Det er ikke kapitalnød, der har bremset Sunstones fjerde life science fond. De seneste exits har bare taget for meget tid, lyder det fra mangeårig seniorpartner i Sunstone Capital, Sten Verland.

Inside story

Forsinkelser skubber ny Sunstone-fond til 2018

Sunstone Capital ville egentlig have oprettet en ny life science-fond i 2016, men nu står det klart, at finansieringen ikke vil være på plads før til næste år. Ledelsen afviser, at forsinkelsen skyldes mangel på kapital. De har simpelthen haft for meget succes til at finde tid til at rejse penge, lyder det.

Venturefonden Sunstone, der har Vækstfonden og en række pensionskasser i ryggen, må nu udskyde planerne om at etablere sin fjerde biotekfond.

Peter Benson, managing partner i Sunstone Capital, annoncerede ellers i 2016, at ventureselskabet ville rejse en ny milliardfond inden for life science. Der var behov for flere fonde, lød det, og den nye fond ville blive selskabets fjerde i sin kategori – en efterfølger til den fond, som i forrige uge hjalp Orphazyme på børsen. Han udtalte i 2016, at den nye fond ville blive søsat ”ret snart.”

I dag, halvandet år efter annonceringen, er fonden endnu ikke etableret, og lukningen af den første kapitalrunde er udskudt til næste år. Sunstone Capital går efter tilsagn på omkring 1 milliard kroner til den nye fond, som nu ventes lukket i 2018 – forhåbentlig i første halvdel af året.

Teamet er langt om længe gået i gang med at finde investorer, dog først for nylig, men der er endnu ikke landet nogle aftaler, lyder det fra Søren Lemonius, managing partner i Sunstone Capital.

”Det er noget, vi går og arbejder på, men vi er først kommet i gang i anden halvdel af i år, så det er stadigvæk meget ungt, om man så må sige,” siger han.

Har brug for ny life science-fond

Det er nu 6 år siden, at Sunstone Capital sidst etablerede en ny life science-fond, og 6 år er lang tid i venturebranchen, hvor fonde typisk har en levetid på omkring 10 år. En tommelfingerregel er, at fondens første tre år bruges på nyinvesteringer, de tre følgende på followupinvesteringer, og exits fylder så – forhåbentlig – de sidste tre-fire år af fondens liv. Derfor må ventureselskabet nødvendigvis rejse nye fonde hvert tredje år for at holde toget kørende, så investorerne med flere ikke bliver nervøse.

Martin Bonde, der i dag sidder i formandsstolen i Dansk Biotek og tidligere var direktør i biotekselskabet Epitherapuetics, finder det problematisk, når der går så lang tid mellem oprettelsen af nye venturefonde.

”Tiden flyver, og fonden må dårligt være mere end tre år gammel, før folk begynder at tvivle på, om man kan rejse penge. Ellers begynder det at ligne en halvdøende forretning, hvor yngre mennesker ikke kan se perspektivet i at blive, og hvor ens muligheder for at syndikere med andre venturefonde bliver nedadgående, fordi de ved, at man ikke har nok tørt krudt, når der skal laves nye runder,” siger han og understreger, at han ikke kender til de konkrete omstændigheder om Sunstones fjerde life science-fond.

Men der er ingen tvivl om, at Sunstone Capital har brug for snart at rejse en ny fond for at blive i markedet. Investeringsperioden for Sunstones life science-fond fra 2011 udløb sidste år, og samme år blev de gamle biotekfonde, der blev overtaget fra BankInvest i slutningen af 2009, likvideret.

M&A forsinker ny fond

Ifølge seniorpartner i Sunstone Life Science Ventures, Sten Verland, er årsagen til forsinkelsen de mange andre aktiviteter, der har været i Sunstone Capital på det seneste. Børsnoteringer, frasalg og almindelig drift har krævet alle selskabets ressourcer, så der ikke har været tid og økonomi til samtidig at rejse penge til en ny fond.

”Det, der skete, var i virkeligheden en meget positiv ting. Vi kom pludselig ind i en proces med forskellige M&A-transaktioner og IPO’er, og så valgte vi at fokusere på den del og er først nu gået i fundraising,” siger Sten Verland

Han nævner børsnoteringen af det danske biotekselskab Orphazyme den 16. november som et af de ressourcekrævende projekter, der har forsinket den nye fond. Dertil kommer frasalget af porteføljevirksomheden Rigontec til amerikanske MSD i september, og tidligere på året var Sunstone ved at gennemføre endnu en exit, da amerikanske BMS indgik en optionsaftale med danske Galecto Biotech. BMS trak sig dog ud uden at gøre brug af sine optioner.

