boozt web

Inside story

Udenlandske fonde klar til dansk offensiv 

En række udenlandske fonde melder sig nu klar til at indtage det danske marked, hvor konkurrencen om de gode virksomheder i forvejen er benhård. InsideBusiness stiller skarpt på en række af de nye spillere, der skal forsøge at købe op i et marked, hvor priserne er stærkt stigende. Især flere af de London-baserede fonde har brændt fingrene på netop danske opkøb. 

En stribe pengestærke udenlandske fonde gør klar til en dansk ekspansion. Det sker i en tid, hvor konkurrencen om de solide selskaber er hårdere end i mange år, ligesom priserne på det seneste kun er gået én vej. 

Blandt de nye fonde, der nu melder sig i kampen om at komme ind i ejerkredsen hos den enorme underskov af de mindre og mellemstore virksomheder i dansk erhvervsliv, er den hollandske fond Waterland Private Equity, amerikanske 3P Equity samt den nordiske fond Verdane Capital. 

Mens førstnævnte allerede har etableret kontor, har 3P Equity netop ansat tidligere chef for corporate finance i Beierholm Peer Slipsager, der skal stå i spidsen for amerikanernes europæiske fond, der har et samlet tilsagn på lidt over 2 millliarder kroner. 

Også Verdane Capital, der for nylig sendte modevirksomheden Boozt på børsen, er ifølge InsideBusiness’ oplysninger på jagt efter en dansk platform, hvilket sker i naturlig forlængelse af, at man for kort tid siden ansatte den tidligere Polaris-mand Martin Welna, der får ansvaret for fondens danske investeringer. 

Udfordringen for de mange nye aktører bliver at gøre de gode handler i et brandvarmt marked, hvor man både kæmper mod danske og nordiske fonde samt flere af de helt store aktører fra London, der også har investeret kraftigt i dansk erhvervsliv de senere år. 

Vil bruge Danmark som platform 

Hos giganten Waterland, der netop har ansat Kaspar Kristiansen som ledende partner, er den helt klare ambition at skabe en dansk base, der skal fungere som platform for fondens investeringer herhjemme og sikre, at den succesfulde fond kan forfølge sin fasttømrede strategi, der gennem årene har placeret fonden helt i top foran giganter som Advent, CVC og den kommende Nets-ejer Hellman & Friedmann. 

”Vores helt store force er, at vi gennem årene har opbygget en spidskompetence med en buy and build-strategi. Den vil vi også forfølge i Danmark og på det nordiske marked, og vi tror på, at vi med vores track record kan overbevise mange spændende virksomheder om, at de med os i ejerkredsen kan vokse ud over landets grænser og blive en ledende europæisk spiller,” siger Kaspar Kristiansen, der i sin tid i FLSmidth, havde ansvaret for en række af koncernens talrige opkøb, herunder den meget omtalte overtagelse af australske Ludowici. 

Når Waterland går ind på det danske marked, sker det med tunge danske investorer som ATP Private Equity og PKA AIP i ryggen, men det betyder ikke, at fonden nu skal til at kæmpe med de helt store internationale spillere om de få store danske handler. I stedet kigger Waterland langt bredere med henblik på at skabe en platform, hvorefter man kan tilkøbe selskaber ikke blot herhjemme, men også og især i udlandet. 

”Vi favner bredt i vores investeringer, og der er ikke nogen egentlig nedre grænse i forhold til størrelse, værdi og vores ejerforhold. Ligeledes har vi heller ikke mange begrænsninger inden for industrier og brancher. Det vigtigste for os er, at der er gode muligheder for at lave en konsolidering af branchen. Vi ser dog gerne, at de virksomheder, vi investerer i, opererer inden for en sund og voksende industri og er profitable. De platformsinvesteringer, vi kommer til at lave, skal have et fundament og en platform,  som vi kan bygge videre på,” forklarer Kaspar Kristiansen. 

Fakta: De er ved at etablere sig i Danmark

Herunder ses en kort beskrivelse af de fonde, der netop nu er ved at etablere sig i Danmark.

Waterland Private Equity: Den hollandske fond er en af de mest erfarne spillere i Europa og har for nylig rejst sin syvende fond med et tilsagn på 15 milliarder kroner. Fondens danske kontor ledes af Kaspar Kristiansen, og målet er at forfølge den samme buy and build-strategi, der gennem årene har sikret Waterland og fondens investorer et afkast helt i top.

