kpmg topchef

Inside story

Topchef forlader revisionsgigant

Efter at have stået i spidsen for genopbygningen af revisionshuset KPMG forlader topchef Thomas Hofman-Bang nu koncernen, uden man har en efterfølger klar. Ifølge KPMG er det direktørens eget valg at sige farvel til den koncern, han fik til opgave at genrejse i 2014.

Manden, der blev håndplukket til igen at sætte revisionshuset KPMG på landkortet herhjemme, forlader nu koncernen.

InsideBusiness kan afsløre, at forhenværende NKT-chef Thomas Hofman-Bang nu takker af som frontfigur i revisionsgiganten, der i 2013 blev sendt i gulvet, efter at rivalen EY opkøbte hovedparten af firmaets nøglepartnere.

Siden blev rekrutteringsfirmaet Egon Zehnder hyret til at finde en troværdig topchef til den slagne gigant, der med KPMG’s internationale netværk i ryggen hurtigst muligt skulle forvandles til en magtfaktor i den danske revisionsbranche.

Missionen er delvis lykkedes: KPMG kunne i seneste regnskab fremvise en omsætning i underkanten af 600 millioner kroner og er i indeværende år tæt på at runde 700 millioner kroner, ligesom man har lanceret en strategi om at runde milliarden i 2022.

Planen, der gik under navnet ’One i 22’, var om nogen Thomas Hofman-Bangs værk, og derfor vækker det stor opsigt i branchen, at den revisoruddannede erhvervsmand nu forlader KPMG, før opgaven er fuldført.

Selv understreger KPMG over for InsideBusiness, at bruddet mellem revisionsgiganten og Thomas Hofman-Bang er helt udramatisk, selv om man ikke har en afløser på plads endnu.

Ifølge revisionsgiganten vælger man hvert femte år en seniorpartner. Og her har Thomas Hofman-Bang i ”dialog med KPMG’s bestyrelse besluttet ikke at stille op til genvalg som CEO og seniorpartner”, som det hedder i en skriftlig kommentar fra revisionshuset, der i dag beskæftiger omkring 600 ansatte.

Ifølge KPMG fortsætter Thomas Hofman-Bang som direktør i revisionshuset og følger de strategiske prioriteter til dørs, indtil den rigtige kandidat er fundet.

“Jeg påtog mig i 2014 opgaven at bygge et stærkt KPMG, hvilket i høj grad er lykkedes. Det er derfor naturligt at give stafetten videre,” siger Thomas Hofman-Bang.

Jagter afløser

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er revisionshuset i fuld sving med at finde en afløser for den afgående direktør.

Det sker med hjælp fra headhunteren Spencer Stuart, og flere kandidater har allerede været til samtale. I sidste ende er det dog de øvre partnere hos den globale revisionsgigant, der skal pege på, hvem de anser for at være den rette til at sikre den vækst, der skal til, for at KPMG snart kan måle sig med Deloitte, PWC og EY igen.

Med KPMG’s kommende direktørskifte ser der for alvor ud til at ske ændringer i toppen af den danske revisionsbranche. Torsdag blev Torben Bender således udpeget som ny direktør i EY, efter at Jesper Koefoed nu vil fokusere på andre opgaver i koncernen efter 14 år i spidsen for revisionshuset.

Alle de tre revisionshuse har dog hver især en omsætning på flere milliarder, så der er fortsat et stykke vej for KPMG og firmaets kommende chef.

“Thomas Hofman-Bang har ydet en fantastisk indsats for at genrejse KPMG. Nu er vi i en veletableret position, hvor vi bygger videre på et stærkt fundament blandt ’the big four’ med fokus på fortsat profitabel vækst. Da Thomas Hofman-Bangs opgave er afsluttet, leder vi efter en ny seniorpartner, der kan sikre denne vækst med fokus på kunderne og deres behov,” siger bestyrelsesformand i KPMG Anette Harritz.

Af et interview i InsideBusiness med Thomas Hofman-Bang tidligere i år fremgik det, at KPMG har den største organiske vækst af de store revisionshuse.

Mangler de helt store

En af udfordringerne for Thomas Hofman-Bang i forbindelse med genrejsningen af det groggy revisions- og konsulenthus har været, at det indtil videre har været vanskeligt at lokke de helt tunge nøglepersoner til at skifte fra konkurrenterne til KPMG.

Derfor peger flere på, at man ganske vist har opnået stor vækst, men at man fortsat mangler en del for igen at blive opfattet som en af branchens sværvægtere herhjemme.

”Det har vist sig at være langt sværere at rekruttere de helt tunge personer, der for alvor kan sikre KPMG et tættere forhold til landets største virksomheder. Her er man stadig ikke attraktiv nok – ikke på grund af størrelse, men også på den måde, man aflønner medarbejderne på,” forklarer en headhunter med mange års erfaring med rekruttering af revisorer og konsulenter.

Flere andre peger desuden på, at Thomas Hofman-Bang med sin baggrund som statsautoriseret revisor og en fortid i toppen af flere store danske virksomheder har været en god profil i forhold til at skabe troværdighed om det ’nye’ KPMG.

Der, hvor Hofman-Bang kommer til kort, er ifølge flere headhuntere, at han ikke personligt er i stand til at generere omsætning i samme størrelse som eksempelvis Anders Dons i Deloitte eller Jesper Kofod i EY.

”I en tid, hvor klassisk revision er blevet en konkurrenceudsat vare, næsten alle kan levere, er der behov for at få fokus på hele konsulentopgaven i KPMG. Her er der behov for en anden profil, eksempelvis en kandidat med en baggrund fra et af de store konsulenthuse som McKinsey eller Boston Consulting Group,” forklarer en headhunter til InsideBusiness.

Fraværende på nøgleområde

Et af de områder, der for alvor har udviklet sig til et nøgleområde for landets revisorer, er køb og salg af virksomheder. Både PwC og Deloitte har de seneste år landet en række lukrative mandater, og alene i år har PwC stået bag salget af IT Relation, Elogic og senest ProData Consult, mens Deloitte blandt andet har stået bag salget af barkoncernen Rekom til kapitalfonden Catacap.

Også EY har oprustet massivt ved at bygge et nyt, slagkraftigt hold op omkring de to tidligere Carnegie-folk Martin Wiig Nielsen og Peter Vejlgaard. Det har indtil videre givet pote i form af et stort frasalg for Leo Pharma samt købet af NGI for Adelis.

Her har KPMG stort set været usynlig på det prestigefyldte marked, og senest har revisionshusets chef på området, Kim Harpøth Jespersen, valgt at stoppe uden at have noget andet job på hånden. KPMG har dog hvert år fortsat en finger med i masser af handler år takket være en stor aktivitet i transaction service-afdelingen. Derfor har man stadig en ambition om igen at få fodfæste, men først og fremmest skal man have fat i en ny leder på det område, der kan trække opgaver ind i butikken.

 

LÆS MERE

KPMG i kraftig vækst. Ny strategi udfordrer danske revisions- og rådgiverkæmper

Sådan står revisionshuse rustet til hård brydningstid

Revisorer i forunderlig stoleleg om de største kunder

Fremadstormende revisionshuse kaster sig over privatøkonomisk rådgivning

Revisorer skruer op for etikken. Tre er ekskluderet

Billedtekst: Den forhenværende NKT-chef Thomas Hofman-Bang er nu noget overraskende fortid som topchef for KPMG.