EET web4

Inside story

Topadvokater smider håndklædet. Milliardvirksomhed svæver i uvished

Både et dansk advokathus og en international sværvægter har droppet samarbejdet med it-distributøren EET, da selskabet ejes af en sanktioneret oligark. Der har været arbejdet på højtryk for at finde nye ejere til koncernen, men indtil videre har det vist sig umuligt.

Få måneder efter at være blevet solgt for omkring 4 milliarder kroner svæver den store danske it-distributør EET nu i uvished.

Som InsideBusiness har beskrevet flere gange, blev koncernen solgt til kapitalfonden Pamplona og dens russiske hovedaktionær, Mikhail Fridman, kort før jul.

Siden krigen i Ukraine brød ud, er Fridman sammen med en række andre velhavende oligarker med tætte bånd til Putin blevet sat på EU’s sanktionsliste, og det har kastet EET ud i et sandt kaos.

Således har den danske it-distributør sammen med sine aktionærer arbejdet desperat for at finde en mere holdbar løsning med det formål at få Mikhail Fridman ud af ejerkredsen.

Den øvelse er dog på ingen måde let, og senest har den internationalt anerkendte advokatgigant Skadden trukket sig som rådgiver for EET og Pamplona. Det samme har også danske Bruun Hjejle, der ligeledes repræsenterede Pamplona, da den britiske fond med de tætte russiske bånd opkøbte distributøren for næsen af danske Axcel.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har Bruun Hjejle blandt andet trukket sig fra sagen, da man gennem længere tid har haft en særdeles vigtig og lukrativ opgave med at forsvare Danske Bank i den meget omtalt hvidvasksag fra Estland.

Det er blandt andet hensynet til den relation samt det forhold, at Mikhail Fridman nu er på sanktionslisten, der har været medvirkende årsager til, at Bruun Hjejle ikke længere arbejder sammen med EET og Pamplona.

Det samme gælder Skadden, der qua sine amerikanske rødder ligeledes ikke kan forsvare at arbejde med en klient, der tæller en af Ruslands rigeste oligarker i ejerkredsen.

Med de to advokathuses exit står EET i en særdeles alvorlig situation, da man blandt andet i kølvandet på InsideBusines’ artikler begyndt at arbejde på højtryk for at finde en løsning på den uholdbare ejerstruktur.

Det kræver dog, at man kan finde et andet advokathus, der kan hjælpe med den juridiske rådgivning, og det har indtil videre ikke været muligt, da flere kontorer i København allerede har takket nej.

Samtidig indebar øvelsen, at man skulle finde en ny køber til Mikhail Fridmans aktier, eksempelvis ved at de nuværende partnere i Pamplona købte den russiske rigmand ud. Der har også været sendt følere ud til Axcel for at høre, om landets største kapitalfond kunne være interesseret i et købe EET, i lyset af at man tidligere var meget tæt på at sikre sig nøglerne til den velindtjenende virksomhed.

Det er dog umuligt for både Axcel og andre købere at overtage EET, selv hvis lysten var der. For en ny ejer af EET vil nemlig i sidste ende skulle betale Mikhail Fridman for hans aktier, og det er umuligt at gøre, så længe oligarken optræder på sanktionslister.

Dermed er EET og selskabets ledelse fuldstændig bundet på hænder og fødder i skrivende stund. Hos Bruun Hjejle ønsker man ikke at kommentere sagen, da man ligesom tidligere fremfører, at man ikke kan udtale sig om klientforhold.

Det samme gælder revisionshuset EY, der ud over at være revisor for EET også står opgivet hos Erhvervsstyrelsen som revisor for virksomhederne i strukturen bag it-distributøren, hvorigennem Fridman og Pamplona ejer det danske selskab via et selskab på Malta.

Begrænset effekt

Ifølge seniorforsker ved DIIS Flemming Spiidsboel Hansen, der er en af de førende eksperter inden for blandt andet russiske forhold, er der to årsager til, at EU og USA nu har valgt at sætte tommelskruerne på oligarker som Fridman.

”Forhåbningen er, at man ved at presse de velhavende oligarker kan få dem til at lægge pres på Putin i samlet flok. Samtidig er der generel enighed om, at man vil straffe oligarkerne, fordi de har tjent penge på hele det system, der nu er årsag til krigen i Ukraine,” siger han og peger på, at Fridman og de øvrige russiske rigmænds forsigtige afstandtagen til invasionen skal tages med et gran salt.

”Det er meget svært at vurdere, om oligarkerne rent faktisk er imod krigen eller blot forsøger at redde deres egne værdier. Samtidig har oligarkerne indtil videre været meget forsigtige med direkte at kritisere Putin, da de også frygter, at det russiske styre vil nationalisere deres lokale virksomheder. Så effekten af presset på dem er nok begrænset” siger Flemming Spiidsboel Hansen.

Kan ikke dokumentere formuen

Da EET for nogle måneder siden blev solgt til netop Friman og Pamplona, gav det anledning til en vis undren hos en række aktører på det danske marked.

Allerede før krigen i Ukraine var både rådgivere og banker herhjemme særdeles påpasselige med at assistere oligarker med lån og andet, blandt andet fordi det især for bankerne er utrolig svært at finde ud af, hvor velhaverne egentlig har deres penge fra.

Især de senere år har myndighederne både i Danmark og EU øget kravene til compliance i den finansielle sektor voldsomt, og det indebærer blandt andet, at bankerne i langt højere grad kræver, at kunderne kan dokumentere, hvordan de har skabt deres formue.

Især de russiske oligarker har ofte ualmindelig svært ved netop det, hvorfor det ligeledes er meget vanskeligt for dem at låne penge i nordiske banker. Det har derfor også givet anledning til en del undren, at netop Danske Banks pensionsselskab Danica Pension overhovedet kunne forsvare at sælge EET til Pamplona og Mikhail Fridman.

Danica investerede oprindelig i EET sammen med kapitalfonden FSN Capital, der opkøbte i den danske it-distributør i 2015 for siden at sælge selskabet videre til de nye ejere i slutningen af 2021.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra EET.

 

Læs mere

Danske sværvægtere i parløb med oligarkselskab

Russer snupper milliardvirksomhed for næsen af Axcel

Kontroversiel oligark bag dansk milliardhandel

Kapitalfond snupper dansk tandlægekæde

Tidligere Axcel-partnere kan spinde guld på fondens problembarn

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond jagter nordisk superliga

Omstridt kapitalfond på pengejagt efter forrygende danske frasalg