;
0e2fab9a-15c0-4501-bfc0-5fcb5dc1e31c

Inside story

TDC kan blive pensionsgiganternes Fætter BR

Den danske Telegigant TDC har på få år opbygget en massiv gæld, som kan betyde store tab for koncernen og tab af afkast for ejerne. Selskabet er presset på flere fronter, men kan kun tåle at tabe 1 milliard kroner i indtjening, før man vil få problemer med at betale sin gæld til de nye ejere.

Bekymrende. Sådan betegner flere analytikere den gældssituation, som TDC og koncernens nye ejere har bragt selskabet i. Ikke fordi selskabet har svært ved at servicere sin gæld i dag, men fordi selskabet er så belånt, at renteudgifterne spiser 80 procent af selskabets frie pengestrømme.

Siden pensionskasserne ATP, PFA og PKA sammen med den australske bank Macquarie købte selskabet af børsen sidste år, er den rentebærende gæld i TDC vokset til 47 milliarder kroner, og det er rentebetalingerne på den gæld, der nu er blevet en hovedpine.

Ifølge teleanalytiker John Strand fra konsulenthuset Strand Consult står selskabet over for en række seriøse udfordringer på flere produktområder, og fordi renteudgifterne udgør så stor en del af selskabets frie pengestrømme, risikerer det at få problemer med at servicere gælden, hvis bare et af selskabets mange udfordrede produktområder skulle begynde at volde koncernen yderligere problemer.

”Der er en række områder, hvor TDC er under pres, og isoleret set rigtig mange produktområder, hvor det ikke er noget problem at finde 1 milliard kroner eller mere i risici. Hvis en eller to af dem slår igennem, begynder det at blive rigtig slemt for TDC. Så skal der ikke meget til, før de vil få svært ved at servicere deres gæld,” siger John Strand.

Problemet er, at TDC bruger 3,4 milliarder kroner om året på at betale renteudgifter af den massive gæld, og at selskabet kun har 4,5 milliarder kroner i frie pengestrømme. Det viser årsrapporten for TDC’s holdingselskab DKT Holding, hvor TDC’s rentebetalinger, inklusive valuta- og dagsværdijusteringer, er opgjort.

Telekæmpen er således kun 1 milliard kroner fra at køre med røde tal på bundlinjen, og det er ikke meget loftshøjde for et dansk teleselskab med en omsætning på 17 milliarder kroner.

Flere analytikere, som InsideBusiness har talt med, vurderer, at gælden i TDC er den største udfordring for selskabet på den korte bane. Omsætningen faldt i 2018 med 0,2 procent, og det fortsatte i 1. kvartal 2019 med et fald på 25 millioner kroner i forhold til året før. Det er en udvikling, som – hvis den fortsætter – bekymrer analytikerne.

”Det er bekymrende, hvis indtjening falder. På den korte bane vil de selvfølgelig kunne reducere deres investeringer i fibernettet, men det bider sig selv i halen og bliver til et større problem på den lange bane,” siger en analytiker, der ikke ønsker sit navn frem på grund af interne retningslinjer.

Indtjeningstab er imidlertid ikke kun en hypotetisk risiko, men derimod en reel risiko, som både ledelsen i TDC og ejerkredsen er nødt til at forholde sig til, mener John Strand.

”Der er en risiko for, at TDC kan miste 1 milliard kroner på bundlinjen. Det er en reel risiko, og den er stor,” siger han.

Telebranchens Fætter BR

For at illustrere det drager han en parallel til det, der skete i den engang EQT-ejede legetøjskoncern Top-Toy, der blandt andet havde Fætter BR og Toy’R’Us-kæderne under sig.

Her gik det sådan, at Salling Group gennem kæderne Netto, Bilka og Føtex erklærerede krig på legetøjsmarkedet – og vandt. Det står ikke klart, om det var en bevidst strategi at drive Top Toy-koncernen konkurs, men det var ikke desto mindre konsekvensen.

I flere år kørte supermarkedskoncernen tilbudskampagner på Lego, barbiedukker og andet mærkevarelegetøj i juletiden med det resultat, at julesalget i Fætter BR svigtede, og til sidst gik Top-Toy-koncernen konkurs. Salling Group kunne herefter købe Fætter BR ud af konkursboet for angiveligt 205 millioner kroner og fik foruden 15 butikker blandt andet det kendte brand, en spritny onlineshop og et varelager til flere hundrede millioner kroner med i prisen.

Fordi TDC kun kan tåle at miste 1 milliard kroner i indtjening, før selskabet kører med røde tal, er det ekstremt følsomt over for en eventuel ny priskrig på eksempelvis mobilmarkedet, og derfor spekulerer John Strand i, at konkurrenterne måske kunne føle sig fristet til at ”lave en Fætter BR” på TDC.

