dreamstime_xxl_12310915

Inside story

Kamp om guldrandede konsulenter. Boston Consulting mister profil

Boston Consulting mister nu atter en profil på det lukrative marked for rådgivning ved køb og salg af virksomheder. Timingen kunne dårligt være værre, da der er voldsom aktivitet på det prestigefyldte marked, der stiller store krav til konsulenthusenes organisation.

Det guldrandede område for køb og salg af virksomheder (M&A) er ved at udvikle sig til en regulær hovedpine for konsulenthuset Boston Consulting Group (BCG).

Mens de øvrige konsulenthuse i øjeblikket tjener styrtende på at yde konsulentbistand inden for M&A, har BCG problemer med at finde og fastholde en permanent leder på området.

Konsulenthusets tidligere topkonsulent inden for virksomhedstransaktioner forlod stillingen efter mindre end et års ansættelse, og efter en langtrukken rekrutteringsproces mister huset nu endnu en topkonsulent. Senior principal Thor Hvid følger i forgængerens fodspor og forlader BCG efter en særdeles kort karriere i selskabet.

”Jeg kan godt bekræfte, at min ansættelse hos BCG stopper den 1. februar,” siger Thor Hvid, der ikke ønsker at kommentere baggrunden for sin pludselige exit.

Konsulenthuset brugte ellers mange ressourcer på at hente Thor Hvid ind fra den ganske tunge post som M&A-chef i Arla. Her gennemførte han 40 transaktioner i 19 forskellige lande og stod blandt andet i spidsen for salget af juiceklenodiet Rynkeby i 2016.

Men hans ansættelse i BCG blev endnu kortere end den tid, det tog konsulenthuset at nappe ham fra Arla. Thor Hvid blev ansat, efter at konsulenthuset i en periode på knap halvandet år var uden en senior principal med M&A-ekspertise, men han nåede blot at arbejde for BCG i ti måneder.

Forgængeren, Christoffer Søderberg, sad endnu kortere i stillingen. Ham stjal BCG i 2015 fra Falck, hvor han var CFO, men konsulenthuset mistede ham efter blot otte måneders ansættelse, da han fik et bedre tilbud fra Novo Holdings.

Glohedt marked for virksomhedshandler

Blå bog: Thor Hvid

Boston Consulting Group, Senior Principal: April 2017 – februar 2018 (10 måneder)

Arla Foods, Head of Corporate M&A: April 2011 – februar 2017 (5 år 11 måneder)

Deloitte, Managing Partner: December 2008 – april 2011 (2 år 5 måneder)

Carnegie, Executive Director: August 2005 – november 2008 (3 år 4 måneder)

Dania Capital, Ejer, Partner og Direktør: September 2003 – august 2005 (2 år)

Carnegie, Project Manager: Oktober 1999 – august 2003 (3 år 11 måneder)

Nykredit, Vice President: Maj 1999 – oktober 1999 (6 måneder)

Realkredit Danmark, First Vice President: Oktober 1993 – maj 1999 (5 år 8 måneder)

Thor Hvids exit kunne dårligt times værre for Boston Consulting Group, der ligesom andre konsulenthuse i øjeblikket har en gylden mulighed for at tjene penge på virksomhedernes enorme opkøbsappetit.

2017 var et af de travleste år for opkøb i nyere tid, hvor en række store transaktioner og hektisk aktivitet hos danske og udenlandske fonde fik ordrebøgerne til at bugne i rådgiver- og konsulentbranchen. 2018 ligner også et år med masser af M&A-potentiale.

Scandlines, Huscompagniet, Unifeeder og 3C retail ventes eksempelvis alle at blive handlet i den nære fremtid, og der skal også findes købere til Babysam, Louis Poulsen og Danske Commodities på sigt.

Hos BCG’s ærkerival McKinsey mærker man den øgede aktivitet fra virksomhedstransaktionerne. Fordi det er et vigtigt område for klienterne, fylder det også mere hos konsulenterne, lyder det.

”Virksomhedernes behov skaber selvfølgelig efterspørgsel for alle i rådgiverbranchen. Der er ikke blot behov for procesrådgivning, men selvfølgelig også mere strategisk, i forhold til hvilken vej, hvilke regioner og hvordan man skal udvide sig i værdikæden – eller lade være. Det bruger vi en del tid og krudt på,” siger Kim Baroudy, der er seniorpartner og administrerende direktør i den danske del af McKinsey & Company.

Kræver skarp organisation

Også Poul Skadhede, der er administrerende direktør i danske Valcon Consulting, mærker den stigende efterspørgsel. Her er det især transaktioner fra kapitalfondene, der får behovet for konsulentbistand til at stige – ikke blot i transaktionsøjeblikket, men også efterfølgende, hvor de utålmodige kapitalfonde vil se hurtige resultater i de virksomheder, de køber.

Alene mængden af virksomhedshandler, men også behovet for hurtig eksekvering, stiller store krav til konsulenthusene og deres organisationsstruktur.

”Vi skal absolut være hurtige. Det er noget bøvl for os konsulenthuse, fordi især due diligence-processerne starter med en dags varsel, og så skal du altså kunne stille med et skarpt hold og frigøre specialister og lignende. Så det er noget bøvl at levere, men selvfølgelig også spændende og relevant,” siger han og tilføjer:

”Det er ikke opgaver, der er populære hos vores koordinator.”

Rekrutteringsfejl præger M&A

Hvad der ligger bag Thor Hvids afsked med BCG, er uklart, men det er ikke første gang, der hyres en forkert mand til M&A-området.

Store konsulenthuse har for vane at sætte folk fra de store veletablerede virksomheder i spidsen for M&A-forretningen, men de er ikke nødvendigvis de rigtige folk til opgaven, selv om det umiddelbart kan lyde som et oplagt karrierevalg.

Folkene er uden tvivl dygtige og vant til at møde både kunder, konsulenthuse og investeringsbanker, men de er ikke nødvendigvis vant til at sælge sig selv, som det kræves i konsulentbranchen.

Så når garvede topfolk fra de store virksomheder tager springet ind i konsulentbranchen, kan det være en ubehagelig oplevelse pludselig at skulle sælge sin egen person. Det stiller derfor store krav til den enkeltes omstillingsparathed og -evne.

Hvorfor Thor Hvid forlader Boston Consulting Group, og hvad det betyder for BCG, ønsker hverken han selv eller konsulenthuset dog at kommentere. Thor Hvid har ”ingen kommentarer,” og BCG’s managing partner Mai-Britt Poulsen ønsker ikke at stille til op til interview. Selskabets kommunikationsansvarlige, Amalie Butzen, svarer skriftligt:

”Vi kommenterer ikke på medarbejderforhold.”

LÆS OGSÅ

Mød erhvervslivets skarpeste rådgivere: McKinsey i offensiven

Danske konsulenthuse kæmper for at finde fodfæste i udlandet

Revisorer gør klar til kamp mod disruption og nye konkurrenter

Et must-read for konsulenter og rådgivere

Tidligere McKinsey-partnere bag ny fond

Her er Danmarks førende headhunter

Revisionshus fortsætter oprustning på M&A – Carnegie må igen afgive folk