FotoVladsvDreamstime

Inside story

Udskældt kapitalfond bruger 50 millioner kroner på forsvar mod søgsmål

Det har været en overordentlig dyr affære at bygge et forsvar op for Altor i erhvervsskandalen om OW Bunker-sagen, viser materiale som InsideBusiness er kommet i besiddelse af. Kromann Reumert har også hjulpet fondens hovedpersoner med forsvaret, selv om advokathuset spillede en hovedrolle ved børsnoteringen.

Der bliver brugt mange millioner kroner på advokater og rådgivere, når en kapitalfond kæmper mod det, der er noget nær det værst tænkelige juridiske mareridt. InsideBusiness kan i dag give en unik indsigt i de udgifter, som den udskældte svenske kapitalfond Altor har brugt på at forsvare sig i en betændte sag om OW Bunkers kollaps den 7. november ­– bare syv måneder efter olieselskabets børsnotering.

I alt drejer det sig om knap 50 millioner danske kroner, som er blevet brugt til rådgivere fra nær og fjern. Den mest opsigtsvækkende er det britiske advokathus Slaughter and May. Det, der er blevet kaldt for Londons fineste advokathus med hovedsæde på 1 Bunhill Row, har skrevet fakturaer til Altor for 27 millioner kroner.

Det er sket primært for at sikre alt det materiale, som OW Bunkers medarbejdere har været involveret i forbindelse med OW Bunker-sagen. Der er blevet sikret materiale, der skal sikre et stærkt forsvar for at imødegå fremtidige retskrav mod Altor-topfolkene Søren Johansen og Petter Samlinn og andre personer i kapitalfonden Altors bagland.

Men ud over det britiske advokathus er der også danske advokathuse på listen. Mest opsigtsvækkende er uden tvivl Kromann Reumert, der også rådgav OW Bunker i forbindelse med børsnoteringen. Ikke desto mindre skrev Kromann Reumert to fakturaer for 1,4 millioner kroner til Altor med betaling i begyndelsen af 2015 for rådgivning, efter at OW Bunker var gået konkurs.

Kromann Reumert hjalp med forsvar for Altor-topfolk

Det fremgår direkte, at der er tale om materiale, som skal bruges til at opbygge forsvaret af de tidligere bestyrelsesmedlemmer i OW Bunker og Altor-topfolk Petter Samlin og Søren Johansen. Sidstnævnte var tillige managing partner i Kromann Reumert, før han drog af sted og blev partner og chef for den danske del af Altor, og spillede en central rolle i at tage OW Bunker på børsen.

Kromann Reumert har ikke ønsket at udtale sig, om man på én gang både kan hjælpe med forsvaret af hovedaktionæren Altor i sagen og samtidig være tæt involveret i sagen ved at have været juridisk rådgiver for OW Bunker i den fejlslagne børsnotering.

Meldingen fra Altor er, at man ikke mener, at Kromann Reumert sidder i en interessekonflikt.

”Kromann Reumert har ikke repræsenteret nogen bestyrelsesmedlemmer eller andre med et forhold til Altor og har ej heller så vidt jeg ved repræsenteret andre parter i en OW Bunker-relateret sag. Da OW Bunker gik konkurs, repræsenterede Kromann Reumert OW Bunker og herunder også bestyrelsen. Så i fasen umiddelbart efter konkursen hjalp Kromann Reumert med at samle relevant materiale ind for de tidligere bestyrelsesmedlemmer, som så fik deres egne advokater,” skriver kommunikationschef Tor Krusell fra Altor i en mail til InsideBusiness efter først at have afvist, at Kromann Reumert har arbejdet for Altor i sagen.

Men der er også andre danske advokathuse, som har hjulpet Altor med at bygge forsvaret i OW Bunker-sagen. Det gælder Jon Palle Buhl, der har fået mere end 5 millioner kroner for forsvaret af Søren Johansen og Petter Samlin. Det samme gælder Kammeradvokaten/Poul Schmith, der fra december 2016 repræsenterer Altor Fund II og OW Lux. Et arbejde, Kammeradvokaten overtog fra Lind Law. Begge har de modtaget over 1,5 millioner kroner for deres ydelser i sagen. Det sidste store danske advokatfirma er Nyborg & Rørdam, der har fået knap 3 millioner kroner for forsvaret af Altor Equity Partner AB.

Desuden er PwC i lighed med britiske Slaughter and May også blevet brugt til at indhente informationer fra it-backupsystemer, så alle dokumenter fra OW Bunkers medarbejdere kan indgå i forsvaret for Petter Samlin og Søren Johansen.

Sidst har Altor også brugt pæne beløb på at få rådgivning fra diverse kommunikationsbureauer. Det gælder for eksempel Kreab. Friends & Stories, Rud-Pedersen og svenske JKL.

Små aktionærer kommer i klemme

Slagsmålet om OW Bunkers kollaps og Altors massive forbrug af advokater viser samtidig, hvor stor forskel der er på de forskellige aktørers økonomiske muligheder.

Især de private investorer har nemlig slet ikke det samme budget og kan derfor meget let komme til at stå med dårligere kort på hånden end de øvrige parter.

“Det er klart en udfordring, at de private aktionærer i forbindelse med de her større sager ofte kæmper mod nogle aktører, der har nogle helt andre midler til rådighed. Generelt er de store erstatningssager som eksempelvis Amagerbanken kendetegnet ved, at de mindre aktionærer er oppe mod aktører med meget store ressourcer på begge sider af bordet, som dermed har midler til at spendere langt mere på honorar til rådgiverne,” siger Frantz Sigersted-Rasmussen fra advokatfirmaet Németh Sigetty, der repræsenterer de mange småaktionærer i erstatningssagen mod Finansiel Stabilitet A/S og Finanstilsynet i Amagerbanken-sagen, og som også tidligere har stået i spidsen for de private aktionærers erstatningssag mod OW Bunker-toppen.

Brugte mange penge på undersøgelse

Fra Altors side vil Tor Krusell ikke forholde sig til de beløb, som InsideBusiness har fremlagt. Han har heller ikke ønsket at forholde sig til kæmperegningernes betydning for Altors evne til at forsikre sig fremover, eller om Altors investorer måtte have en holdning til, at der er brugt små 50 millioner kroner på forsvaret i OW Bunker-sagen:

”Langt de fleste af omkostningerne blev brugt tidligt i forløbet. På det tidspunkt meldte vi ud, at vi ønskede at lave en meget tilbundsgående undersøgelse for at finde så meget information som muligt om årsagerne til konkursen. Vi tror på, at brugen af kraftig ekstern rådgivning har været både effektiv og professionel. Herudover skal de involverede parter naturligvis have en vis juridisk støtte, men det er en klart mindre del af de samlede omkostninger.”

 

LÆS MERE

Topadvokater i bitter strid om OW Bunker-sag

Kapitalfonde angriber nøglepersoner i OW Bunker

Hård kritik af advokathus i OW Bunker-sag

Myndigheder skrotter sag mod OW Bunker-top

Politianmeldelse på vej mod OW Bunkers bestyrelse