;
anders runevad web

Inside story

Tunge investorer vender Vestas ryggen 

Stor usikkerhed om fremtidens indtjening har fået flere af landets største investorer til at sælge kraftigt ud af deres Vestas-aktier. Investorerne frygter, at prispres og usikkerhed i USA vil tynge bundlinjen i den succesfulde vindmøllekoncern de næste mange år. 

Vejen fra investorernes yndling til porteføljens sorte får kan være kort og ubarmhjertig. Det har smykkevirksomheden Pandora måttet sande i løbet af 2017, og nu er også Vestas på ganske kort tid gået fra at være en af de tunge danske investorers favoritter til et selskab, hvor der er kø ved udgangen. 

En gennemgang, som InsideBusiness har foretaget af de største danske aktiekøberes aktuelle beholdning af danske aktier, viser således, at en række af de største hjemlige investorer har solgt kraftigt ud af Vestas-aktien på det seneste. 

Det gælder blandt andet Danske Capital, Bankinvest, Maj Invest, Nykredit Asset Management, SEB Investment Management og den succesfulde forvalter BIL Nordic, der alle har reduceret kraftigt i deres beholdning af vindaktien i løbet af de seneste måneder. 

Mange har næsten halveret antallet af deres Vestas-aktier, mens BIL Nordic med manager Peter Moltke i spidsen stort set har solgt alle aktier i den jyske vindmølleproducent, herunder både BILs egne aktier samt dem, man forvalter for andre. 

”Vi ser med bekymring på Vestas’ indtjening og overskudsgrad de kommende år, og derfor har vi valgt at sælge størstedelen af vores aktier,” forklarer Peter Moltke. 

Fakta

Vestas var for blot seks måneder siden en af de absolut mest populære virksomheder blandt de store investorer herhjemme.

Et markant prispres har siden sået tvivl om fremtidens indtjening, og det har fået en stribe af landets største professionelle investorer til at reducere deres beholdning af Vestas-aktier markant.

Blandt de investorer, der har solgt markant ud af Vestas, er Danske Capital, Bankinvest, Maj Invest, Nykredit Asset Management, SEB Investment Management og BIL Nordic.

Vestas opjusterede i denne uge forventningerne til indtjeningen i 2017, men det har indtil videre ikke været nok til at overbevise de mange skeptiske investorer.

Det samme er tilfældet hos flere af de store pensionskasser, herunder PFA og ATP, der ligeledes har reduceret deres ejerandel i Vestas i løbet af de seneste måneder. 

”Der er sket en holdningsændring blandt mange investorer, hvor man ser med voksende skepsis på Vestas. Selv om Vestas stadig er et solidt selskab med en god ledelse, er det enormt svært at spå om, hvornår man igen kommer til at se fremgang på bundlinjen. Det skyldes, at Vestas er offer for udefrakommende faktorer, man ikke selv kan styre, og det er mange investorer ikke begejstrede for,” siger analytiker Casper Blom fra investeringsbanken ABG Sundal Collier. 

En række af de analytikere, der dagligt følger Vestas-aktien, har set i lyset af den store usikkerhed i vindindustrien netop nu mere end svært ved at pege på, hvornår Vestas igen kommer til at opleve mærkbar fremgang på bundlinjen. Flere peger således på, at der meget vel kan gå op imod 5-6 år, før Vestas igen vil være i stand til at opleve samme indtjening som i 2017. 

Investorerne frygter, at de lavere priser vil sætte overskudsgraden i Vestas under pres, så hvor Vestas i 2017 forventes at levere en overskudsgrad på 12-13 procent, må man de kommende år efter al sandsynlighed tage til takke med en overskudsgrad på omkring 10 procent. 

Det skyldes især flere usikkerhedsmomenter, blandt andet at de store kunder i dag køber vindmøller via auktionsprocesser, hvor priserne ofte bliver presset meget langt ned. 

Selv om langt de fleste er enige om, at Vestas og topchef Anders Runevad står stærkt rustet til at modstå det stigende pres for at sælge vindmøller så billigt som muligt, så hersker der på aktiemarkedet bred enighed om, at koncernen de kommende år vil opleve markante udfordringer med vigende priser. 

”Som tingene er i øjeblikket, har vi meget svært ved at retfærdiggøre en stor position i et selskab, hvor der er så stor usikkerhed om indtjeningen de kommende år. Vi er simpelthen bange for, at Vestas vil blive tvunget til at tage ordrer ind, der ikke er rentable, hvilket vil påvirke indtjeningen i en del år fremover,” forklarer en investor til InsideBusiness. 

Konkurrenter jagter ordrer 

Vestas-aktien er de seneste seks måneder faldet med over 30 procent, men tidligere på ugen valgte koncernen at opjustere forventningerne til 2017. Det skete i forlængelse af en sand ordrestorm i slutningen af december, hvor vindmølleproducenten hentede en lang række ordrer. 

