;
danske bank 1

Ugens vindere og tabere

Ugens op- og nedture

Peter Nyholm og Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Optur: Medvind til DONG
Torsdag løftede energikæmpen DONG sløret for sit længe ventede børsprospekt, der skal bane vej for den største børsnotering herhjemme nogensinde.
Omkring 100 milliarder kroner lyder den forventede markedsværdi på det statsejede energiselskab, der for under tre år siden kæmpede med svigtende indtjening og en voldsom gæld.
Netop nu rejser DONG-ledelsen med topchef Henrik Poulsen og vindchef Samuel Leopold Europa tyndt og præsenterer børsbejleren for professionelle investorer, og meldingen lyder allerede nu på en solid købsinteresse fra de store investorer i udlandet.
For Goldman Sachs og de to danske pensionskæmper PFA og ATP er der god grund til at gnide sig i hænderne. De købte sig ind i DONG i efteråret 2013, hvor DONG havde et prisskilt på blot 45 milliarder kroner, og sammen kan de tre finansielle kæmper grine hele vejen til banken.

Optur: Danske Bank er blevet pressedomptør
Det er kun et par år siden, af Danske Bank tabte medieslag efter medieslag og udgjorde bunden i den ene imageundersøgelse efter den anden med filiallukninger og eftervirkningerne efter finanskrisen. Men Danske Bank har lært af de mange tæv.

Selv om InsideBusiness i denne uge sender datterselskabet Realkredit Danmark ned, må vi samtidig sende Danske Bank op for det, der ligner et nøje orkestreret mediestunt. For dagen efter at banken præsenterede danskerne for uvelkomne prisstigninger på realkreditlån, der husker danskerne på den ringe konkurrence på realkreditområdet, formåede Danske Bank at indtage forsiden af Dagbladet Børsen med en meget positiv sag.

Pludselig fremstod Danske Bank som en aktør, der forsøger at give mere konkurrence. Det skete med historien om, at banken med sin Mobilepay-app vil snuppe Nets’ lukrative marked for regningsbetaling, Betalingsservice. Her er det velkendt og velbeskrevet, at konkurrencesituationen er dybt problematisk. Stor respekt for Danske Banks orkestrering af mediebilledet.

Optur: Der er penge i dansk velsmag
Det er blot få år siden, den svensk-britiske kapitalfond IK Partners opslugte Claus Meyers og Løgismoses respektive madimperier, og nu tyder alt på, at endnu en dansk virksomhed med velsmag i højsædet er på vej til at blive solgt.
Ifølge Berlingske har landets fremmeste bagerkæde, Lagkagehuset, og ejeren, FSN Capital, hyret investeringsbanken FIH Partners og dennes leder, Kim Bøtkjær, til at finde en køber, der kan hjælpe kagehuset med en international ekspansion.
Rygterne vil vide, at også en anden dansk madsucces, nemlig Joe & The Juice, også meget vel kan blive solgt inden længe, og dermed må det stå klart for enhver, at Danmark virkelig formår at skabe vækstsucceser inden for det gastronomiske felt.

Nedtur: Nu straffer Danske Bank boligejerne
Danske Banks realkreditselskab Realkredit Danmark kom i forbavsende mild modvind i denne uge. Trods dårlige nyheder. Ligesom Nykredits Totalkredit hæver man nu bidragssatserne på F1-, F2-, F3- og F4-lån. Det er ganske betragtelige prisstigninger på mere end 20 procent. Det undrer, at F5-lånet er undtaget – skal det nu være mere sikkert end et F4-lån?

Begrundelsen for prisstigningerne er, at Realkredit Danmark risikerer at overskride nogle grænseværdier fastsat af Finanstilsynet. Og så vil man med prisstigninger på de populære lån sende kunderne over mod de langt dyrere fastforrentede lån. På InsideBusiness tror vi snarere, at Danske Bank finder timingen rigtig, nu hvor Nykredit har taget skraldet for prisstigningerne i pressen. Strategien synes at fungere overraskende godt, for pressedækningen af manøvren var næsten forstående i modsætning til det oprør, der rejste sig mod Nykredits priscirkus.

Hvor længe kan dette reguleringsspøgelse blive brugt som undskyldning for at hæve priserne? Hvem er disse EU- og Basel-organer i virkeligheden til gavn for? Skulle de ikke snarere sikre en øget konkurrence på tværs af landegrænser, som sikrer lavere priserne til gavn for boligejerne?