;
PKA AIP web

Inside story

Tidligere topfolk udfordrer PKA

En række tidligere nøglemedarbejdere i PKA’s investeringsafdeling PKA AIP etablerer nu et nyt selskab, der skal konkurrere direkte med deres tidligere arbejdsgiver i jagten på at hente milliarder fra finansielle spillere og private pengetanke.

En stribe tidligere topfolk fra pensionskassen PKA’s omtumlede investeringsdivision PKA AIP lancerer nu en direkte konkurrent til deres tidligere arbejdsgiver.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness var det blandt andet ønsket om at tiltrække andre investorer end PKA, der i slutningen af 2017 fik investeringsafdelingen PKA AIP’s øverste chef, Anders Dalhoff, til at forlade koncernen.

Han havde ellers gennem længere tid forhandlet med PKA-toppen om en ny struktur, hvor AIP skulle åbne for at investere midler for andre end blot PKA, men de planer strandede.

Det var den berømte dråbe, der fik det til at flyde over, og Anders Dalhoff forlod derfor AIP, som han havde stået i spidsen for gennem en årrække. Kort efter fulgte hans tidligere højre hånd Brian Schleimann Nordlund ham.

De to har nu slået sig sammen med PKA AIP’s oprindelige chef, Jens Henrik Johansen, der forlod pensionskassen efter en bitter strid med PKA’s øverste ledelse i form af direktør Peter Damgaard og investeringsdirektør Michael Nellemann.

Fakta

Den øverste chef for pensionskassen PKA’s investeringsdivision PKA AIP, Anders Dalhoff, valgte kort før jul at forlade jobbet.

Bruddet skete i forlængelse af uenighed om, hvordan man skulle strikke en ny strategi sammen, hvor AIP kunne hente midler fra andre end blot PKA.

Sammen med tidligere topchef i AIP Jens Henrik Johansen har Anders Dalhoff etableret Advantage Investment Partners, der skal hjælpe private pengetanke og pensionskasser med at få adgang til spændende alternative investeringer.

Det nye selskab bliver sat i søen, samtidig med at PKA selv nu forsøger sig med et lignende initiativ.

Sammen har de tre investeringsfolk netop etableret selskabet Advantage Investment Partners, der skal tiltrække kapital fra både finansielle investorer og private investorer og placere dem i alternative aktiver såsom fonde og direkte projekter inden for infrastruktur.

Det sker, samtidig med at PKA for ganske nylig meldte ud, at de ville forsøge akkurat det samme under ledelse af den mangeårige EKF-chef Anne Eberhardt, der officielt overtager efter Dalhoff og nu skal forsøge at lancere de planer, der oprindelig førte til bruddet med AIP’s tidligere direktør.

Indtil videre går de tre tidligere AIP-folk yderst stille frem, og ingen af dem ønsker således at kommentere deres planer på nuværende tidspunkt. Men deres spritnye selskab har allerede fået sin egen hjemmeside, hvor man kan læse, at den nye spiller vil tilbyde store investorer adgang til attraktive alternative investeringer.

Det sker ud fra en tanke om, at mange mindre pensionskasser vil kunne se en fordel i at samarbejde med erfarne folk, når det handler om at manøvrere rundt blandt de komplicerede alternative investeringer, hvor især adgangen til udenlandske fonde kan være begrænset, medmindre man som de forhenværende AIP-folk allerede har en historik med de pågældende aktører.

Samtidig går de tidligere AIP-folk målrettet efter landets mange familieejede pengetanke, der gennem de senere år har intensiveret jagten på alternativer. Velpolstrede holdingselskaber som Kirkbi og Augustinus Fonden har allerede foretaget investeringer i henholdsvis vindmølleparken Borkum Riffgrund og industrivirksomhedens Nissens, som kapitalfonden Axcel købte sidste år.

Pensionskasser ved skillevej

Udfordringen for de tidligere PKA-folk bliver især at overbevise mange af de mindre og mellemstore pensionskasser om, at de kan stå på egne ben og ikke udelukkende havde succes hos PKA, fordi de havde en kæmpe formue i ryggen.

Samtidig står mange af pensionskasserne netop nu over for et valg om, hvorvidt de selv skal håndtere hovedparten af de alternative investeringer i håbet om at spare omkostninger og selv bygge kompetencer op.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness er en række tidligere nøglefolk fra Danske Banks kapitalfondsdivision Danske Private Equity i gang med at etablere milliardfonden Saga Private Equity, og her slår mange af investorerne bag på, at Saga og ledende partner John Danielsen gennem mange år har været i stand til især at finde frem til mellemstore kapitalfonde i udlandet, som de ellers ikke selv ville have adgang til.

Samme øvelse står Anders Dalhoff og Jens Henrik Johansen nu over for, og her skal de blandt andet slå på, at de i PKA-tiden havde held til at skabe et solidt afkast ved netop at satse på udenlandske fonde og et benhårdt fokus på infrastruktur.

Var imod grøn investering                                                                

Det udprægede fokus på især udenlandske fonde, herunder amerikanske, var noget af det, der i PKA-tiden gav en del gnidninger mellem folkene i AIP og selve pensionskassen.

PKA har gennem en årrække haft et tæt samarbejde med flere danske kapitalfonde, herunder Axcel og Maj Invest, som man trofast har bakket op om. Hos AIP har man imidlertid haft den klare holdning, at disse investeringer primært skete ud fra personlig veneration og ikke resultater, og den selvstændige investeringsdivision har således flere gange udtalt sig kritisk om de fonde og co-investeringer, moderselskabet ville smide penge i.

Værst gik det i begyndelsen af 2013, hvor Jens Henrik Johansen blev fyret efter et direkte opgør med PKA-toppen om, hvorvidt man skulle investere i den grønne fond EFIF, der var skabt af Haldor Topsøe og Maj Invest. Her strittede AIP-folkene imod med næb og kløer, men pensionskassen endte alligevel med at gå med i fonden, der blev lukket efter kort tid uden at have foretaget en eneste investering.

LÆS MERE

Tidligere Danske Bank-profiler erklærer banken krig

Vindmøller, sol og hø trumfer kapitalfonde 

Investeringschef forlader pensionskasse efter bitter strid 

Hvad bliver næste opkøb i pensionsbranchen?

EQT skaber gigantisk ny fond