;
Henrik Poulsen web

Redaktørens analyse

To tunge opgaver skal løses af Carlsbergs formand

Carlsbergs formand, Henrik Poulsen, har to tunge opgaver, der venter på at blive løst: At finde en afløser for Cees t’ Hart og få solgt den russiske forretning. Langsommeligheden med at få frasolgt aktiviteterne i Rusland bliver kritiseret, men det er kompliceret og tidskrævende. At finde en ny topchef kan også tage lang tid, og processen har været i gang længe, men nu bør der sættes turbo på processen.

Egon Zehnder har forsøgt at finde en afløser til Cees t’ Hart. Indtil videre er det ikke lykkedes. Undervejs i processen blev finansdirektøren Heine Dalsgaard vejet og fundet for let, og kort tid efter det var sket, meddelte han, at han ønskede nye karriereveje uden for Carlsberg. Nu er han CFO hos en af Europas største veterinærkoncerner, IVC Evidensia. Også forgængeren Jørn P. Jensen stoppede under lignede omstændigheder og efterfølgende blev han CFO for Dyson i Singapore.

Den nuværende topchef er åbenmundet om, at processen er i gang. Således sagde han til dagbladet Børsen den 8. februar 2023, at han snart nærmer sig sidste salgsdato: “… Jeg har sagt tidligere, at jeg gerne vil se strategien til ende, men ikke i Carlsberg. Den her strategi kører de næste fire til fem år, og jeg runder 65 år i år … Og jeg tror ikke, at det er en god ting, at en topchef sidder ti til tolv år”.

Snart sidste salgsdato

Den hollandske topchef tiltrådte i 2015, og han har således være i spidsen for det store bryggeri i otte år. Der skulle ryddes op efter en periode med usikkerhed om den strategiske udviklingsretning. Væksten var svag, økonomien var presset, og Sail 22-planen fik sat skik på tingene.

Sidste år stoppede Flemming Besenbacher som formand for bryggeriet Carlsberg og blev afløst af den tidligere næstformand, Henrik Poulsen. Det var et brud med den tidligere praksis, hvor formanden var professor og samtidig også formand for Carlsbergfondet.

Flemming Besenbacher blev afløst som formand for Carlsbergfondet af CBS-professoren Majken Schultz, men hun har fravalgt at have fast kontor i den historiske bygning på H.C. Andersens Boulevard, hvor Carlsbergfondet bor. Hun vil stadig være aktiv forsker tilknyttet Institut for Organisation og Ledelse.

For at styrke fondets governancestruktur er Lasse Horne Kjældgaard blev ansat som direktør for Carlsbergfondet med virkning fra den 1. januar 2023. Det er første gang nogensinde, at det er sket.

Formanden Henrik Poulsen har en travl tid foran sig hos Carlsberg, og det kan være en af forklaringerne på, at han efter blot to år har valgt at stoppe som bestyrelsesmedlem hos Ørsted allerede på forårets generalforsamling. Han er også næstformand for Novo Nordisk og en håndfuld andre tunge bestyrelsesposter, så også derfor har det været nødvendigt at slanke porteføljen. Ørsted stod først for, da virksomheden er børsnoteret, og her er kravet om at undgå overboarding større end for ikkebørsnoterede virksomheder.

Ulrica Fearn er netop tiltrådt om ny CFO i Carlsberg, og selv om tyngden af CFO-posten er mindre end tidligere, er samspillet mellem CEO og CFO stadig meget afgørende også for Carlsberg.

To vigtige opgaver venter

En af de vigtigste opgaver for en bestyrelse er at finde en CEO. Også fordi Cees t’ Hart nu ikke længere er omfattet af den syvårige forskerskatteordning, hvor skatten er lavere end for almindelige danskere.

Selv om den hollandske topchef oplevede, at lønnen blev mindre i 2022 end året før, et fald på 2 procent, så er en årsløn på næsten 46 millioner kroner i sværvægtsklassen. Han er den fjerdehøjest lønnede topchef i Danmark. De syv år er nu gået, og nu er det ikke længere den lave skat på 27 procent under forskerskatteordningen.

En af grundene til, at en af dansk erhvervslivs mest markante skikkelser, Flemming Besenbacher, valgte at gå tidligere end forventet, er, at så kunne processen med at finde en afløser til Cees t’ Hart gå i gang. Det vil være uholdbart, hvis der sker skift på både formandsposten og CEO-posten samtidig.

Processen med at finde en topchef kan tage helt op til to år hvis man ser på det tidsrum, der skal bruges på at finde den rette kandidat, hvortil der også kan blive en periode, hvor en konkurrenceklausul gør sig gældende. Krigen i Ukraine vil være med til at trække denne proces i langdrag.

At overtage rollen som CEO på et tidspunkt, hvor Carlsberg er under et massivt pres for at sælge den russiske forretning, vil betyde, at der næppe vil være mange kandidater, der står i kø for at overtage posten. Cees t’ Hart har derfor fået forlænget spilletid.

Det gode resultat for 2022 er også en medvirkende årsag til, at der er tid til at vente på den helt rigtige kandidat, men der bør skrues op for tempoet. Krigen i Ukraine har dog kastet grus i maskineriet for udpegelsen af en ny Carlsberg-topchef.

Læs mere

En konsulentbaggrund er en genvej til toppen

Ledelse i stort konsulenthus trækker sig

Opkøbt konsulenthus tager hul på ekspansionstogt

Tronskifte presser sig på hos flere af erhvervslivets toprådgivere

PwC blæser til angreb på konsulentmarkedet. Vil fordoble omsætning til 1 mia. kr. på fem år

Opkøbt konsulenthus retter sigtekornet mod big four og Implement

Tysk konsulentkæmpe trykker på speederen i Danmark