Chr Hansen web2

Virksomheder

Topchefers bonus på højkant i højspændt pridedrama

Selv om direktøren i Chr. Hansen hævdede, at den kontroversielle beslutning om at droppe støtten til årets pride skyldtes hensynet til medarbejdernes sikkerhed, havde han og den øvrige direktion privatøkonomisk incitament til det, idet deres egen bonus kunne blive ramt.

Det var især hensynet til koncernens mange tusind ansatte, der tidligere i år fik den børsnoterede ingredienskoncern Chr. Hansen til at skrinlægge sin ellers meget synlige støtte til LGBTQ-miljøet.

Selskabet har gennem en årrække gjort en dyd af at være blandt de mest mangfoldige og inkluderende herhjemme, men efter det, som virksomheden og topchef Mauricio Graber blandt andet beskrev som truende og aggressiv adfærd over for firmaets medarbejdere, valgte Chr. Hansen i begyndelsen af juni at droppe al støtte til LGBTQ-personer og fjerne de regnbueflag fra koncernens sociale medier, der ellers skulle symbolisere den internationale pride month.

Ledelsens overraskende kovending fik hundredvis af ansatte til at skrive et protestbrev til Mauricio Graber og den øvrige ledelse, hvor man blandt andet udtrykte stor frustration og skuffelse over, at Chr. Hansen nu pludselig skrottede en så vigtig agenda, som ellers havde fyldt så meget i selskabet.

Det fik selskabets direktør på et internt møde til at uddybe over for de ansatte, at det ikke kun handlede om medarbejdernes sikkerhed, men også, at man var nødt til at beskytte forholdet til sine kunder og i sidste ende værne om sine markedsandele på globalt plan.

Hvad Mauricio Graber eller den øvrige ledelse i Chr. Hansen dog ikke på noget tidspunkt i den meget omtalte sag har nævnt, er imidlertid, at de selv potentielt har et personligt økonomisk incitament til at distancere sig fra pride og regnbueflag.

De af selskabets kunder, der havde brokket sig over den danske virksomheds støtte til LGBTQ-miljøet, havde nemlig ifølge InsideBusines’ oplysninger en størrelse, som i sidste ende kunne have påvirket Mauricio Graber og den øvrige ledelse i Chr. Hansens’ bonus, hvis de vrede kunder havde trukket sig.

Et faktum, som flere kilder over for InsideBusiness bekræfter, var blevet præsenteret for bestyrelsen i Chr. Hansen. Her sidder storaktionæren Novo Holdings repræsenteret i form af forhenværende finansdirektør i Novo Nordisk Jesper Brandgaard, der ligesom de øvrige medlemmer af bestyrelsen var blevet gjort bekendt med de økonomiske konsekvenser, som pridesagen kunne have for koncernens daglige ledelse.

Dårlig kommunikation

Mauricio Graber og de øvrige to direktører i Chr. Hansens daglige ledelse fik sidste år udbetalt knap 11 millioner kroner i bonus, mens der i år potentielt er udsigt til en markant større udbetaling, fordi selskabet står på nippet til at blive overtaget af Novozymes.

Hverken Chr. Hansen eller storaktionæren Novo Holdings ønsker at kommentere InsideBusiness’ oplysninger, men flere investorer peger på, at det er stærkt uheldigt, såfremt Chr. Hansen-ledelsens egne økonomiske incitamenter har spillet en rolle i den kontroversielle beslutning om at trække støtten til pridemåneden.

”Ikke nok med at kommunikationen udadtil har været meget dårlig, så er det også siden kommet frem, at man internt har grebet sagen meget uheldigt an. Det er bestemt ikke godt for tilliden til en ledelse,” siger en investor

Samme investor peger på, at Mauricio Graber og den øvrige direktion i Chr. Hansen igennem de senere år har fået et tiltagende mere anstrengt forhold til aktiemarkedet. Det skyldes blandt andet, at man ofte har kommunikeret dårligt eller sågar mangelfuldt over for investorerne.

En anden investor peger på, at det kan vise sig at være problematisk, hvis ledelsen i Chr. Hansen har skadet selskabets brand på længere sigt, hvis der samtidig har været privatøkonomiske incitamenter indblandet.

Har afvist at kommentere

Det var i slutningen af juni måned, at Chr. Hansen trak den synlige støtte til pridemåneden, hvilket gav anledning til massiv intern utilfredshed.

Også offentligt havnede selskabet i lidt af en gabestok, især fordi manøvren stred direkte imod mange af de værdier, koncernen i årevis har markedsført sig med.

Mens Chr. Hansen pludselig ændrede synspunkt, har både den kommende fusionspartner, Novozymes, samt Novo Nordisk og Novo Nordisk-fonden fastholdt støtten til LGBTQ-miljøet og stået fast på, at de værdier også bør gennemsyre de selskaber, man investerer i.

Alligevel har Novo Nordiske-fonden og dennes investeringsselskab, Novo Holdings, gennem hele forløbet nægtet at udtale sig direkte om Chr. Hansens ageren.

 

Læs mere

 

Storbanks notat sætter bestyrelse i kritisk lys

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp

Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel

Storinvestorer dumper historisk milliardhandel

Garvet erhvervsmand sætter sig tungt på kriseramt rival

Storbank kan få nøglerolle i spillet om GN

Dramatisk opgør i kapitalfond