lars rebien

Ugens vindere og tabere

Ugens op- og nedture

Optur Fond vil købe sig i ind Joe & The Juice Torsdag i sidste uge var der jubel blandt mange af de ansatte på Joe & The Juices hovedkontor i indre København. Her fik mange af de ansatte, der ejer medejere af kæden, overbragt nyheden om, at kædens storaktionær Valedo og stifter Kaspar Basse er...

Optur

Fond vil købe sig i ind Joe & The Juice

Torsdag i sidste uge var der jubel blandt mange af de ansatte på Joe & The Juices hovedkontor i indre København. Her fik mange af de ansatte, der ejer medejere af kæden, overbragt nyheden om, at kædens storaktionær Valedo og stifter Kaspar Basse er i fremskredne forhandlinger med en stor amerikansk fond om at erhverve en betydelig aktiepost i den danske juicesucces. Såfremt handlen bliver endeligt godkendt, er der da også god grund til at juble for kædens mange småaktionærer, for frasalget sker til en rekordhøj pris, der værdisætter Joe & The Juice omkring 2,5 milliarder kroner, inklusive gæld.

Det forventes, at både Valedo, Kaspar Basse og kædens tredje storaktionær, baron Johan Wedell-Wedellsborg, fortsætter som aktionærer i det nye setup, mens en række af kædens medarbejderaktionærer bliver købt ud. Prisen alene vidner om et supersalg, og det bliver spændende at se, om den danske juicekæde kan fortsætte sin rivende udvikling og tilslutte sig andre danske detailsucceser som Pandora og Tiger.

 

Troels Lund tager hul på iværksætteres kapitalproblemer

Det er en afgørende forudsætning for at få gang i en hæderlig langsigtet vækst herhjemme, at der skabes et bedre klima for iværksætteri. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) er visionær og gør det helt rigtige i sit seneste vækstudspil denne uge. Han læsser motivationen og mulighederne over på den enkelte iværksætter. Det sker ved at foreslå en forsøgsordning for nye iværksætterselskaber, der kan få skattefrihed de første tre år på op til 7 millioner kroner. Hvis ellers ordningen fungerer i praksis, er det en god måde at få iværksætterne til at lade formuen stå i selskabet i stedet for at trække løn ud til sig selv. Han indfører også et fradrag for personlige investorer, som kan fradrage halvdelen af investeringen på op til 650.000 kroner i unoterede aktier. Ligesom han gør det lettere for private at placere deres pensionsmidler i unoterede aktier. Fremover kan der investeres 50.000 kroner, når pensionsopsparingen runder 200.000 kroner.

Stærkt gået Troels Lund Poulsen, om end det havde været klogt at iværksætte et sådant tiltag for længst.

 

Nedtur

Thomas Borgen står til kapitalsmæk

Det har været drøftet længe, om de danske finansielle aktører skal have mere kapital som følge af EU-regler. Nu står Danske Bank ligesom Nykredit også til smæk. Således skal have banken have 42 milliarder kroner yderligere i kapital for at leve op til fuldt indfasede Basel IV og CRD IV, når Finanstilsynet frem til i en ikke offentliggjort regeringsrapport, som InsideBusiness afslørede tidligere på ugen. Så vidt vi læser tallene, så forventer myndighederne, at banken lægger al indtjening ned på kistebunden de kommende år. De penge kommer altså ud over de 42 milliarder kroner, som vi forstår det.

Men hvad så med Danske Banks udbyttebetalinger og ambitionen om at nå en egenkapitalforrentning på 12,5 procent? Det er som bekendt sværere at få en høj forrentning, jo større kapitalstyrke man har. Det kan godt give hovedbrud hos Danske Banks topdirektør Thomas Borgen.

 

Rebien med ridser i lakken

Dansk erhvervslivs mangeårige førstemand, Lars Rebien Sørensen, abdicerer. Rebien har i godt 15 år stået bag en utrolig udvikling i Novo Nordisk og sat den danske insulinkæmpe på det globale landkort.

Trods den flotte bedrift forlader direktøren ikke Bagsværd-virksomheden som en udpræget sejrherre, når han siger endegyldigt farvel ved årsskiftet. Novo-aktien har længe været under pres som følge af særdeles udfordrende markedsvilkår i USA, ligesom selskabet længe har været plaget af intern uro som følge af de mange spekulationer om Rebiens exit.

Nu bliver det så Lars Fruergaard, der fremover skal stå i spidsen for den danske medicinalkæmpe. Han blev udpeget i forbindelse med en større rokade i kølvandet på Rebiens exit, men hele forløbet rejser spørgsmålet, hvorvidt Novo-bestyrelsen og formand Göran Ando har været deres opgave voksen. Har man fået benchmarket sine interne kandidater mod eksterne direktøraspiranter, og har man sørget for at give sin nu kommende topchef tilstrækkelig med udfordringer forud for det kæmpe spring?

Ingen tvivl om, at 2017 bliver et skæbneår for både Novo Nordisk og Lars Fruergaard.