Spencer web

Inside story

Tidligere Danske Bank-chef forlader kriseramt headhunter

For fjerde gang på få måneder må headhunteren Spencer Stuart sige farvel til en af de bærende kræfter. InsideBusiness tegner et portræt af et firma, der på overfladen var succesfuldt, men hvor der bag kulissen herskede et giftigt arbejdsklima.

Blødningen fortsætter hos den anerkendte headhunter Spencer Stuart, der nu må vinke farvel til endnu en af firmaets partnere.

Denne gang er det den tidligere Danske Bank-mand Frederik Vinten, der forlader firmaets danske kontor på Hammerensgade et stenkast fra Kastellet.

Vinten nåede at være partner i den internationale headhunter i mindre end to år, hvoraf han var chef for kontoret i København i en kortere periode.

Hans exit efterlader nu Spencer Stuart i en noget skrøbelig forfatning. Frederik Vinten er den fjerde nøglefigur, der forlader headhunteren alene i år, og på firmaets hjemmeside optræder foreløbig kun to tilbageværende kontaktpersoner i skikkelse af den nye chef i Danmark, Rune Jørgensen, samt Petra Helfferich.

Frederik Vinten bekræfter over for InsideBusiness, at han nu forlader Spencer Stuart, da han er blevet tilbudt en topstilling i et finansielt konsulenthus.

”Det er korrekt, at jeg stopper i Spencer Stuart ultimo januar 2023. Jeg har fået en fantastisk spændende international mulighed, som jeg ikke kunne sige nej til, idet jeg tiltræder som COO for FTI Consulting Emea 1. februar 2023. Jeg har været rigtig glad for min tid hos Spencer Stuart og ønsker dem alt det bedste gående fremad,” skriver han i en mail.

Frederik Vinten kom til Spencer Stuart i begyndelsen af 2021. Forinden havde han blandt andet været chef for group development og direktionsmedlem i Danske Bank, hvor han også sad i bestyrelsen for MobilePay.

Da han blev hentet til headhunteren nogle år efter sin exit fra Danske Bank, var det blandt andet ud fra en ambition om, at Spencer Stuart ville satse på at vinde endnu mere indpas hos de store kapitalfonde, der ofte er flittige kunder hos landets headhuntere.

InsideBusiness har naturligvis sendt en række spørgsmål til Rune Jørgensen for blandt andet at få svar på, hvordan det globale searchfirma har planer om at genopbygge sin forretning herhjemme, men han er desværre ikke vendt tilbage.

Vintens exit sker, blot få måneder efter at grundlæggeren af Spencer Stuarts danske kontor i sin nuværende form, Kåre Sand, forlod firmaet til fordel for konkurrenten Korn Ferry, ligesom også Spencers tidligere chef for københavnerkontoret Mette Aagaard for nylig meldte ud, at hun ikke længere er en del af firmaet.

De har forladt Spencer Stuart

Herunder ses de partnere, der har forladt Spencer Stuart de senere år.

I parentes ses deres nye arbejdsgiver.

Tobias Petri (Heidrick & Struggles)
Henrik Maartensson (Korn Ferry)
Michael Vad (Deloitte)
Kåre Sand (Korn Ferry)
Mette Aagard (Uvist)
Frederik Vinten (FTI)

Historisk nedsmeltning 

Set udefra er udviklingen i Spencer Stuart en historisk nedsmeltning, hvis lige ikke er set tidligere på dansk grund.

Ganske vist har der gennem årene været flere tilfælde, hvor en aktør har mistet en eller flere bærende kræfter, eller sågar at en spiller har overtaget hele teamet hos en rivaliserende spiller.
Det skete senest i 2017, hvor Heidrick & Struggles overtog samtlige partnere i Amrop og satte gang i en omfattende stoleleg i sektoren.

Netop Heidrick havde i årevis levet en noget omtumlet tilværelse, efter at netop Spencer Stuart gik på strandhugst hos headhunteren i slutningen af 2011 og snuppede trekløveret Michael Vad, Tobias Petri og Kåre Sand.

De tre bærende partnere satte deres underskrift på regnskabet for 2012, der reelt først var gået i gang i løbet af marts måned, og som viste en bruttofortjeneste på lidt over 13 millioner kroner i et beskedent underskud.

Siden voksede firmaet gradvist, indtil man i regnskabsåret 2018-2019 landede sin bedste bruttofortjeneste nogensinde på 58 millioner kroner.

Dermed var kontoret nu oppe at bide branchens grå excellence Egon Zehnder i haserne takket været store opgaver for en række sværvægtere i dansk erhvervsliv: Novo Holdings, Arla, Pandora, Mærsk, Ørsted og ISS.

Giftigt arbejdsklima

På overfladen en særdeles succesfuld fortælling for firmaets og dets partnere, men bag de flotte resultater gemte der sig imidlertid en helt anden historie.

En stribe kilder, som InsideBusiness har været i kontakt med, beskriver således et direkte giftigt arbejdsmiljø, hvor forholdet mellem flere af firmaets nøglepartnere var så anstrengt, at man i desperation forsøgte at hyre en ekstern konsulent som fredsmægler.

Håbet fra Spencer Stuarts europæiske hovedkontor var, at man kunne mane de stridende parter til ro, men trods de gode intentioner hjalp det på ingen måde.

Især firmaets partner Michael Vad var ofte på kant med flere af sine partnerkolleger, og ifølge InsideBusiness’ oplysninger var der fra andre i firmaet stor skuffelse over, at man trods gentagne forsøg ikke fik nogen respons højere oppe i systemet, når man forsøgte at påpege de mange problemer.

Først fik Tobias Petri nok, hvorefter den mangeårige Spencer-profil Henrik Maartensson i efteråret 2020 smækkede med døren, kun kort tid efter at han var vendt hjem efter en årrække i udlandet.

Michael Vad forlod Spencer Stuart til fordel for Deloitte tidligere i år, men det kunne imidlertid ikke stoppe åreladningen. Konflikten og Spencer Stuarts manglende evne eller sågar vilje til at få løst problemerne stod forsat som et stort svigt for flere af de tilbageværende, der efterfølgende ligeledes har valgt at forlade firmaet.

InsideBusiness har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra Michael Vad om hans rolle i Spencer Stuarts udvikling, men uden held.

 

Læs mere

Headhuntere afviser krisesnak og melder om rekordår

Problemerne tårner sig op for førende headhunter

Headhuntere mister koryfæer

Carlsberg jagter afløser til topchef

International headhunter snupper dansk topprofil

Succesfuld headhunter mister frontfigur

Headhuntere spinder guld på erhvervslivets jagt på topfolk

Top-headhunteren Egon Zehnder mister central profil