arla web

Inside story

Problemerne tårner sig op for førende headhunter

På blot få år har headhunteren Spencer Stuart mistet de fem partnere, der både var med til at opbygge firmaet i Danmark og sikre det en position blandt de førende. Tidligere landechef takker nu også af, og store kunder som Vestas, Arla og Mærsk er på vej til konkurrenterne.

For blot få år siden landede headhunteren Spencer Stuart sit bedste resultat nogensinde herhjemme. Knap 60 millioner kroner lød det velestimerede firmas bruttofortjeneste på, og dermed kunne Spencer Stuart med rette påstå, at man efterhånden var kommet op i samme liga som branchens førerhund, Egon Zehnder, og ekspansive Heidrick & Struggles.

Lidt over tre år senere er historien en helt anden. De fem partnere, der var hovedårsagen til, at headhunteren dengang lignede en seriøs bejler til tronen som landets førende, er nu væk, og Spencer Stuart ligner mest af alt et kontor i opløsning.

Senest i denne uge sendte den mangeårige partner og tidligere chef for det danske kontor Mette Aagaard en mail rundt til de nærmeste samarbejdspartnere, hvori hun bekendtgjorde, at hun ville forlade firmaet uden at have noget andet job på hånden.

Hendes exit kommer, blot få måneder efter at en anden af firmaets bærende kræfter, Kåre Sand, ligeledes stoppede ud af et blå for siden at bekendtgøre, at han nu skal være en del af rivalen Korn Ferry.

De to seneste frafald kommer efter en særdeles turbulent tid for den internationale headhunter. Det store opbrud tog oprindelig sin begyndelse i foråret 2020, hvor firmaets mangeårige partner Tobias Petri forlod kontoret i Hammerensgade, et stenkast fra Kastellet, efter længere tids uenighed i partnerkredsen.

Netop Petri, der i dag er chef for Heidrick & Strugges, var sammen med Kåre Sand og Michael Vad hovedarkitekterne bag Spencers succes, efter at de i 2011 blev hentet fra netop Heidrick med en ambition om at sikre Spencer Stuart en plads blandt de førende headhuntere herhjemme.

Siden stoppede også den internationale profil Henrik Maartensson blot for at dukke op i Korn Ferry kort efter. Også Michael Vad er i dag fortid, idet han også i år forlod firmaet til fordel for Deloitte.

Med Mette Aagaards overraskende exit synes Spencer Stuart noget vingeskudt, og InsideBusiness erfarer da også, at en række af firmaets trofaste kunder enten har lagt en stor del af deres forretning hos konkurrenterne eller er på jagt efter nye samarbejdspartnere.

Sagen kort

Spencer Stuart har i 10 år været en af de førende headhuntere herhjemme med en kundeliste, der blandt andre tæller A.P. Møller-Mærsk, Vestas, Arla (billedet) og Ørsted.

I 2019 kunne selskabet præsentere et regnskab med historisk høj omsætning, og firmaet nærmede sig mægtige Egon Zehnder i størrelse.

Siden da har samtlige fem partnere, der stod bag det resultat, forladt Spencer Stuart.

Senest er tidligere landechef Mette Aagaard stoppet i denne uge, ligesom grundlæggeren af det nuværende kontor, Kåre Sand, før sommer forlod firmaet og siden er dukket op som ny partner hos rivalen Korn Ferry.

Det gælder blandt andre Vestas, som Spencer Stuart historisk set har haft et nært samarbejde med, men som i dag i stigende grad bruger blandt andre Egon Zehnder til de helt tunge opgaver. Ligeledes risikerer firmaet at miste forretning hos vigtige kunder som Arla og A.P. Møller – Mærsk, der begge gennem mange år har gjort brug af firmaets partnere, når der skulle rekrutteres profiler til de øverste ledelseslag.

Over for InsideBusiness bekræfter Mette Aagaard, at hun nu forlader Spencer Stuart, men hun ønsker ikke at fortælle yderligere om sine fremtidsplaner.

”Jeg har besluttet mig for at prøve noget nyt, men jeg har ikke truffet nogen beslutninger endnu. Jeg er på garden leave og har tænkt mig at holde lav profil i den tid,” siger Mette Aagaard.

Aagaard overlod i 2021 rollen som ledende partner i firmaet til Frederik Vinten, der var hentet i Danske Bank.

Det var dog ikke længe, han fik lov at bære titlen, idet Spencer Stuart for nylig hentede den mangeårige partner Rune Jørgensen hjem fra Stockholm, som fra august har overtaget rollen som chef for det decimerede kontor. Han er dog ikke meget for at kommentere den seneste tids udvikling i firmaet.

”Vi kommenterer ikke tidligere ansatte og/eller deres ansættelsesforhold. Spencer Stuarts ambition er at være det verdensførende selskab inden for rådgivning relateret til ledelse, rekruttering og udvikling af talenter, organisationer og deres kulturer mv. I alle markeder, hvor vi opererer, må vi således løbende ansætte personer og udvikle dem og virksomheden generelt for at være mest mulig relevante i forhold til ovenstående. Det sker også i Danmark,” skriver han i en mail til InsideBusiness.

Uro om aflønning

Blandt de fleste af konkurrenterne herhjemme er det lidt af en gåde, hvorfor Spencer Stuart i den grad har været ramt af partnerflugt de senere år.

Alene det at miste en enkelt af de bærende kræfter kan være svært nok i sig selv for et searchfirma, hvor de personlige relationer er uhyre vigtige, men at sige farvel til fem helt centrale figurer på få år er helt usædvanligt.

Ganske vist har der været enkelte eksempler gennem årene på, at et helt team af partnere er blevet opkøbt, som det skete, da først Heidrick snuppede Amrops danske hold, der siden gjorde det samme hos Boyden som modsvar. Men at en så stor gruppe partnere stopper uafhængigt af hinanden, er nærmest uhørt.

Årsagerne til den store udvandring er ikke entydige. Dog peger en række kilder på, at Spencer Stuarts danske kontor længe har været plaget af uenighed mellem de enkelte partnere.

Første vidnesbyrd herom kom i begyndelsen af 2020, da Tobias Petri forlod firmaet brat efter et større opgør med Michael Vad.

En del af uenigheden her grundede i firmaets lønstruktur, der var markant anderledes end mange af Spencer Stuarts andre kontorer rundtomkring i verden. I København var der således i langt højere grad tale om en individuel aflønningsform, og flere partnere var af den opfattelse, at det hverken gavnede samarbejdet i Danmark eller på tværs af landegrænserne.

Her var Michael Vad af en anden opfattelse, og indledningsvis valgte man fra det globale hovedkontor i Chicago af bakke hans synspunkter op.

Det ændrede dog ikke ved, at utilfredsheden spirede blandt de øvrige partnere, og gentagne gange endte det i direkte opgør med Michael Vad, hvilket siden fik Henrik Maartensson til at trække sig.

I foråret valgte headhunteren så at afbryde samarbejdet med Vad noget brat, men hos flere andre både i partnerkredsen og længere nede i systemet var den klare opfattelse, at man fra centralt hold i firmaet havde håndteret konflikten ualmindelig dårligt.

InsideBusiness har været i dialog med Kåre Sand, der bekræfter, at han starter hos Korn Ferry, men han ønsker ikke at udtale sig om baggrunden for sin exit i Spencer Stuart.

 

Læs mere

Headhuntere mister koryfæer

Carlsberg jagter afløser til topchef

International headhunter snupper dansk topprofil

Succesfuld headhunter mister frontfigur

Headhuntere spinder guld på erhvervslivets jagt på topfolk

Top-headhunteren Egon Zehnder mister central profil