nordea-web

Inside story

Tæv til Nordea i prestigefuld undersøgelse

Nordea får igen i år en hård medfart i den prestigefyldte Prospera-undersøgelse, hvor FIH overtager pladsen som landets bedste corporate finance-rådgiver.

Der må gå et lettelsens suk gennem Danske Banks corporate finance-folk i disse dage, mens konkurrenten Nordeas folk nok får et par ekstra rynker i panden.

I den årlige Prospera-undersøgelse, der med en vis klodsethed blev udråbt af Danske Bank-topchef Thomas Borgen som et afgørende fokusområde, erobrer Danske Bank igen terræn, mens Nordea lader til at være en bank i modvind på alle fronter.

Hos FIH Partners kan ledende partner Kim Bøtkjær glæde sig over, at man efter flere års kamp om tronen har slået rivalen Carnegie, der i år må tage til takke med andenpladsen i den store undersøgelse, der måler tilfredsheden og kendskabet til de største investeringsbanker herhjemme.

Det fremgår af den årlige Prospera-ranking, der egentlig først bliver offentliggjort mandag, men som InsideBusiness har fået indsigt i.

FIH Partners gik for nylig solo efter at have været en del af FIH Erhvervsbank og har blandt andet været tovholder på en række store opkøb inden for energi- og infrastruktur de sidste 12 måneder, ligesom FIH blandt andet har været involveret i flere af kapitalfonden EQT’s store handler.

Netop FIH har side om side med Carnegie været blandt de førende herhjemme inden for køb og salg af virksomheder, men ifølge Prospera tyder noget altså på, at Carnegie har mistet en smule momentum i den senere tid, men der er dog ingen tvivl om, at det ifølge Prosperas adspurgte stadige er de to investeringsbanker, der sidder på flæsket herhjemme.

Det svenske analysehus’ årlige undersøgelse er altid ventet med spænding blandt landets investeringsbanker, og tidligere har en dårlig placering hos netop Prospera været en medvirkende årsag til, at Danske Bank valgte at gennemføre en omfattende udrensning i sin corporate finance-division.

Properas rangliste er dog omgærdet af en del debat, da de enkelte finanshuse betaler for at være med, og derfor kan der i princippet være banker, der bliver udeladt, fordi de ikke har skæppet i kassen til analysefirmaet.

En af dem, der har meldt sig ud af Prospera-ræset, er SEB og ledende partner Carsten Heinild, der dog igen i år finder vej til listen. Umiddelbart kan det dog virke en smule mystisk, at SEB rykker længere ned ad rangstigen, da banken i 2016 har haft væsentlig mere gang i forretningen i forhold til 2015.

SEB’s tredjeplads på listen er i år overtaget af Danske Bank, der også har fået betydelig bedre fat i markedet herhjemme og blandt andet har stået bag en række transaktioner især inden for M&A, hvor man i skrivende stund er milevidt foran ærkerivalen Nordea.

Herunder ses den samlede Prospera-ranking.

Tallet i parentes angiver sidste års placering

 

Prospera 2016

  1. FIH (2)

FIH har generobret førstepladsen fra Carnegie, hvilket må være et kærkomment skulderklap for Kim Bøtkjær og de øvrige ansatte, der gik solo efter lukningen af FIH. Investeringsbanken har i år blandt andet rådgivet Via Equity i forbindelse salget af Frontmatec samt rådgivet CIP og PKA i forbindelse med større investeringer i infrastruktur. Banken har blandt andet også stået for salgene af Top-Toy og Huscompagniet til EQT.

  1. Carnegie (1)

Sidste års førsteplads har i år mistet terræn i forhold til FIH, hvis man skal tro Prospera. Carnegie og ledende partner Jacob Bastholm har dog stadig godt fat i markedet herhjemme og har blandt andet stået bag salget af B&O Icepower, Exhausto og BB Electronics, ligesom man har været med til at børsnotere Scandinavian Tobacco Group og Nets.

  1. Danske Bank (4)

Danske Bank, der for nylig rokerede rundt i toppen af sin corporate finance-division, rykker igen i år fremad i Prospera-undersøgelsen, der ifølge topchef Thomas Borgen er en vigtig målestok for styrkefoldet på det prestigefyldte område inden for investment banking. Banken har blandt andet stået bag salget af Ferrosan, Qubiqa og Danmarks Skibskredit, ligesom man i skrivende stund arbejder på salget af milliardvirksomheden Fertin Pharma.

  1. SEB (3)

SEB har haft travlt i 2016, primært med en række M&A-transaktioner. Man har blandt andet solgt Connected Wind for Polaris samt Nassau Door for den fynske industrikoncern Micro Matic.

  1.  ABG (-)

Norske ABG Sundal Collier har med tidligere Nordea-chef Thomas Lindquist i spidsen sat sig for at få en mere markant position i Danmark, og noget tyder på, at banken er på vej, hvis man skal tro Prospera. Herhjemme har banken blandt andet været med til at børsnotere Dong, ligesom man har sendt danske Lauritz.com på børsen i Sverige.

  1. Nordea (5)

Den nordiske storbank rykker igen i år en plads ned ad rangstigen, og bankens tidligere så succesfulde corporate finance-division må siges at være vingeskudt for tiden. Ud over den dårlige ranking hos Prospera er Nordea i øjeblikket også stærkt upopulær blandt en række af landets største investorer efter den problematiske børsnotering af Nets.

 

LÆS MERE

Ny chef for Danske Banks prestigeafdeling

Nordic Capital rokerer rundt i ledelsen

Nordisk prestigefond skuffer fælt

Her er Danmarks bedste kapitalfond

Kapitalfonde i hård kamp om danske milliarder