;
CIP Tekst Velux Fonden har blandt andet investeret penge i Copenhagen Infrastructure Partners

M&A

Tidligere Danske Bank-profil får nøglerolle i succesfonds nye satsning

I tæt parløb med en tidligere direktør i Danske Bank er Copenhagen Infrastructure Partners nu i fortrolige drøftelser med en række af sine kerneinvestorer om at etablere en ny gældsfond.

Man kan på ingen måde beskylde de tidligere Ørsted-folk i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) for at hvile på laurbærrene.

På trods af at den succesrige infrastrukturfond de senere år har hentet imponerende summer fra ind- og udenlandske investorer og senest lukkede sin fjerde fond for blot få måneder siden med et tilsagn på lidt over 50 milliarder kroner, er CIP nu igen ude at stemme dørklokker hos investorerne.

InsideBusiness erfarer således, at topfolkene i CIP med ledende partner Jakob Barüel Poulsen i øjeblikket holder fortrolige møder med nogle af de mest trofaste investorer, herunder en række danske pensionskasser, for at få CIP-investorernes opbakning til en helt ny satsning.

I tæt samarbejde med den tidligere Danske Bank-profil Jakob Groot har CIP nemlig planer om at etablere en ny gældsfond, hvor man stiller juniorgæld til rådighed for en række forskellige investeringer inden for alternativ energi rundtomkring i verden.

Ideen er, at man kan skaffe investorerne et fornuftigt, risikojusteret afkast ved at bruge de omfattende kompetencer, CIP-folkene allerede har opbygget, og samtidig får mulighed for at prøve kræfter med nye aktivklasser.

Indtil videre har især vind været hjørnestenen i CIP’s forretning, men planen er, at den nye fond skal stille juniorgæld til rådighed for en bredere vifte af teknologier inden for alternativ energi.

Ved at satse på gæld tager den danske forvalter en smule risiko ud af de enkelte investeringer, både i forbindelse med opførelse af de komplicerede projekter, ligesom CIP og investorerne ikke i samme grad vil være påvirket af, hvordan elpriserne udvikler sig på sigt.

Jakob Groot forlod Danske Bank i sensommeren 2020 efter en større organisationsændring og blev efterfølgende tilknyttet som seniorrådgiver i CIP i begyndelsen af i år. Selv lagde han ikke skjul på, at hans ansættelse hos den succesrige forvalter skulle ses som et tydeligt tegn på, at man nu ville undersøge mulighederne inden for kredit, hvor Groot har omfattende erfaring både fra Danske Bank, Unicredit og ABN Amro.

Droppede at købe andres aktiver

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger forventes den nye gældsfond at blive lanceret i begyndelsen af 2022, og indtil videre har modtagelsen fra flere af de danske investorer været ganske positiv. Derfor er opgaven de kommende måneder at få skåret fonden til og skabt den helt rigtige model, så man får skabt et nyt forretningsben, der forhåbentlig kan bygges videre på.

At CIP lige præcis vælger at satse på gæld, er ikke nogen tilfældighed. Forud for beslutningen om at gå i den retning er der nemlig gået et større strategiarbejde, hvor man også har kigget på muligheden for blandt andet at overtage projekter fra andre aktører i konstruktionsfasen frem for at stå for det hele selv.

Den idé er dog indtil videre parkeret, hvilket giver god mening ifølge en af investorerne i CIP.

”Når man køber projekter frem for at bygge aktiverne selv fra bunden, risikerer man i øjeblikket at købe ind til alt for høje priser. Risikoen er derfor, at det ville være en dårlig forretning, og vi ser derfor en gældsfond som et mere oplagt supplement til de nuværende CIP-fonde,” forklarer en investor.

Nye satsninger skaber uro

At CIP nu kaster sig over gæld, flugter med den generelle udvikling for den succesfulde forvalter, hvor man gennem de sidste 18-24 måneder løbende har kastet sig over nye forretningsområder.

Først etablerede man sammen med blandt andre den succesfulde ejendomsudvikler NREP den såkaldte feeder-fund Nordic Investment Opportunities. Tanken er, at den fond skal fungere som en såkaldt fund of funds og hjælpe mindre pensionskasser og private pengetanke med at pulje deres investeringer i større fonde som både CIP, NREP og klassiske kapitalfonde.

I slutningen af 2020 kom så nyheden, at CIP havde indgået en stor aftale med Vestas om at lade vindmølleproducenten opkøbe 25 procent af managementselskabet bag CIP.

Begge tiltag har skabt en smule uro i den alternative forvalters bagland, da investorerne typisk helst ser, at en fond som CIP udelukkende fokuserer på at forvalte de fonde, som investorerne har skudt penge i.

Frygten er således, at de mange nye forretningseventyr kan være med til at sløre det fokus, man ellers tidligere har haft. Debatten er helt klassisk for alle større forvaltere, herunder kapitalfonde, hvor investorerne som udgangspunkt vil se det som en øget risiko, hvis en fond pludselig begynder at udvide sit forretningsområde markant og eksempelvis satse på helt nye områder.

CIP’s gældsfond ser dog ud til at lægge sig så tæt op ad de klassiske fire fonde, som man har etableret, hvorfor initiativet indtil videre også er blevet overvejende godt modtaget blandt investorerne.

 

Læs mere

Advokatgigant rydder afdeling hos rival 

Uro i kulissen i kølvandet på milliardhandel  

Topadvokat vil sikre eliteinvesteringer til bredt publikum

ATP strammer krav til milliardfond og åbner for investorer  

Corona tvinger kapitalfonde til lommerne  

Tronskifte hos førende kapitalfond