politikens-hus-860x573-860x573 (1)

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Det er for let at skyde budbringeren, Jeppe Christiansen! – Pansergeneralens flyvende mediecirkus

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Det kom ud lidt diskret i form af et opslag på LinkedIn, at Maj Invest-direktør Jeppe Christiansen udtræder af Bellabeats bestyrelse. Det sker efter en periode, hvor Bellabeat i den grad har været i skudlinjen hos primært Berlingske. Med meddelelsen om sin afsked er det derfor lidt af et stormvejr, Jeppe Christiansen træder ud i, hvilket han tilsyneladende godt er klar over, idet han udtaler:

“Det vil efter udtrædelsen ligge mig fjernt at indgå i en længere offentlig polemik om Bellabeat, men jeg skylder den generelle kommentar, at avisens dækning efter min vurdering strider imod almindelig ordentlighed. Indimellem oplever vi nok alle, at mediernes fremstilling af fakta er en smule fordrejet, ude af kontekst eller overdreven dramatisk. Ikke mindst på områder, hvor vi har en særlig viden. Med min viden om realiteterne i Bellabeat in mente synes dette i sjælden høj grad at været tilfældet her. Det beklager jeg for avisen, for avisens abonnenter og for vores almindelige samtale om vigtige erhvervsforhold her i landet.”

Det er lidt af en bandbulle, som Berlingske får med på vejen, men det, som for alvor skurrer i ørerne med Jeppe Christiansens svidende bemærkning, er, at han faktisk ikke giver nogen forklaring på, hvorfor han stopper i Bellabeat. Derfor er det vældig relevant at spørge Jeppe Christiansen om årsagen til hans exit, som Berlingskes erhvervsredaktør Simon Bendtsen gør på LinkedIn ved at henvise til en artikel i Berlingske, som i den grad retter et kritisk lys på Bellabeats interessenter og dramatiske udvikling. Jeppe Christiansen har umiddelbart ikke svaret på spørgsmålene på LinkedIn, og det er faktisk lidt et problem, når en så anerkendt seniorinvestor som Jeppe Christiansen trækker sig fra et selskab i stormvejr uden at give en forklaring.

På InsideBusiness vil vi da gerne supplere, hvorfor trækker du dig egentlig fra bestyrelsen, Jeppe Christiansen, og har det noget at gøre med det tidsmæssige sammenfald i, at Bellabeat mildest talt klarer sig dårligt p.t.?

Det udløser en ugens taber, at man på én gang melder sig ud og skyder mod pressen, mens man ikke engang selv vil forklare, hvorfor man udtræder af bestyrelsen. Det er ikke god kommunikation.

Bellabeat er længe blevet anset for at være den absolutte guldfugl blandt investeringerne hos den danske investeringsfond Nordic Eye, der er stiftet af makkerparret Lars Tvede og Peter Warnøe.

I 2018 købte de sig ind i Bellabeat, og siden er selskabets værdi – ifølge Nordic Eye – eksploderet fra 400 millioner kroner til i efteråret 2023 at lyde på svimlende 26 milliarder kroner.

 

Pansergeneralens flyvende mediecirkus

Normalt er det mediernes opgave som den fjerde statsmagt at holde både politikere og erhvervsfolk i ørerne og blandt andet holde øje med alt fra vennetjenester og lokumsaftaler.

Desværre får landets største privatejede mediehus, JP Politikens Hus, nok temmelig svært ved at pege fingre ad nogen i den kommende tid.

Der hersker nemlig regulært kaos i mediehusets bagland. Mens den daglige ledelse har travlt med at trimme og fyre folk, især i takt med at JP sejles agterud i den digitale omstilling, udspiller der sig i ejerkredsen et regulært drama, der leder tankerne hen på Korsbæk og ’Matador’.

Først var det koncernens formand, Peter Bartram, der blev kylet på porten af selvsamme mand, der havde ansat ham, nemlig JP’s egen hanelefant og selvbestaltede pansergeneral, Jørgen Ejbøl. Trækket var som beskrevet i InsideBusiness et forsøg på en våbenhvile med den krigeriske medejer i Politikens Fond og dennes stærke mand, Lars Munch, der i årevis har modarbejdet koncernens formand.

At Peter Bartram til at begynde med nok var det helt forkerte valg, stod allerede tidligt klart for enhver, men fyringen af ham skete angiveligt fuldstændig hen over hovedet på Ejbøls egen bestyrelse og næstformand Michael Holm, der ikke overraskende brokkede sig højlydt.

Så højlydt, at han i denne uge blev fyret af Jørgen Ejbøl, hvilket dog ikke lukkede munden på Systematic-ejeren, der foldene sig ud med en kras og udefra set ganske berettiget kritik af en aktionærkreds, hvor alt synes at gå op i et magtspil mellem to aldrende avisfolk, der puster sig op på skift, mens koncernens daglige ledelse desperat forsøger at finde deres ben at stå på i kaosset.