Verdane Capital: Den nordiske fond blev etableret som en venturefond helt tilbage i 1985. Siden er Verdane blevet en regulær kapitalfond og har rejst i alt ni fonde. Den seneste fra 2016 har et samlet tilsagn på 3 milliarder svenske kroner. Fondens danske kontor ledes af Martin Welna, der har en fortid hos Dong (nu Ørsted, red.) og kapitalfonden Polaris.

3P Equity: Den amerikanske fond, der har en række familieformuer i ryggen, har netop etableret sin første europæiske fond med fokus på især Danmark. Fonden har et tilsagn på omkring 2 milliarder kroner og ledes af tidligere partner i Beierholm Peer Slipsager.

I gang med at sætte holdet 

Fra hovedkontoret i Holland har Waterland den klare opfattelse, at man for at blive en succes er nødt til at opbygge et fuldbyrdet dansk hold, der kan sørge for, at fonden får ordentligt fodfæste i Danmark. 

”Vores ambition er at etablere et fuldt team her i Danmark, og jeg forventer, at vi over de kommende måneder vil ansætte en del flere folk, så vi samlet set kommer til at sidde 6-8 mand her i København. Målet er, at vi inden for to år skal have foretaget vores første platformsinvestering i Norden, og derudover vil vi bistå vores eksisterende og nye platformsinvesteringer uden for Norden med at foretage tilkøb herhjemme,” siger Kaspar Kristiansen, der peger på, at Waterland i høj grad foretrækker, at en stor del af de ansatte kommer med en industriel baggrund. 

”Jeg kommer selv med en industriel baggrund, og jeg ser meget gerne, at vi får folk med på holdet, der har erfaringer inden for det operationelle. Det ligger i vores model med buy and build, at vi er nogle meget aktive investorer. Det er man nødt til at være, hvis man både skal følge med i virksomhedernes udvikling og samtidig holde øjnene åbne for eventuelle tilkøbsmuligheder,” siger den nye chef for Waterland i Danmark. 

Netop ønsket om at hente folk med en operationel baggrund kan meget vel vise sig at være en fordel for den nye aktør på det danske marked, hvor der i skrivende stund er voldsom rift om de dygtige folk. 

Flere aktører, herunder EY og Carnegie, har oprustet voldsomt på mandskabsfronten, ligesom flere af de private pengetanke såsom Kirk Kapital og Færchfonden også udvider løbende i håbet om at være i stand til at kæmpe med om de alternative investeringer. Jagten på de skarpe hoveder hos landets banker og corporate finance-huse er derfor mere intensiv end nogensinde før, hvilket også har en klar afsmitning på de lønninger, der i øjeblikket betales. 

Kapitalfond vil hjælpe virksomheder til USA 

Mens Waterland for nylig lukkede sin syvende fond med et samlet tilsagn på omkring 15 milliarder kroner, er 3P Equity en betydelig mindre spiller. Ikke desto mindre ser den familiedrevne fond fra San José i Californien rigtig gode muligheder på det danske marked. 

Derfor har fonden netop hentet tidligere partner hos Beierholm Peer Slipsager, der fremover kommer til at stå i spidsen for fondens europæiske investeringer, der qua Slipsagers danske forbindelse naturligt nok vil have et stort fokus på det danske marked. 

”Vores europæiske fond er en spejling af den amerikanske, så vi har et samlet tilsagn på 300 millioner euro, der skal investeres over de kommende år. Vi kigger især på B2B-virksomheder gerne inden for industrien, og selv om vi gerne vil have majoriteten i vores porteføljeselskaber, er det vigtigt for os, at vi indgår et partnerskab med de enkelte virksomhedsejere,” siger Peer Slipsager, der ud over mange år inden for corporate finance var med til at sælge VG Investment A/S til islandske opkøbere for 900 millioner kroner, dengang islandske rigmænd havde travlt med at udskrive checks overalt i Europa. 

Ligesom Waterland stirrer 3P Equity direkte ind i udfordringen med at etablere sig i et marked, hvor frådende fonde kaster sig over gode virksomheder drevet af deres investeringshungrende pensionskasser i ejerkredsen. 

