HyperFocal: 0

Inside story

Tabt Nykredit-partnerskab begynder at koste hos Gjensidige

Den norske forsikringskæmpe står i et vadested på det danske marked med integration af nye partnerbanker, opkøb og nyt it-system. En yderst interessant sker udvikling sker med det afbrudte banksamarbejde med Nykredit, der gik over til Codan/Alm. Brands Privatsikring.

Det ser på overfladen flot ud for Gjensidiges danske forretning med en fornem toplinjevækst fra 3,25 mia. kr. til 3,5 mia. kr. i præmieindtægter i årets første ni måneder. Men dykker man ned i tallene, er det tydeligt, at Gjensidiges danske direktør, Mats Gottschalk, står midt i en række forandringer i både organisationen og på markedspladsen i 2022.

”Der er gynger og karruseller i det regnskab. Det er rigtigt, at vi har en fornuftig præmievækst, som vi har arbejdet hårdt for, men der kunne sagtens være mere. Vi har ikke kunnet arbejde så meget med vækstmulighederne på markedet, fordi vi er i en omfattende transformationsfase.”

Den centrale er, at Gjensidige er i færd med at skifte kernesystem fra FDC’s gamle over til det mere moderne Sapiens-system.

InsideForsikring

Denne artikel kommer fra InsideBusiness’ nye branchemedie med fokus på forsikringsbranchen, InsideForsikring. Skriv til os, hvis du ønsker at abonnere eller konvertere dit abonnement på kontakt@insideforsikring.dk

”Det er klart, at det koster på organisationens ressourcer, at vi kører med to systemer parallelt til at understøtte den samme forretning. Det koster også højere omkostninger i den nuværende periode,” forklarer Mats Gottschalk.

Combined ratio stiger

For årets første ni måneder leverede Gjensidige en combined ratio på 86,4 mod 82,9 sidste år. Tilbagegangen kommer trods den høje vækst, og omkostningerne er også steget lidt i tredje kvartal. Men det er først og fremmest flere skader, som generer i regnskabet.

”Vi har haft en del flere brandskaber i dette kvartal. Ikke blot flere store enkelte brandskader med en skadesum på mere end 10 mio. norske kroner, men også flere mellemstore skader har vi registreret. Husk, at 37 pct. af vores danske forretning er en form for property, så det er en vigtig driver i skadesbilledet,” fortsætter Mats Gottschalk.

Gjensidiges danske nøgletal viser en stærk fremgang på toplinjen, mens bundlinjen lider under flere skader.

På toplinjen ser det som nævnt bedre ud med en markant vækst, men den skyldes først og fremmest opkøbet af Nem Forsikring, der har øget præmieindtægterne pænt. For i selve kerneforretningen mærker Gjensidige nu for alvor, at Alm. Brands Codan via Privatsikring har held til at trække kunder over via Nykredit-bankaftalen, som Gjensidige har mistet.

”Vi går nu ind i minus på præmierne på vores underliggende gamle privatforretning, idet vi mister kunder på Nykredits nye arrangement. Der er en del af kunderne med en aktiv bankrelation, der har sagt ja til at skifte til Privatsikring,” siger Mats Gottschalk, der ikke vil sætte tal på, hvor mange præmieindtægter selskabet har mistet, men InsideForsikring forstår, at det er i omegnen af 100 mio. kr.

Nye alliancepartnere skal indhente det tabte

Til gengæld står man over for at få 100 mio. kr. i præmievækst via købet af Dansk Tandforsikring, som endnu ikke er konsolideret i regnskabet. Desuden har man andre partnerrelationer med Sparekassen Kronjylland og Middelfart Sparekasse, som skal tage fart i den kommende tid.

”Det gamle partnerskab er erstattet af fine nye partnere, og selv om der er mange gode salgsaktiviteter i gang, så tager det noget tid, før det sætter sig i porteføljen.”

Også på ejendomsmæglersiden er der sket ting og sager, fordi Gjensidige er blevet leverandør af ejerskifteforsikringer til Danske Banks Home. Det er i sig selv overraskende, da Danske Bank jo samarbejder med Tryg, men den danske forsikringsgigant Tryg har ikke den store fidus til lige netop de udskældte ejerskifteforsikringer.

”Ejerskifteforretninger har jo været en god forretning for os, og det er et marked, vi har været på igennem mange år. Det er et område, vi fortsat arbejder med, selvom ikke alle konkurrenterne gør det,” siger Mats Gottschalk.

Som InsideForsikring forstår det, fik Home fuld frihed fra sin ejer til at vælge leverandør af ejerskifteforsikringer, og man valgte derfor Dansk Boligforsikring og Gjensidige som partnere.

 

Læs mere­

Er Morten Hübbes dage i Tryg talte?

Datacentraler: Storstilet forsikringsintegration har vidt forskellig tidshorisont i bankerne

Pensionsselskaber udruller digital pensionsopsparing via storstilede bankaftaler

Banker, forsikring og pensionsselskaber i vital kamp om kundeejerskabet

Jyske Bank skal droppe havkatten – og gøre hoserne grønne hos lokalbankerne

Bankdirektører advarer mod lån med 30 års afdragsfrihed

Udskældte afdragsfri lån eksploderer hos Danske Bank. Nykredit sælger dem nærmest ikke

Opgør om afdragsfrihed: Nykredit går enegang mod Danske Bank, Nordea og Jyske Bank

Nyt tiltag gambler med danskernes elskede realkreditsystem 

Udskældt gebyr: Sydbanks nye Mastercard Dankort næsten dobbelt så dyrt som Nordea VISA/Dankort

Pensionsbranchen og bankerne tørner sammen i milliardopgør om pensioner

Danske Banks Danica bakker op om boligfinansiering med pensionspenge

Pensionsbranchen vil lade danskerne købe bolig med pensionsopsparing

Advarsel om boble på private equity og alternative investeringer

Afkast: Nu bliver fårene skilt fra bukkene i pensionsbranchen. Kapitalfonde gør forskellen

Kapitalfond i infight med pensionskasser over problemsag

Pensionskasser giver kold skulder til statslig milliardfond

Ny statslig fond bliver mødt med skepsis fra pensionskasser

Vækstfonden i centrum for dramatisk opgør

Ringkjøbing Landbobank, dømt fallent og Vækstfonden spiller nøgleroller i skandaleramt leasing-firma

Krisefond brænder inde med milliarder, mens virksomheder råber på hjælp

Fiasko for omstridt milliardfond

Afsløring: Pensionskasse investerede tungt i kapitalfonde trods intern modstand