pandora-web

Inside story

Tidligere Axcel-folk går sammen om nyt eventyr

En række tidligere topfolk i kapitalfonden Axcel er gået sammen om at investere i det fremadstormende firma Tandlægen.dk, der aggressivt opkøber tandlægeklinikker over alt i Danmark. Også Endomondo-stifter Henrik Kølle er med i projektet.

En lang række af de fremtrædende Axcel-folk, der forladt fonden de senere år, er netop gået sammen om at investere et betydeligt beløb i Tandlægen.dk. Virksomheden, der ekspanderer kraftigt ved at opkøbe tandlægeklinikker over alt i landet, fik tidligere i år en solid økonomisk indsprøjtning i form af lån for et trecifret millionbeløb fra Danica Pension og Nykredit.

Nu er det så en række tidligere Axcel-folk, der køber sig ind i virksomheden, der indtil nu har overtaget omkring 50 tandlægeklinikker. Investeringen er den første fra den lille gruppe af velhavende ex-partnere i Axcel, som har forladt fonden i løbet af de seneste år.

Det er i alt seks Axcel-folk med tidligere partner Jørgen Lindholm Lau i spidsen, der via virksomheden TLDK Aps har købt sig ind i holdingselskabet bag tandlægefirmaet. Ud over Jørgen Lau tæller gruppen også de mangeårige Axcel-partnere Nicolaj Vejlsgaard, Casper Lykke Pedersen, Per Christensen, Jacob Thygesen samt fondens tidligere finansdirektør Lars Thomasen. Gruppens investering sker sideløbende med, at netop Axcel er gået i gang med at rejse sin femte fond og i skrivende stund har møder med potentielle investorer.

De forhenværende Axcel-folk gør da også en dyd ud af at understrege over for InsideBusiness, at de på ingen måde er ved at stifte en ny fond, der skal konkurrere med deres tidligere arbejdsgiver. I stedet er der ifølge dem tale om nogle gamle kolleger, der nu sætter sig sammen i et kontorfællesskab på Kgs. Nytorv i hjertet af København med henblik på at lave investeringer i privat regi. Takket være den store succes med især Pandora (billedet) i Axcel-regi er samtlige af de tidligere Axcel-folk hver især gode for trecifrede millionbeløb og råder tilsammen over en formue, der er betydeligt større end tilsagnet i mange af landets mindre- og mellemstore kapitalfonde.

Henrik Kølle, der var med til at stifte IT-successen Endomondo er arkitekten bag tandlæge-eventyret, og han peger på, at det for ham og selskabet på sigt giver god mening at få de forhenværende Axce-folk med ombord.

“Gruppen kommer med nogle kompetencer, som er meget brugbare i jagten på at opnå vores mål om at konsolidere tandlægebranchen yderligere. Det går rigtig stærkt med at opkøbe klinikker, da mange tandlæger over alt i landet står med den udfordring, at de gerne vil sælge men mangler en oplagt køber,” siger Henrik Kølle, der peger på, at dialogen mellem ham selv og de tidligere Axcel-folk er kommet i stand via Jørgen Lindholm Lau, da de to kender hinanden via et privat netværk.

Her er de Axcel-folk der har investeret i Tandlægen.dk

Jørgen Lindholm Lau
Tidligere partner i Axcel, der blandt andet var ansvarlig for investeringen i Silkeborg Data. Sad også i bestyrelsen for en række af fonden andre selskaber herunder Esko-Graphics, Ball Group og EDB Gruppen.

Formue: 105 mio. kr.(Lindholm Invest)

Nicolaj Vejlsgaard
Mangeårig partner i Axcel, der har været med i fonden siden 1998. Er fortsat en del af Axcel dog ikke med samme aktivitetsniveau som tidligere. Stod blandt andet for investeringerne i Royal Copenhagen, Georg Jensen, Pandora og en række andre.

Formue: 387 mio. kr.(Uim Holding)

Casper Lykke Pedersen
Mangeårig Axcel-mand, der var en del af fonden fra 2005 til 2016. Havde blandt andet ansvaret for fondens investering i Exhausto og Huscompagniet.

Formue: 115 mio. kr.(MNTG 4 CLP)

Lars Thomasen
Mangeårig CFO i Axcel, der stadig er tilknyttet fonden som rådgiver.

Formue: 373 mio. kr.(LTH Invest)

Per Christensen
Partner i Axcel fra 2000 og frem til i år. Stod blandt andet for fondens investeringer i TCM Group og Vital Petfood.

Formue: 369 mio. kr.(M/S2 Holding)

Jacob Thygesen
Partner i Axcel gennem 14 år og sad blandt andet i bestyrelsen for Mita-Teknik, Noa Noa og Netcompany. Er i dag blandt andet rådgiver for fonden Catacap, som tidligere Axcel-partner Vilhelm Hahn Petersen står i spidsen for.

Formue: 354 mio. kr.(Kinondo Invest)

En øm tå

Hele temaet omkring generationskiftet i Axcel har længe været en øm tå for fonden og den mangeårige managing partner Christian Frigast, der i år overlader tøjlerne til tidligere Icopal-cfo Christian Schmidt-Jacobsen.

Netop derfor har de tidligere Axcel-folks planer om at etablere deres eget kontorfællesskab et stenkast fra fonden hovedsæde længe givet anledning til en del rygter i miljøet herhjemme, hvor mange aktører har gættet på, at gruppen barslede med at stable deres egen kapitalfond på benene.

Det der dog indtil videre ikke tilfældet, og ifølge InsideBusiness oplysninger er det meningen, at de tidligere Axcel-folk ganske vist vil lave investeringer sammen, men det sker ikke på samme systematiske måde som i en reel fond, ligesom man primært vil investere sine private midler og ikke hente kapital udefra.

Gruppen satser således også primært på at finde skæve investeringer herunder eksempelvis start-ups og vil derfor ikke konkurrere med de klassiske fonde om at snuppe større, etablerede virksomheder i de strukturerede processer.

InsideBusiness har været i kontakt med flere af de involverede herunder Jørgen Linholm Lau, der dog henviser til Henrik Kølle og samtidig understreger, at opkøbet af aktieposten i tandlæge-selskabet skal ses som en privat investering.

Problematisk generationsskifte

Hovedparten af de nu forhenværende Axcel-folk har forladt fonden i forbindelse med det generationsskifte landets største kapitalfond har gennemgået de senere år.

Det har langt fra været nogen let øvelse for fonden og den mangeårige topchef Christian Frigast, der til at begynde med havde hentet Egmont-topchef Steffen Kragh ind som sin arvtager. Mediedirektøren valgte dog at springe fra i sidste øjeblik, og derfor måtte fonden genstarte den krævende søgeproces.

Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, er Axcels omfattende udskiftning i partnergruppen noget der i høj grad spiller ind for de investorer, der netop nu skal beslutte, hvorvidt man vil bakke op om Axcels femte fond.

 

LÆS OGSÅ

Kapitalfonde i hård kamp om danske milliarder

Er de danske kapitalfonde bange?

Christian Frigast går selv med i Axcels nye milliardfond