CIP3 web

M&A

Tidligere CIP-profil og Vestas-chef bag ny milliardfond

En forhenværende nøglepartner i Copenhagen Infrastructure Partners er sammen med en tidligere Vestas-chef i fuld gang med at rejse en ny fond, der med et stort tilsagn fra blandt andre Novo Holdings skal investere milliarder i infrastruktur.

Mindre end et år efter sin exit fra den succesfulde forvalter Copenhagen Infrastructure Partner (CIP) er en af fondens partnere nu i fuld gang med at etablere sin egen milliardfond.

Henrik Tordrup, der forlod CIP sidste forår som led i en strid om aflønning, er således i fuld gang med at etablere fonden Glentra Capital sammen med Lars Holme Villadsen, der tidligere var finansdirektør i Vestas’ amerikanske forretning.

De to udgør sammen indtil videre partnerkredsen i den nye fond, der blev etableret kort før jul med hjælp fra advokatfirmaet Kromann Reumert.

Målet er at rejse over 7 milliarder kroner fra professionelle investorer såsom pensionskasser og andre pengetanke, og de to partnere har allerede fået et solidt rygstød i form af et tilsagn fra Novo Holdings.

Pengetanken bag Novo Nordisk har givet tilsagn om at investere over 1 milliard kroner i Glentra Capital, og derfor er fondens chef for real assets-området Jacob Lise Lyngsgaard også allerede blevet en del af bestyrelsen af den ambitiøse fond.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er de to partnere i skrivende stund i dialog med flere store danske investorer, og hvor CIP primært investerer i store energiprojekterer, er det tanken bag den nye fond, at man vil investere i hele det vidt forgrenede net af spillere, der står for selve opførelsen af de store energiinvesteringer.

Netop den vinkel betyder, at Glentra ikke er i direkte konkurrence med CIP, ligesom fonden kan tilbyde mange af de samme investorer en anden eksponering, end de indtil videre har fået inden for energi og infrastruktur.

Samtidig er det bredt kendt i markedet, at Henrik Tordrup spillede en helt afgørende rolle i opbygningen af CIP og havde en finger med i en række af de store investeringer, som det er lykkedes fonden at lave gennem årene.

Netop derfor vakte det stor undren hos mange investorer, at Henrik Tordrup pludselig forlod CIP sidste forår, men som beskrevet tidligere i InsideBusiness har der længe ulmet en betændt strid i fonden, hvor især de oprindelige stiftere anført af managing partner Jacob Barüel Poulsen ikke har været meget for at lade andre partnere blive en del af ejerkredsen bag de lukrative fonde.

Hos CIP lyder meldingen, at man ikke har nogen officielle kommentarer til Henrik Tordrups nye fond. Men ifølge InsideBusiness’ oplysninger ser man ikke umiddelbart Glentra som en direkte konkurrent, hvorfor man indtil videre tager den igangværende fundraising rimelig roligt.

Faktisk så roligt, at man i øjeblikket overvejer, hvorvidt man selv skal investere i Henrik Tordrups nye fond, idet man hos CIP også ser et stort behov for at konsolidere en stor underskov af mindre underleverandører, der typisk er involveret, når eksempelvis en havvindmøllepark skal etableres.

Har været forsøgt tidligere

Ideen med at konsolidere de mange mindre underleverandører til eksempelvis Vestas og andre store spillere inden for alternativ energi er langtfra en ny tanke.

Oprindelig forsøgte kapitalfonden EQT den model gennem sin investering i Skykon, men det blev på ingen måde en succes, og fonden måtte lægge ryg til et markant tab.

Siden har også flere kapitalfonde investeret i mindre spillere, der laver alt fra bremser og vinger til fundamenter, men selv om enkelte fonde har haft en heldig hånd i sektoren, har en stribe andre betalt dyre lærepenge i form af store tab.

Den helt store udfordring i branchen er nemlig, at de helt store spillere som Vestas og Siemens Gamesa har så dominerende positioner, at de er i stand til at presse den fragmenterede skare af underleverandører, der ikke har musklerne til at kæmpe imod, når de store kunders krav om at spare omkostninger drypper ned gennem systemet og i stedet ender med at presse dem på priserne.

Senest har pengetanken bag A.P. Møller Mærsk også kastet sig ud i et forsøg på at konsolidere vindmøllebranchens underleverandører med opkøb af blandt andre KK Wind Solutions, der siden har opkøbt PCH Engineering fra Erhvervsinvest.

Især i 2022 har sektoren dog været hårdt ramt af stigende omkostninger, og både Vestas og en spiller som Ørsted har været hårdt ramt af prispres og massiv konkurrence.

Uro forud for børsnotering

Selv om CIP ser ud til at hilse Henrik Tordrups nye fond velkommen, ændrer det dog ikke ved, at flere investorer ser med en vis bekymring på den udskiftning, der har været i fonden den seneste tid.

Ud over Henrik Tordrup har flere andre tunge navne, herunder den tidligere Nordea-mand Steen Lønberg Jørgensen, forladt den succesfulde alternative fond, ligesom tidligere DSB og Saxo Bank-direktør Stig Pastwa forlod CIP efter få år.

Indtil videre har de mange tunge investorer bag fonden taget de markante exits rimelig roligt, da CIP samtidig har formået at hente blandt andre tidligere ATP-direktør Bo Foged samt forhenværende chef i Goldman Sachs Thomas Kønig.

Uroen i partnerkredsen hænger ifølge InsideBusiness’ oplysninger sammen med, at CIP-stifternes ambition på sigt er at børsnotere den succesfulde fond, hvorfor det at blive medejer af managementselskabet inden en potentiel børsdebut kan vise sig at være en særdeles lukrativ forretning.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Henrik Tordrup, ligesom den store investor i Glentra Capital, Novo Holdings, ikke er vendt tilbage.

 

Læs mere

Milliardfonds danske rødder under pres

Endnu en tung profil forlader succesrig milliardfond

Uroen ulmer i guldrandet fond

Tikkende bombe under Ørsted  

Ombejlet erhvervsmand solgte stort ud før brat nedtur

Kursfald og mugne investorer i Ørsted: Mads Nipper langt fra ønskestart

Vestas-bestyrelse har svigtet med valg af topchef