”Hvis jeg var Telia, ville jeg sørge for at hive lidt mere end 1 milliard kroner (red.) ud af deres cashflow. Telia skulle reducere deres priser på mobilmarkedet med 20 procent for at gøre det, og det ville koste Telia 250-300 millioner kroner om året. Efter 3 år ville TDC være i samme båd som Fætter BR,” siger John Strand og bemærker, at det vil koste væsentlig mindre for de mindre teleselskaber at sænke priserne end for mastodonten TDC.

Telia har dog for nuværende ingen planer om at lancere en omkostningstung priskrig, lyder det fra Sine Smidth-Jensen, der er markedschef i Telia.

”Vores ambition er at vækste lønsomt. Vi vil gerne have flere kunder ind, der vælger os for vores samlede tilbud og altså ikke alene prisen. For ellers risikerer vi, at de forlader os igen, hvis de ser et tilbud om bedre pris hos en konkurrent,” siger hun og tilføjer, at det især er parametre som indhold, data, services, netværk og dækning, man prøver at differentiere sig på for tiden.

Hun ser stadig mobilmarkedet som meget konkurrencepræget, men ser også muligheder for at handle.

”Vi ser en mulighed for at gøre noget på markedet, men hvad det specifikt er, kan jeg ikke oplyse nu. Men vi vil spille på nogle tangenter, og pris er en af dem. Pris vil altid være et parameter, det er der ingen tvivl om,” siger hun.

Pensionskasser med dybe lommer

Der er også et andet vigtigt ’men’, for mens Fætter BR lånte pengene af en række banker, har TDC lånt et stort milliardbeløb af de hovedrige ejere, som næppe har lyst til at se deres nye investering gå tabt. Pensionskasserne er mest interesserede i det langsigtede ejerskab af TDC’s infrastruktur.

Desuden er de andre store spillere på mobilmarkedet, Telia, 3 og Telenor, alle trætte efter mange års priskrig, og de har det formodentlig fint med, at deres egne bundlinjer omsider er ved at stabilisere sig.

Men selv om en konkurs tilsyneladende er udelukket, er der ikke desto mindre en overhængende fare for, at TDC de kommende år kan udvikle sig til en mindre profitabel forretning for ejerne.

For mens pensionskasserne udelukkende kan måle deres investering på værdien af TDC, indeholder aftalen mellem de fire parter en struktur, hvor Macquarie både får et årligt honorar for at forvalte investeringen, ligesom kapitalfonden også har mulighed for at hente en ekstraordinær bonus, en såkaldt carry, hvis investeringen i TDC opfylder en række forskellige økonomiske målsætninger de kommende år. Det har InsideBusiness tidligere afdækket.

For ejerne er det derfor også vigtigt at være opmærksom på en række andre problemfelter, som foruden mobilmarkedet kan reducere pengestrømmene i koncernen betydeligt.

Dels er der problematikken med den kinesiske teknologivirksomhed Huawei, som har udviklet og drevet det nuværende 4G-netværk for TDC og tidligere skulle have udviklet selskabets fremtidige 5G net.

Ifølge flere kilder er det netop denne problematik, som tidligere har fået andre investorer til at vende tomlen ned til TDC, og den seneste tids debat om sikkerhedsrisikoen ved at benytte kinesiske Huawei – samt risikoen for amerikansk indgriben, hvis man var fortsat med Huawei – har tilsyneladende givet de afvisende investorer ret i deres forudsigelse.

Debatten har i sidste time fået TDC til at ændre leverandør til svenske Ericsson, og udviklingen i den sag og de eventuelle omkostningseffekter ved at skifte leverandør kan ifølge kilderne ændre investeringscasen radikalt.

Ny konkurrence på alle fronter

Derudover er der konkurrencesituationen, som plager TDC på flere fronter. På bredbåndsmarkedet, hvor TDC har en omsætning på omkring 3 milliarder kroner, har telegiganten 3 meldt ud, at man har tænkt sig at kapre mellem 400.000 og 800.000 kunder med en mobilløsning, som kan give bedre op- og downloadhastigheder, end TDC’s kunder kan få på de gamle DSL-forbindelser.

Værdien af en DSL-kunde for TDC er omkring 3.000 kroner om året, så her skal selskabet ifølge John Strand tabe mere end 300.000 af sine 910.000 DSL-kunder, før det rammer indtjeningen med 1 milliard kroner.

