;
Bech Bruun web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Pensionsprofiler sigtet i aparte sag – Advokathus lider nyt svidende nederlag

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Pensionsprofiler sigtet i højest aparte sag

Hvis man skal sige noget positivt i den konkurrencesag, som Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) efter årelang betænkningstid har indledt mod PKA+ Pension, så er det vel det overskud, som PKA-direktør Jon Johnsen viser i sagen. For er man en af de to sigtede, som er beskyttet af navneforbud, selv om  de fleste i branchen nok ved, hvem de er, så har man rigtig god grund til at være bitter.

Først og fremmest bitter over, at Enhed for Særlig Kriminalitet nu omsider har valgt at rejse en sag på det, fagfolk opfatter som et papirtyndt grundlag. Sagen har nemlig det indbyggede problem, at den handler om PKA’s deltagelse i et udbud omkring medarbejderne i det daværende Dansk Supermarked i 2017. Og præmissen er, at der var tale om markedsdeling, fordi begge parter isoleret set kunne byde på ordningen.

Problemet ved den analyse er bare, at PKA praktisk talt aldrig før havde deltaget i et sådant udbud, ligesom alle branchefolk ved, at PKA ingenlunde kunne tilbyde lederne i ordningen de mere fleksible pensionsordninger, de havde behov for. Det var jo netop Danica, der skulle stå for den del.

Desuden er hele Danicas rolle i forløbet i den grad én, som PKA kan tillade sig at være bitter over. For det var Danica selv, der anmeldte aftalen til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Endda efter at parterne i InsideBusiness havde præsenteret offentligheden for det dengang ret opsigtsvækkende samarbejde. Så må man må spørge sig selv, om konkurrencemyndighederne nogensinde havde opdaget sagen, hvis det ikke havde været for Danicas indblanding for selv at blive straffri, hvilket man også ser ud til at blive.

Så Danicas rolle kan i den grad diskuteres, fordi lige præcis det kommercielle pensionsmarked var og er uberørt terræn for PKA, mens Danica er landets nok mest garvede spiller på området. Så det kan se ud, som om Danica lokkede PKA i uføre og selv løb over og sladrede til skolelæreren. Det vil de færreste nok opfatte som en god og konstruktiv forretningspartner.

På den baggrund er der ingen vej uden om en ugens taber til PKA. Men det bliver spændende at følge sagen i Retten i Lyngby, hvor det også vækker undren, at myndighederne ikke har ventet på landsrettens afgørelse i den lignende Vejstribe-sag, før de rejste sigtelsen.

Advokathus lider nyt svidende nederlag

Landets tredje største advokatfirma, Bech-Bruun, lider endnu et svidende nederlag.

Nederlaget til Bech-Bruun faldt i denne uge i Højesteret, hvor Bech-Bruun har kæmpet for at få omstødt en dom i Østre Landsret, hvor advokathuset var blevet dømt til at tilbagebetale et salær på 3,5 mio. kr., ligesom fire advokater hver fik en bøde på 10.000 kr.

Men Bech-Bruuns anke blev ikke hørt. Højesteret valgte at stadfæste afgørelserne i Advokatnævnet og Østre Landsret. Afgørelsen slår fast, at fire advokater fra Bech-Bruun var inhabile, da de i 2017 foretog en større uvildig undersøgelse for Skatteministeriet af den meget omtalte udbyttesag, samtidig med at Bech-Bruun havde rådgivet den tyske North Channel Bank, der siden er blevet idømt en bøde på 110 millioner kroner for sin rolle i sagen.

Sagen har undervejs udviklet sig til en offentlig armlægning mellem Kammeradvokaten, der har ført sagen for Skattestyrelsen, og Bech-Bruun, som har beskyldt Kammeradvokaten for at være gået ind i sagen på et urigtigt grundlag.

Omvendt har Kammeradvokaten langet ud efter Bech-Bruun i sagen, ligesom advokaternes brancheforening, Danske Advokater, også har været genstand for spydige stikpiller fra statens advokathus.

Slagudvekslingen mellem de to kamphaner er dog langtfra slut. Sagen var nemlig blot en forsmag på et langt større opgør, hvor Skattestyrelsen flankeret af Kammeradvokaten har krævet erstatning på hele 1,2 milliarder kroner af Bech-Bruun.

Uanset hvad, er det ikke til at komme uden om Bech-Bruun som en af denne uges helt store tabere i dansk erhvervsliv.