Nordgreen web1

Inside story

Tidligere DR-løve og McKinsey-profils kronjuvel i dyb krise

Mærkevarekoncernen Blazar Capital med tidligere DR-løve Christian Arnstedt i spidsen er havnet i store problemer med en af sine mest markante investeringer, der risikerer at ryge i rekonstruktion.

Svigtende forbrugere og stigende omkostninger begynder nu at sætte sine tydelige spor i en detailbranche, der oplevede et voldsomt boom kort efter coronapandemien.

En række forbrugerrettede virksomheder blev solgt til historisk høje priser, men siden er markedet frosset til, og både investorer og finansieringskilder har vendt ryggen til den tidligere så hypede branche.

Det er især de senere års økonomiske opbremsning, der har sat sine tydelige spor i forbrugernes købelyst. Stort set alt, hvad der lugter af detailhandel, uanset om det er fysiske butikker eller online, oplever lige nu voldsom tilbagegang på grund af større tilbageholdenhed hos kunderne. Kombineret med stigende omkostninger og et højt renteniveau samt begrænset adgang til finansiering giver det problemer flere steder.

Et af de selskaber, der er blevet hårdt ramt af de senere års store ændringer i det økonomiske klima, er mærkevarekoncernen Blazar Capital, der er stiftet af den tidligere McKinsey-mand Christian Arnstedt. Selskabet er blandt andet finansieret af den offentlige pengetank Danmarks Eksport & Investeringsfond samt Chr. Augustinus Fabrikker og kæmper ifølge InsideBusiness’ oplysninger nu for at redde den hypede urproducent Nordgreen, der var investorens første opkøb.

Efter et underskud på 30 millioner kroner i 2021 og 2022 fortsatte de økonomiske problemer for uformindsket styrke sidste år, og nu arbejdes der på de indre linjer på højtryk for at sikre selskabets fremtid, hvilket blandt andet kan ende med at blive via en rekonstruktion.

Hverken Blazar Capital eller Nordgreen har ønsket at kommentere sagen, men flere investorer bekræfter over for InsideBusiness, at de er blevet briefet om situationen i selskabet, der tidligere er blevet beskrevet som Blazars kronjuvel.

Allerede ved regnskabsaflæggelsen sidste år i slutningen af juni fremgik det, at Nordgreen ud over at have modtaget en livgivende økonomisk håndsrækning på 8 millioner kroner også havde fået et løfte fra Blazar om at forlænge de lån, man i forvejen havde givet selskabet.

Den forpligtelse udløb dog ved årsskiftet, og med en fortsat presset økonomisk situation i virksomheden er det afgørende, at der findes en mere permanent og finansielt bæredygtig løsning, hvis Nordgreen skal overleve.

Ud over sin fortid hos McKinsey er Christian Arnstedt kendt som dommer og investor i DR-programmet ’Løvens hule’, hvor iværksættere præsenterer deres idé for et ekspertpanel i håb om, at en eller flere af de såkaldte løver vil investere i deres forretning.

Han forlod dog programmet sidste efterår, hvilket ifølge eget udsagn skete ud fra et ønske om blandt andet at koncentrere sig om sine investeringer.

Et kig på Blazars portefølje viser da også, at en række af retailinvestorens selskaber kører med underskud, ligesom flere har fået anmærkninger fra deres respektive revisorer, der blandt andet udtrykker tvivl om, hvorvidt virksomhederne kan fortsætte driften.

Ejeren har ikke fremlagt årsregnskab endnu, men af storinvestoren Chr. Augustinus Fabrikkers årsrapport fremgår det, at Blazar i 2023 tabte 43,3 millioner kroner.

Svært marked

Den store pengetank købte sig ind i Blazar i 2017, hvor man investerede omkring 100 millioner kroner, og dengang fremhævede man blandt andet Nordgreen som et eksempel på den internationale e-commerceforretning, som Blazar var specialister i at skabe.

Fonden ønsker i dag ikke at udtalte sig om de økonomiske udfordringer i det meget omtalte ur- og designbrand, men henviser i stedet til Blazar og Christian Arnstedt, der dog ikke er vendt tilbage med et brugbart svar på InsideBusiness’ henvendelser.

Da Augustinus oprindelig investerede i DR-løvens virksomhed, var det blandt andet ud fra et ønske om at være med til at skabe danske virksomheder med internationalt potentiale, der både kunne være med til at skabe arbejdspladser og vækst.

Som led i den strategi investerede man blandt andet også i bankforretningen Lunar samt Podimo. Begge kæmper fortsat med store underskud og lider ligesom mange andre ventureselskaber under, at adgangen til finansiering er en helt anden i dag.

Især selskaber, der hvert år har markant negative pengestrømme, såkaldt cashburn, er ikke i høj kurs hos investorerne for tiden, da man her i stigende grad vender ryggen til de mest risikable investeringer og modsat årene før covid-19 og lige efter pandemien i dag ofte vælger at satse på mere sikre kort.

Ud over at ramme de enkelte virksomheder begrænser det også fondenes muligheder for at hente yderligere kapital betydeligt, og hele markedet er derfor på få år gået fra at være rødglødende til tæt på fastfrossent.

 

Læs mere

Dag og nat for tidligere kolleger i venturebranchen

Venturefonde på pengejagt i yderst svært marked

Sådan har venturefondene klaret et giftigt 2022

Er festen er slut i venturebranchen? Fondes værdier i hård opbremsning

Ombrust venturefond lurer på spektakulært frasalg

Statslig investor har milliarder på spil i yderst skrøbeligt venturemarked