;
topdk-web

Ugens vindere og tabere

Ugens op- og nedture

Peter Nyholm og Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens videre og tabere i dansk erhvervsliv.

Optur

Danske brands i høj kurs

Der er rift om de solide danske virksomheder for tiden. Senest var det vækstsuccesen Joe & The Juice, der meldes i fremskredne forhandlinger med en pengestærk amerikansk fond, og nu er turen så kommet til den danske audiovirksomhed Hi-Fi Klubben, som revisionshuset Deloitte i al hemmelighed arbejder på at sælge. Virksomheden vurderes at kunne indbringe selskabets ejer, Peter Lyngdorf, et trecifret millionbeløb, og salget er blot det seneste i en lang række danske virksomheder, der enten er blevet solgt på det seneste eller er på vej til at blive det.

Det er med god grund, at både investeringsbanker og M&A-advokater for tiden har dollartegn i øjnene, og fra flere aktører forlyder det, at der ud over kendte sager som salget af Fertin Pharma, Lagkagehuset og GlobalConnect netop nu også arbejdes på en række spændende sager i kulissen. Alt i alt et vidnesbyrd om, at solide danske virksomheder er i høj kurs, og ikke mindst at både danske og udenlandske investorer netop kæmper for at finde en tilpas mængde alternative investeringer, der kan matche den enorme efterspørgsel.

Svenskere høster tobakgevinst

Den danske tobaksgigant Scandinavian Tobacco Groups (STG) indtog på børsen har været lidt af en blandet fornøjelse for de nye aktionærer.

Ikke desto mindre lykkedes det selskabets svenske storaktionær, Swedish Match, i denne uge at få solgt omkring en tredjedel af sine aktier i det børsnoterede selskab. Dermed er svenskerne kommet lidt tættere på deres store ønske om at slippe ud af den danske virksomhed for i stedet at bruge kræfterne og ikke mindst pengene på egen butik. Hele børsnoteringen af STG skete således, efter at Swedish Match gennem flere år har udtrykt et klart ønske om at reducere sin beholdning i det danske selskab.

Man forsøgte blandt andet at sælge sine aktier i en direkte handel forud for børsnoteringen, men det faldt til jorden. Nu har Swedish Match imidlertid udnyttet STG’s børsplatform og fået sit store ønske om et aktiesalg opfyldt.

Til trods for et noget trist aktiemarked lykkedes det for de salgslystne svenskere at sælge 13 millioner aktier i STG med en forholdsvis lille rabat, hvilket må siges at være særdeles godkendt.

 

Nedtur

Surt show for Mobilepay

Danske Banks mobile betalingsløsning, Mobilepay, har i årevis været en kæmpe succes for banken. Men nu er Danske Banks satsning på at erobre markedet for betaling i butikker med Mobilepay løbet ind i vanskeligheder. Det skrev Berlingske Business først på ugen. Årsagen er, at forhandlinger med dankortudbyder Nets er gået i hårdknude. Problemet er dog ikke større for Danske Bank, end at de skal have deres 3 millioner mobilepaybrugere til at registrere deres dankort med NemID på telefonen for at højne sikkerheden. Mon ikke de klarer den.

Nok en skuffelse for Topdanmarks aktionærer

Topdanmark har været under belejring i årevis, men onsdag overskred belejrerne i form af finske Sampo en grænse, idet man flagede, at man nu ejer en tredjedel af Topdanmark. Samtidig fremsatte finnerne et lovpligtigt købstilbud på Topdanmark. Et øjeblik var der panik i medierne. Ville Topdanmark nu blive købt? Men nej. Finnerne med den garvede finansmand Björn Wahlroos i spidsen vil ikke betale overpris for Topdanmark. I stedet kom de med et nærmeste fornærmende lavt bud på de udestående aktier. Kursen kravlede dog et par procent op i Topdanmark. Belejringen fortsætter. En slags udsultning, hvor Sampo tager en bid mere, hver gang Topdanmark køber egne aktier tilbage. Ikke den rareste aktionær at have med om bord.