”Vi er her i Danmark begunstiget af, at vi opererer i et segment, hvor der findes rigtig mange solide virksomheder. Vores øvre grænse er selskaber med en værdi på lidt over en halv milliard kroner, og netop i det segment har vi herhjemme rigtig mange virksomheder. Selvfølgelig er der konkurrence om dem, men mulighederne her er bedre, end hvis man skal kæmpe med alle de store fonde om de få store selskaber, der hvert år kommer til salg,” siger Peer Slipsager, der tror på, at fondens amerikanske adresse i høj grad er med til at gøre fonden til en attraktiv samarbejdspartner for dem, der gerne vil havde foden indenfor på det amerikanske marked. 

”Det er klart, at priserne i Norden og især Danmark er stigende. Derfor gælder det for os om at finde de rigtige cases. Her har vi den helt store fordel, at vi kommer med private penge i ryggen, ligesom vi kan tilbyde virksomheder en indgang ind til det amerikanske marked,” forklarer Peer Slipsager. 

Skandinavisk fond går ind i Danmark 

Også den skandinaviske fond Verdane Capital kigger netop nu på mulighederne for at vinde bedre fodfæste på det danske marked ved at åbne et egentligt kontor i København. For nogle måneder siden hyrede fonden den tidligere Polaris-mand Martin Welna til at stå i spidsen for fondens danske investeringer. Ud over Polaris har Martin Welna de seneste år siddet i en ledende stilling i Dongs vinddivision, og ifølge InsideBusiness’ oplysninger skal hans ansættelse i Verdane ses som et klart signal om, at fonden er interesseret i at foretage yderligere investeringer herhjemme. 

Sidste år opkøbte fonden tre danske vindfirmaer med Jupiter Group i spidsen, og siden har man blandt andet fusioneret dette selskab med den danske fond BWB-virksomheden Bach Composite, der ligeledes er underleverandører til de helt store spillere i vindmøllebranchen. 

Fra oprindelig at være en venturefond, da den blev stiftet helt tilbage i 1985, opererer Verdane i dag i langt højere grad som kapitalfond, og fonden har da også en række solide investorer i ryggen såsom forsikringsselskabet Gjensidige samt den norske storinvestor Argentum, der også ejer andele i en række danske kapitalfonde. 

Ud over fondens investeringer i vindmøllebranchens underleverandører har Verdane herhjemme også tidligere ejet aktier i den fremadstormende netbutik WhiteAway, ligesom man fortsat ejer den skandinaviske parkeringsgigant EasyPark. 

Samtidig har Verdane stået bag den netbaserede modevirksomhed Boozt, der blev noteret på børsen i Stockholm umiddelbart før sommerferien. Verdane købte sig ind i selskabet tilbage i 2012, da det stadig var i opstartsfasen, og tankerne om at skabe en nordisk pendant til europæiske Zalando var ganske nye. Siden fulgte en forrygende vækst, der kulminerede med børsnoteringen, hvor Verdane fik mangedoblet sin oprindelige investering. 

Verdane ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere sine konkrete planer for det danske marked. 

London-fonde bruger anden strategi 

Gennem årene har flere af især de London-baserede fonde gradvist også øget deres fokus på Danmark. Her åbner man dog ikke decideret danske kontorer, men vælger i stedet at hyre folk med dansk pas til at stå for opkøb herhjemme. Hos IK Investment Partners sidder således Thomas Klitbo med ansvaret for investeringerne herhjemme, mens Montagus danske portefølje styres af Mads Hansen.  

Fondene er blot to i en række af London-fonde, der de senere år har købt massivt op herhjemme, men resultaterne har dog indtil videre ikke udelukkende været positive.  

Hos IK kæmper man således fortsat med investeringen i fusionen af de to gourmetimperier Meyer og Løgismose, mens Montagu for nylig måtte sande, at det ikke lykkedes at få afhændet ejendomsselskabet Deas. Fonden ejer samtidig overvågningsvirksomheden Covidence, der blev købt til en ganske høj pris i 2015, men som i seneste regnskab viser en noget skuffende udvikling.  

 

LÆS MERE

Derfor gik milliardhandel i vasken

Her er Danmarks bedste kapitalfond

Kapitalfond i bitter strid med velhavende familie

Kapitalfond og familie i bitter strid om konkursramt virksomhed

Private pengetanke satser formuen på alternativer