberne. Det kan også være, at konkurrencen kommer fra udenlandske aktører som f.eks. Fidelity. Euro Accident kan åbne pensionsmarkedet for dem,” fortsætter Allan Christensen.

Hos Euro Accident bekræfter direktør Christian Dehn, at udviklingen er på vej med en massiv unbundling af hele pensionsmarkedet.

”Det kommer, ingen tvivl om det. Men det varer lidt, før det hele er åbnet op. Der er stadig nogle tekniske og administrative ting, der skal lande.”

Det er dog langtfra alle, som er lige optimistiske med hensyn til udviklingen. En pensionsdirektør med nøje kendskab til markedet peger på, at der i dag gives så store subsidier til forsikringsordningerne via mere eller mindre skjulte investeringsomkostninger, at det er svært for nye spillere at etablere sig. Desuden er det vanskeligt at udvikle et tilstrækkelig stort distributionsapparat til for alvor at kunne tage fat om firmapensionsmarkedet. Det vil kræve, at en udenlandsk aktør med meget store muskler og langsigtet etablerer sig på markedet.

LÆS MERE

Hurtigtvoksende mæglerhus ønsker sig flere varer på hylderne

Tre mæglerhuse trodser markedet og stormer frem

APC sætter gang i ny salgsproces

Mæglerhus kårer stærke forsikringsselskaber – og ryger i clinch med Topdanmark

Codan direktør ser endelig lys, men mæglermodel presser forsikringsbranchen

Skarpt angreb på pensionsmæglernes forretningsmodel 

Her er vinderne og taberne i forsikringsbranchen

Her er de vigtigste nye forretningsområder for forsikring

Bilforsikring bliver teknologisk slagmark. Nu vil selskaberne holde øje med kørslen