Lomax web

M&A

Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg

Kapitalfonden EQT’s tidligere chef i Danmark Peter Korsholm arbejder sammen med de øvrige aktionærer på et salg af kontorforsyningsvirksomheden Lomax. Atter kan påvirkningen fra covid-19 dog give problemer.

Tidligere EQT-chef Peter Korsholm nåede blot et par år i spidsen for kapitalfondens danske kontor, men i privat regi har den garvede investor indtil videre haft noget mere succes.

Selv om Korsholm gør en dyd af at leve stille og sjældent giver indblik i sine mange opkøb gennem årene, satte især overtagelsen af kriseramte DSV Miljø tilbage i 2015 en streg under, at Peter Korsholm ikke blot havde tænkt sig at nøjes med mindre investeringer på hobbybasis.

Forinden overtagelsen af DSV Miljø, der i dag hedder DSVM Group, lykkedes det også Peter Korsholm og forretningspartneren Morten Strømhed i al ubemærkethed at overtage den danske kontorforsyningsvirksomhed Lomax.

Den stabile og veldrevne virksomhed var havnet i lidt ufrivilligt rod på ejerfronten, hvor især Keops-stifter Ole Vagners store aktiepost i stigende grad blev en udfordring, i takt med at ejendomsmatadorens finansielle udfordringer tårnede sig op.

Den ballade udnyttede Peter Korsholm og Morten Strømsted til at overtage majoriteten i firmaet, som siden har vist sig som en særdeles profitabel vækstvirksomhed, der næsten har fordoblet omsætningen siden 2016, ligesom man i 2021 tjente knap 90 millioner kroner før renter og afskrivninger.

På ryggen af den udvikling har de to tidligere kapitalfondsfolk og sammen med Lomax’ tredje storaktionær, Motortramp, hyret investeringsbanken Carnegie til at finde en køber til selskabet.

Netop Carnegie var også arkitekten, da A/S Motortramp, der primært er kendt som storaktionær i det børsnoterede rederi Norden, for nogle år siden købte 40 procent af Lomax.

Med investeringen fik Peter Korsholm og Morten Strømsted både taget en del af gevinsten hjem, ligesom man i forbindelse med den hovedrige investors indtog fik sikret en refinansiering af selve Lomax.

Trods gentagne henvendelser har det ikke været muligt at få en kommentar fra Peter Korsholm.

Vækst takket være covid-19

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger vil pitchet til en kommende ejer af Lomax blandt andet være en forsat stor mulighed for vækst inden for B2B-salget herhjemme, ligesom der er lagt offensive planer for en større udrulning af konceptet i Sverige.

Flere af de kapitalfonde, som InsideBusiness har talt med, opfatter som udgangspunkt Lomax som en både veldreven og interessant virksomhed, blandt andet takket være væksten de senere år samt et stærkt cashflow.

Men som i så mange andre aktuelle processer spiller covid-19 også her en rolle.

”Vi kan som udgangspunkt sagtens se muligheder i Lomax, men en stor joker i salgsprocessen er, hvor stor vækst man har hentet de senere år på grund af covid-19, hvor man dygtigt har solgt blandt andet hjælpemidler til virksomheder. Væksten fra netop det område er man nødt til at forholde sig til, og det kan påvirke de multipler, vi kan og vil betale,” lyder det fra en partner i en af de kapitalfonde, som InsideBusiness har talt med.

Ud over salget af 40 procent af Lomax har Peter Korsholm tidligere uden held også forsøgt at sælge selskabet RGS Nordic, der er en del af DSVM Group. Dengang var FIH Partners hyret ind som rådgiver, men det lykkedes ikke at finde en køber til virksomheden, der primært tjener penge ved at genanvende byggeaffald fra store projekter i og omkring København.

Trods en flot fremgang under Peter Korsholm og medinvestoren Kent Arentofts ejerskab lykkedes det dog ikke at finde en køber, blandt andet på grund af problemer med en forretningsdivision samt en generel skepsis fra flere købere mod investeringer rettet mod byggeindustrien.

Investor på egen hånd

Peter Korsholm er langtfra den eneste tidligere kapitalfondsmand, der efter sin exit fra private equity gør sig som privat investor med pæn succes.

Mest kendt herhjemme er nok tidligere chef for Nordic Capital i Danmark Christian Dyvig, der blandt andet har investeret i FIH Erhvervsbank, Kompan og Fristads Kansas.

Også hos kapitalfonden Axcel har en række tidligere partnere efter deres exit kastet sig ud i investeringer på egen hånd via selskabet Treville & Co., hvor flere partnere, heriblandt Casper Lykke Pedersen og Nicola Vejlsgaard, blandt andet overtog Flying Tiger fra EQT sidste år.

Det lykkedes også investorgruppen for nylig at sælge Axcels smertensbarn, BB Electronics, som man havde overtaget ganske billigt, efter at landets største kapitalfond i næsten 20 år havde kæmpet med at få selskabet på ret køl.

Kort før jul lykkedes det så de forhenværende Axcel-folk at sælge selskabet for 600 millioner kroner efter få års ejerskab.

 

Læs mere

Detailkæmpe arbejder på stort frasalg

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 mia. kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie

Her er landets førende M&A-advokater

Nyt hæsblæsende M&A-år i sigte. Her er de største mandater

Kapitalfond mister dansk profil