PR Electronics1

M&A

Uafhængig rådgiver arbejder på milliardsalg

Den uafhængige M&A-rådgiver Clearwater er netop nu ved at sælge to danske elektronikvirksomheder, der begge vurderes at være mellem 1 og 1,5 milliarder kroner værd. Især selskabet PR Electronics tiltrækker sig stor interesse fra både kapitalfonde og industrielle spillere.

Det danske M&A-marked balancerer på en knivsæg ved indgangen til 2023, og mens nogle rådgivere spejder langt efter de store, lukrative mandater, melder andre fortsat om travlhed.

Sikkert er det dog, at især det tidligere så rødglødende børsmarked er hermetisk lukket, ligesom især bankernes tilbageholdenhed har været en af de primære årsager til, at meget få kapitalfonde har kastet sig ud i store milliardopkøb.

Især for visse brancher er efterspørgslen fortsat høj, og i takt med at især de hastigt stigende fragtpriser er på vej mod et normalt niveau, begynder flere virksomhedsejere igen at have mod på at skyde gang i en salgsproces.

Der er dog fortsat langt mellem de større salgsmandater, men ifølge InsideBusiness’ oplysninger arbejder den uafhængige rådgiver p.t. på salget af både PR Electronics og OJ Electronics.

Begge kan fremvise en EBITDA-indtjening på over 100 millioner kroner, og derfor peger flere kilder over for InsideBusiness på, at prisen for de to jyske elektronikvirksomheder meget vel kan ende et sted mellem 1 og 1,5 milliarder kroner.

For PR Electronics’ vedkommende skulle de potentielle bydere aflevere deres første bud i sidste uge, og ifølge flere rådgivere på købssiden har der været god efterspørgsel fra både ud- og indland.

Selskabet, der blev grundlagt af Peter Rasmussen i 1974, ejes i dag af stifterens søn, Kim Rasmussen, og den daglige ledelse anført af direktør Simon Bisbo. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ejerne til den aktuelle salgsproces, ligesom formand Claus Berner Nielsen, der til daglig er partner i advokathuset Bech-Bruun, ikke er vendt tilbage på InsideBusiness’ henvendelser.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger forsøger man hos PR Electronics at holde kortene tæt ind til kroppen af blandt andet hensyn til medarbejdere og samarbejdspartnere.

Det samme er tilfældet hos OJ Electronics, der i seneste regnskabsår tjente over 80 millioner kroner før skat.

Fortsat optimisme

Hos Clearwater ønsker managing partner Lars Rau Jacobsen ikke at udtale sig om eventuelle salgsprocesser, man understreger, at man trods den store usikkerhed i verden fortsat har udsigt til en stærk pipeline.

”De to forgangne år har været historisk gode M&A-år, og det, vi kigger ind i, er nok et 2023, der bliver mere afdæmpet. Men det er på ingen måde gået i stå, og selv om enkelte segmenter har det svært, oplevede vi fortsat meget høj aktivitet også i fjerde kvartal,” siger managing partner i Clearwater Lars Rau Jacobsen.

Ud over at krigen i Ukraine medførte stor usikkerhed om inflation og øgede frygten for en global recession, var især de helt store virksomhedshandler sidste år ramt af stigende udfordringer i forhold til at få de store banker til at stille op med en særlig type lån.

”I løbet af 2022 blev især mange store processer sat på pause, blandt andet på grund af usikkerhed om finansiering i forhold til syndikerede lån. Det er nu ved at bløde en smule op, ligesom det lader til, at både købere og sælgere har lidt mere gennemsigtighed i forhold til de risikoelementer, der er i verden lige nu,” siger Lars Rau Jacobsen

Lars Rau Jacobsen overtog rollen som chef for den uafhængige rådgiver, efter at firmaets mangeårige chef, John Jensen, stoppede i slutningen af 2021.

Står bag flere større handler

Clearwater har altid udmærket sig ved at være en af landets flittigste målt på antallet af transaktioner, men de senere år har man også gjort sig bemærket i forbindelse med en række store handler.

Sidste år stod rådgiverhuset således bag salget af NTI til Axcel, der vurderes at være en transaktion til omkring 2 milliarder kroner.

Samtidig stod man også bag salget af Troldtekt, der sidste vinter blev overtaget af irske Kingspan Group, samt den danske milliardkoncern DS Gruppen, der ligeledes blev solgt sidste år.

”Det har været en løbende udvikling over de sidste 10 år, og vi kan se, at de store transaktioner på over 1 milliard kroner begynder at fylde mere ved os, hvilket er i tråd med vores strategi om at vokse. Det ændrer dog ikke på, at vi fortsat har stort fokus på de mange mindre og mellemstore virksomhedshandler,” siger Lars Rau Jacobsen.

 

Læs mere

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp

Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel

Storinvestorer dumper historisk milliardhandel

Garvet erhvervsmand sætter sig tungt på kriseramt rival

Storbank kan få nøglerolle i spillet om GN

Dramatisk opgør i kapitalfond