Der har hersket kaos i Formuepleje stort set siden Jysk-familiens pengetank LLG købte sig ind i Danmarks største uafhængige forvalter i 2021.
Indtjeningen og den samelde formue under forvaltning har været i frit fald, og samtidig har de nye ejere haft travlt med en omfattende udrensning på koncernens direktionsgang.
Talrige af Formueplejes mangeårige partnere er blevet kylet på porten i takt med, at den tidligere så lukrative forretningsmodel med gearede investeringer er kommet under pres.
Den store udfordring for både Jysk-arvingerne og Formueplejes nye ledelse anført af tidligere Nykredit-direktør Peter Kjærgaard har imidlertid været, at en perlerække af de fyrede direktør købte sig ind i forvalteren samtidig med, at LLG overtog omkring 40 procent af aktierne.
Dengang var det et krav fra den nye ejer, at de mange nøglepersoner, der havde bygget Formuepleje op over årene, geninvesterede en pæn del af den gevinst, de fik ved at sælge deres aktier i forvalteren.
En ganske normal procedure, man som oftest ser, når en ny investor køber sig ind i en virksomhed, da man altid har en interesse i at skabe kontinuitet i ledelsen og undgå, at alle har et incitament til fortsat levere de ønskede resultater.
Da LLG og bestyrelsen i Formuepleje gik i gang med en omfattende udrensning blandt koncernens mange partnere i løbet af 2022 stod man imidlertid med den udfordring, at man nu stod med en gruppe fyrede chefer, der alle fortsat sad på ganske betydelige aktieposter i forvalteren.
Vel at mærke aktier, der var købt til den samme høje kurs, som Jysk-familien havde investeret til, hvorfor gruppen af forhenværende Formuepleje-direktører ikke just havde den store lyst til at sælge aktierne tilbage og tage et ganske betydeligt tab.
Sagen kort
Lars Larsen Group (LLG) der havde været kunder i Formuepleje i en årrække købte i 2021 en større aktiepost i forvalteren.
Dengang blev koncernen værdisat til omkring 3 mia. kroner.
Siden er overskuddet i Formuepleje styrtdykket, ligesom de samlede aktiver under forvaltning er faldet markant.
I forbindelse med LLG’s investering købte en række nøglemedarbejdere også aktier, men i kølvandet på deres fyringer har Jysk-ejeren haft et klart ønske om at få dem ud af ejerkredsen.
Nu er der faldet en løsning på plads, hvor de tidligere Formuepleje-profiler sælger deres aktier med et tab på omkring 30 procent i forhold til, hvad de oprindeligt investerede til.
Derfor har parterne nu bag lukkede døre forhandlet i flere måneder i håb om at finde en løsning. Fra Formueplejes side har man haft bistand fra Deloitte til at værdisætte aktierne, mens de forhenværende partnere for noget tid siden droppede deres samarbejde med revisionshuset forat undgå problemer med habilitet.
I stedet hyerede man revisionshuset Redmark og sammen har partnerne nu fundet frem til en løsning, som alle har nikket til.
Den løsning indebærer ifølge InsideBusiness’ oplysninger, at de tidligere Formuepleje-folk inklusiv forhenværende topchef Niels B. Thuesen nu må sælge deres aktier med et ganske massivt tab til følge.
Gruppen, der også tæller en række andre navne, herunder forvalterens mangeårige partner Søren Astrup, tidligere investeringsdirektør Henrik Franck og forhenværende ejendomschef Kristian Voldsgaard, har via deres fælles selskab Octo II bogført deres samlede aktier i Formuepleje til knap 300 mio. kroner.
Aftalen, der fortsat ikke er blevet offentliggjort, betyder imidlertid, at gruppen nu må sælge deres aktier til en pris, der betyder, at de må vinke farvel til omkring 100 mio. kroner svarende til, at aktierne i Formuepleje er faldet med en tredjedel, siden LLG og de selv investerede i selskabet.
Niels B. Thuesen, der er formand for de tidligere direktørers fælles selskab og har stået for forhandlingerne med LLG og Formuepleje, ønsker ikke at kommentere sagen.
Også fra Jysk-koncernen og forvalteren selv lyder meldingen, at man nu nuværende tidspunkt ikke ønsker at udtale sig.
Flere kilder peger dog på, at LLG vil være tvunget til at følge trop og nedskrive deres aktier i Formuepleje ganske betydeligt som følge af den forestående handel.
I gang med turn-around
Ud over at man fra LLG og Formueplejes side ønsker at kappe båndene til koncernens tidligere ledelse, har man også en klar interesse i at få en række af koncernens nuværende direktører til at med-investere for at sikre deres commitment til casen.
Det drejer sig blandt andet om topchef Peter Kjærgaard, der blev hentet i Nykredit og som siden sin ankomst har kæmpet hårdt for at gennemføre en større turn around.
Både indtjeningen og ikke mindst det vigtige nøgletal Asset Under Management (AUM) er faldet voldsomt, siden han kom til i takt med, at Formueplejes gearede forretningsmodel er kommet under massivt pres både fra myndigheder og i takt med, at renterne er tordnet op.
En stor opgave venter derfor, hvis forvalteren igen skal tilbage på fordums styrke, og indtil videre har man blandt andet snuppet AP Pensions investeringsdirektør Rasmus Cedergreen.
Har brændt fingrene
Indtil det lykkes for nye ledelse at skabe en fornuftig forretning på længere sigt, må Jysk-familien kigge langt efter et afkast.
Lars Larsens arvingerne købte således aktierne i Formuepleje mere eller mindre på toppen af markedet, hvor priserne på forvaltere var steget voldsomt årene forinden som følge af stigende overskud og en forretning i markant vækst.
Flere andre aktører har ligeledes købt op, men som beskrevet i InsideBusiness har det langt fra været nogen god forretning, og en række ejere har allerede nu været tvunget til at nedskrive de dyrt indkøbte aktier.
Værdierne er således under pres som følge af de stærkt stigende renter samt det faktum, at flere markeder er blevet hårdt ramt af en kraftig opbremsning i akvititeten.
Det gælder blandt andet på ejendomsmarkedet, hvor blandt andet Obton har været tvunget til at nedskrive deres ejendomsdivision Koncenton kort efter, den norske kapitalond FSN Capital overtog en stor aktiepost i selskabet.
Læs mere
Har Formueplejes stifter gamblet med gevinsten?
Milliardærfamilie vil sælge skandaleramt byggegrund. Jyske Bank har 400 millioner på højkant
Formuepleje ramt af modvind på prestigeprojekt
Forbrugerombudsmanden pudses på danske forvaltere, der pynter sig med “lånte fjer”
Nådesløst afkastår: Se investeringsfondene med de bedste og dårligste afkast i 2022