Sten Verland afviser, at det skulle være vanskeligheder med at rejse kapital, som har forsinket den fjerde fond.

”Vi nåede faktisk aldrig at teste det, før vi besluttede at fokusere på vores M&A-transaktioner og IPO’er.”

Ventede på gode resultater

Flere røster i det danske venturemiljø fortæller til InsideBusiness, at forsinkelsen af den fjerde life science-fond skyldes strategisk timing. Ledelsen i Sunstone Capital har ventet på tilvejebringelsen af de seneste måneders exits, såsom børsnoteringen Orphazyme, før de begyndte at rejse penge, for dermed at kunne vise konkrete resultater frem til de kommende investorinter.

Direkte adspurgt, om det er for at vente på den rigtige timing i markedet, at fonden er skudt til 2018, svarer Sten Verland nej.

”Det er altid rart at kunne komme med fine resultater, når man går i fundraising, men for vores vedkommende har det nu primært været en ressourceudfordring. Vi er jo et relativt lille team, og det tager stort set halvdelen af teamets arbejdskraft at være i fundraising. Så det er baggrunden for vores beslutning,” siger han og fortsætter:

”At vi så i mellemtiden har fået nogle gode resultater, som forhåbentlig og forventeligt kan være med til at løfte fundraisingen videre, det er en helt anden sag.”

Markedet har ændret sig

Når Sunstone Capital skal rejse kapital til den nye fond, er det imidlertid ikke det samme marked som ved etableringen af fond III i 2011, hvor det i første runde lykkedes at rejse 660 millioner kroner.

Selv om biotekinvesteringer har vist bedre takter, har afkastet fra biotek generelt været skuffende de senere år, og den danske early stage-venturefond SEED Capital har tilmed valgt helt at droppe biotek, fordi det ikke var en profitabel forretning.

”I SEED Capital er det ikke noget, vi gør mere. Det er egentlig lidt ærgerligt, fordi det er et interessant område, men det kræver tre ting, som vi ikke kan opfylde,” siger managing partner i SEED Capital Ulla Brockenhuus-Schack og nævner flere penge, mere tid og et dedikeret biotekhold.

Biotekinvesteringer har typisk en længere tidshorisont end techinvesteringer, og derfor er de også forbundet med et betydeligt likviditetsbehov.

”Vi har også oplevet, at det ikke rigtig bliver honoreret at være den, der tager risikoen tidligt i det, vi kalder discovery-fasen. De andre ventureselskaber maser os lidt, når de skal ind til sidst, og så er vi mere eller mindre udvasket,” siger hun.

Tidligere investor lytter

Sunstones 2011-fond blev i sin tid etableret med kapital fra blandt andre European Investment Fund, Vækstfonden, Dansk Vækstkapital og Industriens Pension. Det første sted, ventureselskaber typisk besøger for at rejse penge, er Dansk Vækstkapital, men her ønsker direktør Mikkel Hesselgren ikke at stille op til interview.

Hos Industriens Pension er man imidlertid ikke afvisende over for en investeringsmulighed som eksempelvis en fjerde life science-fond fra Sunstone Capital – især fordi fonden har et internationalt fokus, lyder det fra Jan Østergaard, chef for unoterede investeringer i Industriens Pension.

”Vi er generelt tilbageholdende på området, hvis fondene kun er aktive i et snævert marked. Som udgangspunkt foretrækker vi internationalt orientererede fonde. Under alle omstændigheder er det meget væsentligt at foretage grundige vurderinger af fondenes team, investeringsstrategi og managementselskabets track record,” siger han og fortsætter:

”Vi har gode erfaringer med investeringer i Sunstones fonde og vurderer naturligvis også deres nye fond.”

LÆS MERE

Elendige afkast spøger: Pensionskasser foretrækker udenlandske fonde

Venturebranchen i knæ: Danske investeringer halveret på ti år

Ny venturefond lokker investorer til med filantropi

Biotekselskab skal bryde dansk børstørke

Skuffende afkast i danske venturefonde – branchen tror alligevel på lys fremtid

Modefirma stormer mod børsnotering

Tunge investorer dropper mindre fonde