De positive takter fik en kort overgang investorerne til at glemme de noget mere dystre udsigter for de kommende år, men allerede efter få dages handel var den tidligere så succesvante vindaktie banket tilbage i en sådan grad, at aktien blev prissat lavere end før opjusteringen. 

Denne udvikling vidner om udbredt skepsis blandt de store investorer, der for blot nogle måneder siden var tungt eksponeret i Vestas-aktien, der dengang blev betragtet som et af de sikre kort på Fondsbørsen. 

Det er blandt andet rivalerne den tyske konkurrent Nordex og storfusionen mellem spanske Gamesa og tyske Siemens, der i skrivende stund går forrest med at sænke priserne. Begge konkurrenter hungrer således efter ordrer, og det påvirker resten af markedet. 

”Der hersker generelt den holdning, at Vestas er blandt de førende i industrien. Det gavner naturligvis i den nuværende konkurrencesituation, men det er ikke nødvendigvis nok til at overbevise investorer, der er skeptiske over for et marked, hvor der er pres på priserne. Der mangler i den grad nogen klarhed over, hvor påvirket Vestas er af situationen, men forhåbentlig bliver markedet klogere, når koncernen fremlægger sit årsregnskab i februar,” siger chefanalytiker Klaus Kehl fra Nykredit. 

Investorer skriger på indsigt  

For Vestas-topchef Anders Runevad er faldende aktiekurs og skeptiske investorer langtfra hverdagskost. Siden den fåmælte direktør gik i spidsen for Vestas’ omfattende turnaround i 2013, har han høstet stor ros for at fokusere indgående på driften i selskaber og dermed trække virksomheden ud af bankernes kløer og tilbage på sporet.  

Hvor emner som den politiske dagsorden og globale klimadagsordener fyldte mest hos forgængeren Ditlev Engel, er Anders Runevad i langt højere grad en mand, der langt hellere vil bruge tid i maskinrummet frem for at trykke hænder med statsledere og tale til store forsamlinger. De egenskaber har være guld værd for Vestas, og den svenske topchef blev da også for nogle år siden kåret som den bedste topchef i Norden af det anerkendte magasin Forbes.  

Runevad var da også en populær herre, da InsideBusiness for knap et år siden kårede landets bedste topchef på baggrund af omfattende interview med en række af landets største investorer.  

I dag er historien en anden, for selv om Runevad stadig nyder pæn opbakning blandt vindmøllekoncernens ejere, så er flere investorer i dag noget frustrerede over Vestas’ kommunikation eller mangel på samme. 

’Den svenske model’ lyder den lidet flatterende betegnelse, flere investorer har klistret på Runevad og finansdirektør Marika Frederiksson, da de to direktører ikke ligefrem har ry for at overinformere aktiemarkedet.  

Alt imens både overskudsgraden og kursen steg, har Vestas-ledelsens tilknappede stil ikke været noget problem for investorerne, men i en tid, hvor markedet skriger efter indsigt i tallene, er den manglende kommunikation ifølge flere aktører med til at skabe yderligere skepsis blandt mange af Vestas’ ejere. 

Brug for konsolidering 

Hos ABG peger Casper Blom på, at der meget vel kan gå flere år, hvor Vestas og selskabets aktionærer må vænne sig til, at der stort set ingen vækst vil være i indtjeningen.  

Især fusionen mellem rivalerne Siemens og Gamesa har medført, at Vestas nu står over for en yderst sulten storspiller, der ikke er bleg for at dumpe priserne i forsøget på at sikre sig ordrer. Det spansk-tyske selskab har som tidligere beskrevet i InsideBusiness blandt andet forsøgt at sende en del af regningen for de lavere priser videre til den store skov af underleverandører herhjemme, der producerer alt fra fundamenter til gearkasser. 

Her har Vestas indtil videre været noget mere tøvende med blot at stramme skruen over for de hjemlige leverandører, og Casper Blom understreger, at Vestas og selskabets investorer i højere grad bør sætte deres lid til, at der vil ske en yderligere konsolidering i vindindustrien. 

”Vi oplever i øjeblikket vindmølleproducenter, der er meget opsat på at få fabrikshallerne fyldt, og det trykker priserne ned. De vil sandsynligvis fortsat være lave både i år og næste år, og fra Vestas’ side vil det være kærkomment, hvis der sker en yderligere konsolidering i den europæiske vindindustri,” siger Casper Blom. 

 

LÆS MERE

Prispres truer kapitalfondes grønne investeringer 

Gyldne drømme om afkast på vindmølleparker falmer 

Kapitalfond i nervekrig med storbanker – mister nu dansk chef 

Ejere hjælper kriseramt legetøjsgigant med kæmpelån

EQT skaber ny gigantisk fond

Her er Danmarks bedste kapitalfond