;
sats web

Inside story

Udskældt kapitalfond skal redde pengetanks fitnesseventyr 

Kapitalfonden Altor arbejder på højtryk for at børsnotere fitnesskoncernen HFN. For Tryghedsgrupppen er det en god lejlighed til at sige farvel til et stærkt udfordrende eventyr. 

Sundhed og trivsel er nogle af nøgleordene for Tryg-ejer Tryghedsgruppen og dens investeringer. Sund er dog langtfra det, der historisk har kendetegnet pengetankens investering i fitness, der gennem årene har været et sandt mareridt for Trygs ejer.  

Oprindelig købte Tryghedsgruppen den danske fitnesskæde SATS af kapitalfonden Nordic Capital i 2006 for 1,3 milliarder kroner, men siden blev investeringen ramt af voldsomme udfordringer. Tryghedsgruppen har efterfølgende flere gange måttet til lommerne for at holde hånden under kæden, mens finanskrisen og den billigere kæde Fitness Worlds indtog gjorde det særdeles svært for SATS-kæden at finde fodfæste. 

Nu ser det imidlertid ud til, at Tryghedsgruppen langt om længe kan sætte punktum for en investering, der må siges at have krævet både tålmodighed og hårdt arbejde. 

I 2014 valgte Tryghedsgruppen nemlig at fusionere sine fitnessinvesteringer med kapitalfonden Altors kæde Elixia, og den sammenbragte kæde, HFN, er netop nu med hastige skridt på vej på børsen i Olso. 

InsideBusiness erfarer således, at Tryghedsgruppen og Altor har hyret de to banker ABG Sundal Collier og Morgan Stanley til at stå for processen, hvor man håber, at kæden i sidste ende kan lande på børsen med en markedsværdi på 3-5 milliarder kroner. 

Det sker i forlængelse af et årsregnskab for kæden, der viser en omsætning på 2,4 milliarder kroner og et plus på godt 130 millioner kroner på bundlinjen. 

Et alternativ er at sælge kæden til en anden kapitalfond eller en industriel køber, men indtil videre har fitnessbranchen ikke været en, fondene er flokkedes om. 

”HFN har været gennem en rigtig fin udvikling, siden vi i 2014 lagde vores fitnessaktiviteter sammen med Altors. Det er ikke nogen hemmelighed, at kæden skal sælges inden for de næste 1-2 års tid, og derfor har vi også udpeget nogle rådgivere, ligesom vi har overvejet muligheden for en børsnotering,” siger direktør i Tryghedsgruppen Søren Kristiansen. 

Fakta

Sagen kort

Kapitalfonden Altor og Tryg-ejeren Tryghedsgruppen fusionerede deres fitnessaktiviteter i 2014 under navnet HFN, der fik hovedsæde i Norge.

Kæden har efter et par år med store omkostninger til integrationen haft et stærkt 2017, som man nu vil bruge som afsæt til en børsnotering i Oslo.

Salget af HFN kan meget vel blive fulgt op med et frasalg af OW Bunkers søsterselskab, Wrist Ship Supply, som Altor har ejet siden 2007.

De potentielle frasalg skal ses i forlængelse af, at Altor inden for det næste års tid forventes at gå i gang med at stable sin femte fond på benene.

Netop pengekassens investeringer i fitness har historisk set skabt voldsom intern debat blandt gruppens repræsentantskab, hvor mange medlemmer gennem tiden har undret sig højlydt over, hvorfor Tryg-ejeren pludselig kastede sig over fitness for mere end 10 år siden. 

Med et markant opsving og de stærkt stigende priser på virksomheder er der nu udsigt til, at Tryghedsgruppen sandsynligvis kan redde lidt af æren, selv om der skal mindre mirakler til at sikre et nogenlunde hæderligt afkast. 

Det er dog ifølge Søren Kristiansen endnu for tidligt at vurdere, hvorvidt Tryghedsgruppen fitnesseventyr har været en succes. 

”Det er endnu for tidligt at udtale sig om, hvilket afkast vores investering i fitness vil give, men uanset om man kigger tilbage til begyndelsen i 2007, eller siden vi vedtog vores nye strategi i 2012, så forventer vi et fornuftigt afkast,” udtaler han. 

Branche i opbrud 

Tryghedsgruppen er langtfra den eneste aktør, der gennem årene har haft store vanskeligheder med at skabe et fornuftigt afkast på fitness. Også børsnoterede Parken Sport & Entertainment har tabt trecifrede millionbeløb på deres køb af kæden fitness.dk, der ligesom SATS blev hårdt ramt af en giftig cocktail af finanskrise og den billigere kæde Fitness Worlds indtog i Danmark. 

Netop Fitness World blev i 2015 solgt til kapitalfonden FSN Capital, og selv om kæden indtil videre udelukkende har ekspanderet herhjemme og i Polen, vil direktør Steen Albrechtslund ikke udelukke, at man også tager kampen op på de andre nordiske markeder. 

