;
Ulrik Nodgaard WEB

Ugens vindere og tabere

Ugens op- og nedture

Optur Endelig styr på Novo’s pengetank Novo Nordisks uhørt velpolstrede ejer, Novo A/S, har længe været lidt af en sær størrelse. Milliarderne er rullet ind, men alligevel har den enorme pengetank mest af alt mindet om en søvnig offentlig myndighed. Det hjalp heller ikke på det, at Novo A/S senest ansatte den fyrede Danske Bank-direktør...

Optur

Endelig styr på Novo’s pengetank

Novo Nordisks uhørt velpolstrede ejer, Novo A/S, har længe været lidt af en sær størrelse. Milliarderne er rullet ind, men alligevel har den enorme pengetank mest af alt mindet om en søvnig offentlig myndighed.

Det hjalp heller ikke på det, at Novo A/S senest ansatte den fyrede Danske Bank-direktør Eivind Kolding i håbet om, at den Mærsk-uddannede jurist kunne sætte sit præg på en branche, han aldrig før havde været i berøring med. Det gik ikke. I denne omgang ser Novo dog ud til at have gjort det rigtige. Man hyrede den farmakyndige headhunter Tobias Petri fra Spencer Stuart til at finde Novo’s nye topchef. Han blev i onsdags præsenteret for offentligheden. Der er tale om den 51-årige Kasim Kutay fra investeringsbanken Moelis, og han kan måske endelig transformere Novo A/S og udnytte koncernens formue.

Optur

Auktionshus lander på børsen

Så lykkedes det. Auktionshuset landede langt om længe på den svenske børs. Og så endda med en kurstigning på 8 procent på første handelsdag. En stor lettelse for både selskabet og børsmyndigheden i form af OMX, der længe har fulgt Lauritz’ noget omtumlede vej til børsen.

Når champagnen er drukket, ser tømmermændene dog ud til igen at melde sig. Som tidligere beskrevet i InsideBusiness er auktionshuset reelt en rodebutik, hvor storaktionær og formand Bengt Sundstrøm har blandet en række af sine private interesser ind i virksomheden, ligesom hans kone, Mette, står for den daglige ledelse. InsideBusiness vælger dog i denne omgang at ønske selskabet til lykke og krydser fingre for, at der hurtigt kommer styr på forretningen.

Nedtur

Boligejere sidder med sorteper

Under stor mediebevågenhed har både Nykredit og siden RD og Nordea Kredit hævet de forhadte bidragssatser. Forklaringerne på, hvorfor institutterne nu vælger at sende en større regning til kunderne, har været forskellige, og sektoren har ærlig talt ladet til at være godt og grundigt i vildrede.

Der har været behov for fælles fodslag fra alle branchens aktører. Det kom så i denne uge, hvor Finansrådet sammen med realkredittens to organisationer stillede sig skulder ved skulder og buldrede ud med, at strammere krav fra den såkaldte Basel-komité i værste fald kan koste realkreditselskaberne og dermed deres kunder astronomiske 130 milliarder kroner. Umiddelbart lidt af et mareridt for sektoren og dens kunder, men finanssektorens talerør har malet med den helt store pensel, og det virker ærlig talt en smule overdramatisk, når sektoren nu pludselig melder ud om en regning på 130 milliarder kroner, da der reelt stadig er enorm usikkerhed om, hvor stor den endelige regning bliver.

Alvorligt i klemme for bestikkelse

26 tidligere og nuværende offentligt ansatte blev i denne uge anholdt for at have modtaget bestikkelse fra it-virksomheden Atea. Normalt har vi på InsideBusiness ikke ondt af folk. Men vi tillader os i den konkrete sag at udvise medfølelse. For ifølge Børsen handler sagen om at modtage it-udstyr for mellem 4.000 og 50.000 kr. Tænk at skulle trækkes igennem sag, en sigtelse og en anholdelse for 4.000 kr. Naturligvis skal offentligt ansatte overholde loven, men de menneskelige omkostninger synes store i forhold til gevinsten.