tryghedsgruppGF

Forsikring

Trygs hovedaktionær gør klar til massive aktieopkøb – og ny bonusmodel rykker nærmere

TryghedsGruppen gør klar til at dreje på gashåndtaget og købe offensivt op af Tryg-aktier – og der er indtil videre ikke nogen øvre opkøbsgrænse. Samtidig tager diskussionerne om en ny bonusmodel til: Jeg vil ikke dobbeltbeskattes, men heller ikke udøve skattetænkning, lyder det fra afgående formand.

De mener det helt alvorligt hos Trygs største aktionær, TryghedsGruppen: Man ønsker at sætte sig på en betydelig større ejerandel af Danmarks største forsikringsselskab, Tryg.

Det kan i princippet betyde massive opkøb af Tryg-aktier, der skal indledes om et års tid, når Trygs eget aktietilbagekøbsprogram udløber, hvorefter TryghedsGruppens ejerandel udgør 47,2 procent.

Derefter er målsætningen 50 procents ejerskab, men der er ikke fastsat en øvre grænse, lyder det fra Tryghedsgruppens afgående formand, Ida Sofie Jensen, i forbindelse med repræsentantskabsmødet torsdag.

”Vi har foreløbig sagt 50 procent. Derefter tager vi stilling til, om vi fortsætter. Det er en god investering, og vi lever jo af udbyttet, mens det er mere usikkert med vores andre kapitalinvesteringer. Vi har brug for likviditet hvert år for at klare administrationen, penge til Trygfonden og for at kunne sende bonus til kunderne. Derfor er det vigtigt at placere pengene der, hvor de giver et udbytte, som vi likviditetsmæssigt kan leve af. Desuden er det jo vores selskab – vi lever og dør med Tryg. Det er vigtigt for os at eje det. Spørger du mig personligt, så skal vi fortsætte med at købe op,” siger Ida Sofie Jensen til InsideForsikring.

Efterfølgende er Jørgen Rise Andersen blevet valgt som ny formand, fordi Ida Sofie Jensen nu har siddet i 12 år.

I andre erhvervsdrivende fonde, f.eks. Realdania, har man valgt at isolere sig fra sit ophav, dvs. Danske Bank i Realdanias tilfælde. Også for at sprede risikoen. Men det generer ikke Ida Sofie Jensen, at næsten alle æggene ligger i én kurv.

”Der er vi jo allerede, men vi kan med tiden også gøre noget andet, hvis vi håndterer vores penge godt nok. Det må repræsentantskabet tage stilling til. Når vi med tiden kommer derop, hvor vi skal være, må vi vurdere, hvad vi skal bruge vores penge til, lave endnu mere med Trygfonden eller konsolidere os på anden vis. Min holdning ligger nok et sted midtimellem,” siger Ida Sofie Jensen.

Ida Sofie Jensen understreger, at det ved Trygs og Intacts køb af RSA for 60 milliarder kroner var en forudsætning for købet, at 67 af de 70 medlemmer af Tryghedsgruppens repræsentantskab sagde ja til, at man skulle have ejerandelen over 50 procent igen.

Vil selv have hånden på gashåndtaget

At Tryghedsgruppen begynder at købe op, gælder sådan set, uanset om Tryg selv lancerer et nyt aktietilbagekøbsprogram, når det eksisterende udløber, uddyber økonomidirektør Ulrik Andersson til repræsentantskabsmødet.

”Jeg mener, at det er bedst, at vi selv står for vores tilgang til ejerskabet, så kan vi fint justere, hvordan vi vil lægge os på opkøbssiden. Går det godt med vores investeringer, og har vi god likviditet, kan vi købe hurtigere op. Jeg kan lide, at vi selv har hånden på gashåndtaget i det, vi foretager os. Vi har ikke indflydelse på Trygs bestyrelse, men træffer selv ejerbeslutninger.”

Dagens store tema på repræsentantskabsmødet var ud over valget og sammensætningen af bestyrelsen, hvordan man skal håndtere sin bonusstruktur efter nederlaget i Højesteret i januar, som i modsætning til Landsskatteretten nåede frem til, at bonusudbetalinger skal beskattes som indkomstskat og ikke som aktiebeskatning.

