Jukka Pertola web

Redaktørens analyse

Tiden for bestyrelseskongerne rinder ud

Endnu er overboarding ikke et centralt begreb i danske bestyrelser, men det er kun et spørgsmål om tid, før markante bestyrelsesformænd må skære antallet af poster til. Den tidligere Mærsk-formand Jim Hagemann Snabe stoppede som næstformand for det tyske forsikringsselskab Allianz. Tryg-formand Jukka Pertola har allerede meddelt, at han vil neddrosle antallet af bestyrelsesposter. Det kommer vi til at se mere af i fremtiden.

I sidste uge trak den 51-årige Morten Hübbe stikket som topchef for Tryg Forsikring. Det bliver Johan Kirstein Brammer, der overtager roret den 1. juni 2022.

Bestyrelsesformand er Jukka Pertola (billedet), den mangeårige topchef for Siemens Danmark, som har været med til at sikre det glidende skifte i direktionen. Der er lagt op til et fortsat stærkt samarbejde i den vigtige akse mellem bestyrelsesformand og CEO.

Stor mundfuld

Jukka Pertola har mange bestyrelsesposter. Han er formand for Tryg, Energiselskabet Siemens Gamesa, Cowi og gaminghardwareselskabet Asetek.

Og så overtager han om ganske kort tid formandsposten i kriseramte GN, hvor han bliver en helt central figur i en anspændt tid, hvor selskabet potentielt kan blive overtaget eller tvunget til at hente penge.

Med Tryg Gruppen som den massive ejer i ryggen vil det være usandsynligt, at Jukka Pertola kan blive presset ud af Trygs bestyrelse. BlackRock har en mindre andel og dermed ikke nok stemmer til at ændre på det.

En stor mundfuld for de fleste, og han vil da også reducere antallet af bestyrelsesposter senest i august for at undgå overboarding. Det har han meddelt, i forbindelse med at han vil tiltræde som ny formand på forårets generalforsamling hos GN. Her erstatter han nordmanden Per Wold-Olsen, som er i midten af 70’erne.

Med 18 år i bestyrelsen hos Siemens Gamesa vil det være et godt bud på en af de poster, som han vil fravælge.

Spørgsmålet er, om det er nok til at tilfredsstille investorerne. Tryg Gruppen A.m.b.a. ejer ca. 45 procent af aktierne, mens en række fonde og investeringsselskaber ikke har over 5 procents ejerandel.

En af ejerne er amerikansk Blackrock, som er et af verdens største investeringsfirmaer. Netop Blackrock har strammet op, i forhold til om bestyrelsesmedlemmer sidder i for mange bestyrelser. Et emne, som CEO Larry Fink har været ivrig fortaler om.

BlackRock sætter foden ned

Generelt peger Blackrock på, at fire bestyrelsesposter er det maksimale, som en enkelt person kan påtage sig. BlackRock er verdens største investor, og deres ord vejer tungt i debatten, og de er begyndt at stramme op på deres krav om overboarding. Det har længe været en del af deres investeringspolitik, at der skal holdes øje med bestyrelsesmedlemmerne.

I efterårets stemte Blackrock mod genvalget af Sandford Robertson hos techfirmaet Sales Force, hvor han sidder i deres governancekomité. Det var ikke, fordi han – efter danske forhold – havde for meget at se til. Han er med i bestyrelsen hos medikofirmaet Cassava Science og konsulentvirksomheden JustAnswar, og så er han medstifter af kapitalfonden Francisco Partners.

Det lykkedes ikke BlackRock at modsætte sig genvalget af Sanford Robertson, men det viser, at grænserne for, hvor mange opgaver man kan påtage sig, er ved at rykke sig.

BlackRock har også modsat sig genvalget af Ann Mather som er bestyrelsesmedlem i Alphabet, som er selskabet bag Google. Hun er medlem af bestyrelserne i Netflix, Airbnb og Arista Networks. Til trods for at BlackRock har stemt imod hende tre gange, er det dog ikke lykkedes at få gennemtrumfet færre bestyrelsesposter til Ann Mather.

Fravalg af danske bestyrelsesposter

Det er ikke en debat, som fylder meget i medierne i Danmark. Her er der mere fokus på honoraret, som ofte ikke er konkurrencedygtigt med det, man kan få i USA, Schweiz og UK. Det kan betyde, at de bedste bestyrelsesmedlemmer fravælger de danske virksomheder, fordi honoraret er for lavt.

Hos A.P. Møller-Mærsk er der kun én dansker tilbage i bestyrelsen. Alle de øvrige medlemmer kommer fra andre lande.

Udgangspunktet for at have restriktioner på antallet af bestyrelsesposter er at have tid nok til de enkelte poster. Især i krisetider vil presset på kalenderen være stort.

Den nuværende formand for SAS, Carsten Dilling, er både bestyrelsesformand for det kriseramte flyselskab, NNIT, og MT Højgaard.

Der er ukendt, om kapitalfonden Apollo Global Management fra NYC har sat krav til bestyrelsesformandens engagement i andre virksomheder. Apollo har lånt penge til SAS i den svære tid.

Tidligere formand for A.P. Møller-Mærsk Jim Hagemann Snabe trak sig også som næstformand for Allianz Forsikring med netop overboarding som forklaring.

Selv om det ikke er lykkedes BlackRock at sætte foden ned i forbindelse med overboarding, så er det et signal om andre tider. Med mere end ti trillioner dollars under forvaltning er der vægt bag deres ord. Det kommer til at betyde, at der er udsigt til, at flere må gennemgå deres portefølje af bestyrelsesposter omhyggeligt for at sikre et genvalg på generalforsamlingen. Også i Danmark.

Læs mere

Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp

Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel

Storinvestorer dumper historisk milliardhandel

Garvet erhvervsmand sætter sig tungt på kriseramt rival