Fokus DLA

Inside story

Succesrig forvalter trækker sig fra milliardhandel

Landets største ejendomsudvikler NREP er i al fortrolighed ved at trække sig fra en række milliardhandler, og blandt andet et stort samarbejde med DSB hænger i en tynd tråd. Ifølge NREP har man trods det usikre marked forsat stor appetit på nye investeringer.

Den ualmindelig succesrige forvalter NREP har gennem de senere år været en af de mest offensive og ekspansive udviklere på det danske marked.

Siden den spæde start i 2006 har man konstant udbygget sin forretning og har takket været solide afkast været i stand til at øge størrelsen af især de senere års fonde ganske markant.

Udviklingen er sket på et dansk ejendomsmarked, der siden årene efter finanskrisen har været præget af en særdeles gunstig udvikling, og hvor mange forvaltere har investeret massivt.

På det seneste har markedet dog været ramt af betydelig usikkerhed, og InsideBusiness erfarer, at den succesfulde udvikler for nylig har trukket sig fra fremskredne forhandlinger i to separate udbud, hvor de fleste forventede, at de fortrolige drøftelser ville resultere i en købsaftale.

Hos NREP kommenterer man af princip ikke eventuelle forhandlinger, men forvalteren afviser på det kraftigste, at man har flyttet foden fra speederen til bremsen.

”NREP kommenterer ikke, hvilke aktuelle forhandlinger selskabet indgår i. Men NREP’s appetit på opkøb er uforandret, hvilket den seneste udmelding om en stor satsning i Tyskland vidner om”, skriver NREP i en mail til InsideBusiness og henviser til, at man i denne uge annoncerede planer om at investere 3,7 milliarder kroner i Tyskland.

Mest bemærkelsesværdig af de potentielle opkøb, man har droppet herhjemme, er det store projekt CRED, som Deloitte gennem længere tid har forsøgt at sælge på vegne af en række pensionskasser med TDC Pensionskasse i spidsen for omkring 8 milliarder kroner.

Her valgte NREP allerede tidligere på året at trække følehornene til sig, men vendte så tilbage til forhandlingsbordet i løbet af efteråret. En aftale syntes stort set at være på plads, da forvalteren for få uger siden trak sig i ellevte time.

Det skete til stor frustration for ejerne af CRED, der ud over TDC-medarbejdernes pensionskasse tæller blandt andre PBU, Lægernes Pension og P+.

”Naturligvis er det frustrerende, at man forhandler med en køber i to omgange, uden at der kommer en aftale på plads. Men som tiderne er i øjeblikket, er der ikke rigtig noget at sige til det,” forklarer en kilde med indgående kendskab til forhandlingerne over for InsideBusiness.

Et lignende scenario udspillede sig også for nylig, idet InsideBusiness erfarer, at NREP var i fremskreden dialog med ejeren af Alm. Brands hovedsæde, pensionskassen Nordli, om at overtage ejendommen på Midtermolen på Østerbro.

En proces, der nu i bedste fald er sat på pause, efter at både Nordli og rådgiverne fra Colliers længe var af den overbevisning, at man var godt på vej mod at få en endelig aftale.

Hos Nordli ønsker formand Mads Jakobsen ikke at kommentere sagen, og formanden for TDC Pension, Leif Stidsen, er ikke vendt tilbage på InsideBusiness’ henvendelser.

Ingen afklaring efter halvandet år

En anden af de centrale projekter, som NREP har budt på, er det store projekt Jernbanebyen bag Københavns Hovedbanegård. Her formåede den succesrige udvikler forrige sommer at vinde en noget speciel budkrig med et bud på omkring 4 milliarder kroner.

Siden har sælgeren, DSB Ejendomsudvikling, forhandlet indgående med NREP, men indtil videre er man ikke nået til enighed.

Flere kilder med indgående kendskab til processen peger da også over for InsideBusiness på, at NREP sandsynligvis enten trækker sig helt fra projektet eller forsøger at forhandle prisen markant ned, da det oprindelige bud ikke længere giver mening set i lyset af de stigende renter og højere byggeomkostninger.

NREP er langtfra den eneste udvikler på det danske marked, der i øjeblikket er noget mere selektiv, i forhold til hvilke projekter man kaster sig ud i.

Forvalteren har historisk leveret nogle forrygende afkast til sine investorer fra ind- og udland, og ligesom flere af konkurrenterne er man naturligt nok bekymret for at købe op til høje priser forud for en potentiel recession.

Investorer er mere påpasselige

Hos Colliers understreger Peter Winther, der er en af landets mest erfarne mæglere, at man på nuværende tidspunkt generelt ser større forsigtighed blandt investorerne, hvilket ifølge ham kun er naturligt.

”Selv om 2022 tegner til at blive et fornuftigt år, er der kommet længere mellem de helt store transaktioner. Der er ikke mange aktører, der tør tage de helt store bets med den nuværende usikkerhed, så derfor afventer mange i øjeblikket,” siger Peter Winther og peger på, at investorerne i øjeblikket har flere risikoelementer, de skal forholde sig til.

”Renten er steget markant, og det samme er byggeomkostningerne. Alle håber, at de vil falde igen, men når de to faktorer kombineres med en svagt vigende efterspørgsel, vil det øge investorernes fokus på risici. Projekter, som man tidligere mente at kunne håndtere i et miljø med lav rente, er pludselig ikke nær så attraktive, når man medregner de øvrige faktorer,” siger han.

 

Læs mere

Investordarling tæt på historisk opkøb

DSB og NREP i centrum for kontroversiel budkrig

Succesrig forvalter tæt på kæmpe frasalg

Udvikler jagter ny gevinst i kølvandet på fiasko

Storudsalg skal redde presset investor  

Pinlig fejl rammer statslig gigants ambitiøse ejendomsplaner

Statslig gigant jagter profit på risikabelt ejendomsmarked