Dette temmelig centrale diskussionsemne var blevet henlagt til den lukkede del af mødet, hvor pressen ikke var velkommen. Alligevel kom temaet op – og afgående formand Ida Sofie Jensen fremkom med sin personlige holdning til det kildne tema, da repræsentantskabsmedlemmet Daniel Skovhus, der også er formand for Hustømrerforeningen af 1691, spurgte hertil:

Vil undgå dobbeltbeskatning

”Vi skal hele tiden overveje, hvordan vi udbetaler vores bonus bedst muligt. Det er dog et tema, der kræver grundige overvejelser, og nu går vi i repræsentantskabet i gang med den meget lange diskussion af temaet og får lavet konsekvensberegninger, hvor vi tænker det igennem. Det generer ikke mig personligt at betale skat. Men det generer mig, at vi betaler dobbeltskat, for det er ikke retfærdigt. Vi skal se på det, men ikke udtænke alle mulige modeller for skattetænkning. Hvis vi var blevet opkrævet aktiebeskatning, som Landsretten sagde, så havde det været rimeligt.”

Over for InsideForsikring uddyber Ida Sofie Jensen, at man skam også ser på modellerne i GF Forsikring og LB Forsikring, hvor kunderne holdes skattefri, idet forsikringspræmierne bliver i selskabet og gives som en løbende rabat på forsikringsregningen til kunderne.

”Vi ser også på, hvad andre gør. Så ser vi på, om det passer ind i vores måde at agere på og med vores relation til Tryg og med vores relation til vores medlemmer. Det er en lang diskussion med konsekvenserne af det ene og det andet.”

Er det realistisk at få pengene ud, før de øvrige aktionærer får del i udbyttet?

”Det kan jeg ikke svare på. Der har vi slet ikke været endnu, men der lå da et grundlag for det, dengang vi gjorde det. Så vores model var ikke bare en, der blev skabt i blinde. Vi valgte den model, man mente var den rigtigste, og den måde, man kunne håndtere det på. For man skal jo også kunne håndtere det rent administrativt,” siger Ida Sofie Jensen, som advarer mod at sammenligne den børsnoterede kæmpe Tryg med de foreningsejede LB Forsikring og GF Forsikring.

”De to er jo heller ikke børsnoteret. Tryg er et kæmpe børsnoteret selskab med en marketcap på over 100 milliarder kroner. Det er med al respekt noget helt andet.”

Kan det komme på tale, at Tryghedsgruppen køber hele Tryg?

”Det kan jeg godt sige personligt. Det kommer vi ikke til, vi har den bedste af to verdener. Vi holder Tryg kommercielt skarp, ved at det er børsnoteret, vi kan rejse kapital, og man kan jo læse i aviserne om, hvor svært det kan være. Vi kunne rejse 37 milliarder kroner uden nogen problemer – samtidig med at vi har det langsigtede perspektiv med os som ejere.”

Opkøb bliver positivt for Trygs aktiekurs

Det kan få en positiv effekt for Trygs aktiekurs, mener senioranalytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen, som følger Tryg tæt.

“Yes, de holder sådan set fast i deres strategi om at øge ejerandelen tilbage til over 50 procent, efter at Tryghedsgruppen måtte afgive lidt ejerskab i forbindelse med overtagelsen af britiske RSA. Den gradvise opkøbsstrategi vil næppe give anledning til kurshop, men det er klart, at opkøb af måske 10 procent over de kommende år vil have en understøttende effekt på kursen.”

Se Trygs nye bestyrelse

 

Læs mere

Danica er topscorer i armlægning om SUL-forsikringer

Forsikrings- og pensionsselskaber topper Finanstilsynets bødeliste: “Der kunne uddeles mange flere bøder”

Opgør mellem Finanstilsynet og fagforeningskæmper

Pensionskasser fanget i svært dilemma

Renteudvikling sikrer stærke forsikringsregnskaber – og sætter prisstigninger i relief

Genforsikring bliver stadig mere ømtåleligt og smertefuldt for de danske selskaber

Storskader ryster dansk forsikring – sætter genforsikringsmarkedet under pres

Københavnsk storbrand rammer forsikringsselskab