Chemometec

Redaktørens analyse

Succesaktie kan blive næste kæmpesalg

Børsnoterede ChemoMetec er med en kursstigning på over 2.000 procent de sidste par år en vaskeægte succeshistorie på børsen. I kulissen lurer et salg af hele forretningen, der potentielt kan forgylde de allerede velnærede aktionærer – og selskabets direktør, der kan se frem til en klækkelig kontant bonus.

Det danske selskab ChemoMetec, der producerer analyseinstrumenter til blandt andet celletælling, var i mange år et selskab tynget af en blakket fortid. De senere år har virksomheden dog udviklet sig til en af de absolut største succeshistorier på det danske børsmarked med en aktiekurs, der er mere end tyvedoblet.

En vild rejse, der ud over at have forgyldt selskabets tre stiftere, også har været en fantastisk forretning for de mange private danske investorer og udenlandske pensionskasser, der løbende har købt op i aktien.

Alligevel tyder noget på, at den helt store gevinst for aktionærer venter om hjørnet.

For nylig blev det nemlig meldt ud, at ChemoMetecs finansdirektør gennem 6 år nu forlader virksomheden. Han skal naturligvis erstattes, men det bliver ikke nødvendigvis med en klassisk regnskabsmand. I stedet kigger børskometen på muligheden for at finde både en talmand, der kan holde styr på budgetter og årsrapporter, samt en profil med erfaring fra den finansielle sektor, nærmere bestemt inden for M&A.

Det er der en særlig grund til, for en mulighed er, at ChemoMetecs bestyrelse og ejere i al hemmelighed vælger at sondere terrænet og se, om det skulle være muligt at finde en industriel køber til virksomheden, der vil betale mere end de knap 14 milliarder kroner for virksomheden, som er den aktuelle markedsværdi.

For de tre stiftere med tidligere direktør og nuværende næstformand Hans Martin Glensbjerg i spidsen kan det være en unik mulighed for at få solgt deres resterende aktier med en solid gevinst og samtidig sikre, at de øvrige aktionærer i selskabet får lov til at omsætte de senere års vilde kursridt til kolde kontanter.

ChemoMetecs topchef, Steen Søndergaard, må formodes at bakke helt og holdent op om den strategi. I den såkaldte vederlagsrapport på selskabets hjemmeside fremgår det således, at den relativt nye topchef kan se frem til en ganske pæn belønning, hvis det lykkes at sælge virksomheden.”

”I forbindelse med ansættelsen af Steen Søndergaard som administrerende direktør i ChemoMetec blev der endvidere indgået aftale om, at direktøren kan modtage en ekstraordinær bonus på op til DKK 10 mio., i tilfælde af at der gennemføres et samlet salg af selskabet,” står der ordret i rapporten, der er godt gemt på børsrakettens hjemmeside.

I sig selv ganske opsigtsvækkende, at et børsnoteret selskab ansætter en topchef, hvor der så eksplicit står nedfældet, at direktøren vil få, hvad der svarer til lidt over tre års løn, hvis det lykkes at sælge virksomheden.

En klar understregning af at ejerne bag ChemoMetec skal have realiseret gevinsten inden for en overskuelig fremtid.

Lever et stille liv

At Allerød-virksomheden er lidt af et særsyn på den danske børs, understreges ud over den vilde kursstigning også af det faktum, at stort set ingen danske investorer har aktien på deres bøger. Analytikerdækning er der heller ikke noget af.

Rygtet vil vide, at governance i virksomheden simpelthen ikke lever op til de krav, som store danske pensionskasser og forvaltere har. Men det lader ChemoMetecs ledelse til at være temmelig ligeglade med. De fokuserer på at drive forretningen, og det har været godt nok til blandt andre Swedbanks kapitalforvalter Swedbank Robur og de statslige svenske AP-fonde, der for nogle år siden købte kraftigt op i aktien.

Især blandt de store investorer herhjemme er det nok i lige så høj grad Chemometecs noget kulørte fortid, der skræmmer. Selskabet havde oprindelig den konkursramte serieiværksætter Peter Forchhammer som storaktionær, og siden kom også Navision-milliardæren Erik Damgaard til.

Da førstnævnte gik konkurs, satte bankerne bag straks gang i et større brandudsalg af de to forretningsfolks Chemometec-aktier, hvilket ikke gik stille for sig. Aktierne blev således solgt til en meget beskeden pris, hvilket ikke ligefrem vakte begejstring hverken internt i Chemometec eller hos Forchhammer.

Koblingen til de farverige erhvervsfolk har hængt ved aktien, og derfor ejer stort set ingen danske pensionskasser og institutionelle investorer aktier i virksomheden. Det kommer de måske til at fortryde inden længe.

 

Læs mere

Voldsomt vokseværk i kapitalfond

Her er sommerens store M&A-handler

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling

Kapitalfond jagter lånemarked, som bankerne udelukkes fra