På bredbåndsmarkedet kæmper TDC imod de andelsejede energiselskaber, som har den konkurrencefordel, at deres ejere, kunderne, ikke har store – hvis nogen – forventninger til afkast. Derudover kæmper TDC mod nye spillere som blandt andre Fastspeed, der mod betaling til TDC har fået adgang til TDC’s kabel-tv-net via bredbånd, og her leverer man en stærkere forbindelse til færre penge, end TDC kan tilbyde. Også her kan konkurrence give store tab, vurderer John Strand.

Endelig er der de traditionelt mere plagede områder som erhvervskundeforretningen og kabel-tv-forretningen, som fortsætter med at skrumpe. Sidstnævnte, fordi kunderne i stigende grad dropper den faste tv-forbindelse og nøjes med streaming via bredbånd.

”Der er 5-6 forretningsområder i TDC, hvor der er risiko for at tabe en milliard eller mere på indtjeningen, så jeg holder fast i det, jeg har sagt i lang tid efterhånden, at investeringen i TDC er danmarkshistoriens største eksperiment med pensionsopsparernes penge,” siger John Strand.

TDC: Det er urealistisk

InsideBusiness ville gerne have talt med ATP om den risiko, man med investeringen i TDC har taget på pensionsopsparernes vegne, men her afviser man at stille op til interview og henviser i stedet til TDC.

Lasse Pilgaard, der er finansdirektør i TDC, affejer analytikernes bekymring og kalder John Strands bekymring for et fald i indtjeningen på 1 milliard kroner for urealistisk.

”Det er slet ikke et scenario, vi kan se for os. Et sådant tab ligger langt uden for de fremtidsscenarier, vi finder realistiske,” siger Lasse Pilgaard og fortsætter:

”Til trods for skarp konkurrence på alle vores markeder, er det lykkedes os at stabilisere vores indtjening organisk over de sidste tre år, og det giver os et godt fundament for at lave de ambitiøse og nødvendige investeringer, som skal fremtidssikre vores indtjening. Det vil påvirke vores indtjening på kort sigt, men slet, slet ikke i det omfang, der skitseres her, og heller ikke i et omfang, der vil give udfordringer i forhold til vores gæld.”

Han ønsker ikke at spekulere i, hvor meget indtjening TDC kan tåle at miste, før det bliver et problem i forhold til at servicere gælden, da han ikke finder det er realistisk.

TDC’s forretning har været igennem en stor udvikling, men vi har løbende tilpasset vores gældsniveau, og vi har uden problemer kunnet servicere og refinansiere vores gæld, og det forventer vi helt sikkert også at kunne fremover,” siger han.

Han påpeger ligesom Telia, at det danske mobilmarked i forvejen er et konkurrencepræget marked – også i forhold til nabolandene Norge og Sverige. Selv om TDC ikke ligger i bunden af prissegmentet på telemarkedet, har selskabet vækst på netop mobilområdet, og det ser han som udtryk for, at kunderne også kigger på andet end pris.

Det ser jeg som et udtryk for, at kunderne langtfra kun kigger på pris, når de vælger abonnement, men også på indhold. Og her er vi fire år i træk blevet kåret som Danmarks bedste mobilnetværk af Teknologisk Institut. Vi oplever, at det har stor betydning for kunderne, og det forventer vi også, at det vil have fremover, selv om konkurrenter måtte være parat til at sænke priserne yderligere,” siger han.

På bredbåndsmarkedet tilbyder TDC selv mobilt bredbånd, og her er den store joker det landsdækkende 5G-netværk, som skal rulles ud efter sommerferien.

”Det åbner for nogle helt nye perspektiver for mobilt bredbånd i forhold til hastighed og kapacitet, og som vil give os – og de eksterne udbydere, der benytter vores netværk – et rigtig stærkt fundament for at levere Danmarks bedste mobilbredbånd.

På det almindelige bredbåndsmarked er det fibernettet, der skal vinde krigen for TDC.

”Vi gik i efteråret i gang med at grave fiber ud til husstande og virksomheder, og det er i høj grad en investering i vores fremtidige position på bredbåndsmarkedet. Samtidig er vores bredbåndsbrands som YouSee og TDC Erhverv begyndt at tilbyde abonnementer på tredjepartsinfrastruktur, så vi kan komme ud til nye kunder, der ikke har kunnet handle hos os før. I starten af maj annoncerede vi for eksempel en aftale med Eniig, så vi kan tilbyde bredbånd og tv til 300.000 potentielle kunder på deres fibernet.”

LÆS OGSÅ

Kapitalfondes væksthåb giver storbanker mareridt

Er glansen gået af EQT?

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør  

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb 

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet

Banker strammer skruen om kapitalfonde 

Axcels guldæg splitter køberfeltet