IAI web

M&A

Stridende arvinger klar til at sælge milliardvirksomhed

Ejerfamilien bag den fynske stålkoncern Ib Andresen Industri har i al hemmelighed hyret en M&A-rådgiver til at stå for salget af faderens livsværk, der ventes at kunne indbringe over halvanden milliard kroner. Især en kapitalfond vurderes som oplagt køber.

En af de største industrivirksomheder på Fyn skal have ny ejer. Det står klart, efter at arvingerne bag Langeskov-virksomheden Ib Andresen Industri har hyret revisionshuset EY’s corporate finance-afdeling til at sælge stålkoncernen.

De senere år har koncernen ligesom så mange andre været påvirket af den store usikkerhed i den globale økonomi, der har ramt både råvare- og stålpriser, men alligevel synes ejerne at være indstillet på, at timingen nu er den rette.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger ventes et salg efter planen at skulle gennemføres inden sommerferien, og alt efter den forventede udvikling de kommende år kan prisen på koncernen ende et sted mellem halvanden og 2 milliarder kroner.

Ib Andresen Industri oplevede ellers i seneste regnskabsår et dyk i EBITDA-indtjeningen, der faldt ganske brat fra knap 200 millioner kroner til godt 140. Men i takt med at den globale økonomi langsomt finder sit fodfæste, forventes indtjeningen i koncernen ligeledes at stabilisere sig.

Derfor er planen om kort tid at sende salgsmateriale ud til potentielle købere, der både tæller strategiske spillere samt større kapitalfonde fra ind- og udland.

Netop et område som tungere industri har ellers været et område, som mange fonde har vendt ryggen, i takt med at mange har tabt penge på deres investeringer. Det gælder både svenske Altor samt den nordiske storspiller Nordic Capital, der sidste sommer måtte sælge fundamentproducenten Bladt Industries med et klækkeligt tab til følge.

En fond, der dog ikke har mistet appetitten på det ofte aktivtunge industrisegment, er den hermetisk lukkede kapitalfond Solix. Blandt andet lykkedes det Solix at sælge Aalborg-virksomheden Cembrit med et hæderligt afkast til følge, ligesom man forud herfor fik solgt KK Wind til A.P. Møller Holding.

Netop Solix anses derfor af mange for at være en oplagt køber til IB Andresen Industri, og fondens kandidatur bliver ikke just svagere af, at en af kapitalfondens nære samarbejdspartnere sidder i bestyrelsen for den salgsmodne stålkoncern.

Den tidligere Grundfos-direktør Søren Østergaard Sørensen er således ud over at være bestyrelsesmedlem i det fynske selskab også formand for bestyrelsen i Solix-selskabet Hoyer, ligesom han fortsat er direktør i Svanehøj, som Solix for nogle måneder siden solgte til den amerikanske gigant ITT for knap 3 milliarder kroner.

Årelang strid

Det forestående salg af Langeskov-virksomheden kommer i kølvandet på en årelang strid i den store fynske koncerns ejerkreds.

Der har nemlig i årevis været kold luft mellem de to brødre Tom og Erik Andresen, der efter deres fars død for nogle år siden nu alene ejer Ib Andresen Industri.

Striden bunder i et magtopgør helt tilbage fra 2014, hvor den ene af koncernens to arvinger, Tom Andresen, på dramatisk vis blev smidt ud af selskabet efter et opgør med sin bror, Erik, og faderen, IB, der grundlagde milliardkoncernen tilbage 1967.

Hans exit fra selskabet kom efter en periode med stor uro, hvor Tom Andresen havde sat sig i spidsen for satsningen Andresen Towers. Selskabet var etableret med en klar ambition om at blive en central underleverandør til de store vindmølleproducenter, idet forventningen var, at den grønne energiform og ikke mindst aktører bag stod over for et regulært boom.

Som så mange andre havde familievirksomheden dog fejllæst markedet, ligesom man ikke havde været tilstrækkelig opmærksom på de mange udfordringer, som sektorens underleverandører ofte kæmper med.

Indledningsvis blev man samtidig ramt af indkøringsproblemer, der betød et tab på over 50 millioner kroner. Men siden fik man godt gang i produktionen og leverede over 200 vindmølletårne til giganten Siemens, der havde fået øjnene op for familiens Andresens satsning.

Det viste sig dog sværere end ventet at tiltrække andre kunder, og kombineret med en svigtende ordreindgang fra storkunden måtte firmaet dreje nøglen om i 2015.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Ib og Tom Andresen, mens formand Carsten Gerner ikke har nogen kommentarer til det forestående salg af virksomheden.

 

LÆS MERE

Her er landets førende M&A-advokater

EQT jagter medejer til gældstynget investering

Betalingskomet jagter ny ejer

Giganter klar til at byde på dansk klenodie

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing

Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb

Lukrativt M&A-marked i brat fald