”Vi har brugt de seneste år på at rydde op og strømline kæden. Nu er vi så i gang med at udarbejde en ny vækststrategi med hjælp fra McKinsey, men det er endnu for tidligt at sige, hvad den præcis kommer til at indebære,” siger han og peger på, at kæden, der er Europas sjettestørste, kun vil angribe Sverige og Norge, hvis man kan finde det rette koncept. 

”Der er som udgangspunkt ikke noget til hinder for, at man ikke skulle kunne etablere Fitness World i andre nordiske lande på samme måde, som vi har gjort det i Polen. Jeg tror dog på, at det er meget nødvendigt, at man ikke blot betragter fitness som en metervare, men forsøger at tilpasse sit koncept til de enkelte markeder,” siger han. 

Fremgang hos salgsemne 

For Altors vedkommende ses det forestående salg af HFN som forløber for, at den svenske kapitalfond igen skal til at stable en ny fond på benene. Seneste Altor-fond stammer således fra 2014, og derfor venter mange, at den svenske kapitalfond så småt vil gå i gang med at stable en ny fond på benene i løbet af 2018. 

For Altors vedkommende har især kollapset i OW Bunker herhjemme dog gjort kapitalfonden til en upopulær skikkelse blandt landets pensionskasser, hvor hovedparten står skulder ved skulder i et omfattende sagsanlæg mod kapitalfonden. 

Samtidig har Altors investeringer herhjemme gennem de senere år ikke været en udpræget succeshistorie. Prestigeopkøbet af Hamlet Protein sammen med Goldman Sachs har indtil videre budt på skuffende resultater, mens man i den fynske industrigigant Haarslev har brudt med stifterfamilien i en bitter strid og brugt det meste af 2017 på at rydde op i koncernen. 

Et af lyspunkterne på det danske marked er dog OW Bunkers søsterselskab, Wrist Ship Supply, der trods sparsommelige kunder formåede at øge omsætningen og indtjening sidste år. Ifølge flere kilder er selskabet og Altor så småt ved at køre et salg af virksomheden i stilling, hvilket må siges at være et naturligt skridt, idet man har ejet Wrist-koncernen siden 2007. 

Direktør i Wrist Ship Supply Robert Kledal understreger, at selskabet efter et vanskeligt 2016 nu igen er tilbage på sporet, selv om kundekartoteket, der primært omfatter virksomheder inden for shipping og offshore, fortsat har det svært. 

”Vores modsvar til, at kunderne typisk køber enten færre eller billigere varer, er at øge vores samlede kundekreds, ligesom vi fokuserer meget på at være agile og skalere vores forretning op og ned, så vi følger kunderne. Modsat vores kunder er vi asset light, så vi kan relativt hurtigt justere internt på vores egen forretning, siger Robert Kledal. 

Danske investorer vender Altor ryggen 

Herhjemme har Altor de senere år primært været i søgelyset som følge af konkursen i OW Bunker, der blev børsnoteret i foråret 2014. På salgssiden har man herhjemme således stået helt stille siden olieselskabets overraskende kollaps, men Altor har blandt andet i Sverige formået af børsnotere virksomheden Dustin ganske kort tid efter OW Bunkers konkurs. Siden har fonden dog blandt andet investeret i Norican og senest Tresu, der blev købt af Erhvervsinvest. 

Når Altor og fondens ledende partner i Danmark, Søren Johansen, igen skal rundt at sælge sig selv til investorerne, kan de imidlertid godt gå en bue uden om de fleste af landets største investorer. Da de hjemlige pensionskasser med ATP og PFA i spidsen har stævnet hovedpersonerne i OW Bunkers konkurs, herunder Altor, er de danske pengekasser således udelukket fra på nogen måde at investere i kapitalfonden fremover.  

Flere investorer har således allerede solgt deres andele i Altors andre fonde, men fra Altors side er der ikke noget, der tyder på, at den kolde luft fra investorerne i Danmark får den store betydning. 

Kapitalfonden har således siden den spæde start i 2003 været begunstiget af stor opbakning fra langstiftede amerikanske investorer, og her fylder OW Bunker-skandalen på ingen måde det samme som herhjemme.  

Selv i Norge og Sverige har man allerede så godt som glemt konkursen, der rystede det danske børsmarked, og selv om flere investorer forventer, at Altor vil blive spurgt ind til sagen lyder vurderingen, at især de udenlandske investorer primært vil betragte det som en enkeltstående og meget usædvanlig hændelse.  

 

LÆS MERE

Pengetank sikrer kritiseret Falck-top udsigt til lukrativ bonus 

Giganter står på spring for at sælge fra  

Mærsk-direktørens revolution fejler

Nordic Capital jagter genrejsning med ny fond 

Kapitalfond snupper tidligere Mærsk-topchef

Her er Danmarks bedste kapitalfond