Per Wold web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Aktietæv til GN og kritik af formand – Succesfuldt hackerangreb udstiller sårbarhed hos datacentraler og Nationalbanken

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Aktietæv til GN og kritik af formand

Det har mildest talt været en uge til glemmebogen for kriseramte GN Store Nord. Først kom det frem i Børsen, at den hårdtprøvede formand, Per Wold-Olsen, var raget uklar med hedgefonden Sarissa Capital, der er storaktionær i Amarin Corporation, hvor Wold-Olsen også er formand.

Den iltre hedgefond vil have nordmanden smidt på porten, og som om det ikke var nok, fik GN selv også læsterlige klø på aktiemarkedet torsdag.

En smertefuld nedjustering fra konkurrenten Logitech, hvor især ordrerne fra de store erhvervskunder udebliver, gav atter en gang nervøse trækninger hos de hårdtprøvede investorer i GN, der sendte aktien i frit fald.

Næsten 10 procent tabte GN i markedsværdi i løbet af eftermiddagen, og selv om aktiekursen rettede sig en smule inden lukketid, står det klart for enhver, at hverken GN eller sektorens kvaler er ovre.

Logitech er især kendt som en førende producent af it- og gamerudstyr og ligger derfor i direkte konkurrence med GN’s opkøbte satsning Steelseries, der må siges at have været lidt af en fiasko.

Meget tyder på, at GN kastede sig ind i kampen om gamernes gunst alt for sent og samtidig betalte en pris for Steelseries, som mange havde svært ved at se logikken i.

Det store kursfald vidner samtidig om, at selv om GN-aktien fik tiltrængt medvind, efter at rivalen Demants pengetank købte op i selskabet, så er situationen fortsat så anspændt, at der ikke skal meget til, før de nervøse investorer helt mister troen på projektet.

 

Succesfuldt hackerangreb udstiller sårbarhed hos datacentraler og Nationalbanken

Det er aldrig godt for troværdigheden, når ens forsvarsværker viser sig at være så mangelfulde, at de kan brydes ned. Men ikke desto mindre skete det for en række toneangivende finansielle aktører i denne uge som følge af et hackerangreb med rødder i Rusland. Således blev både Nationalbanken, Jyske Bank, Sydbank, Ringkjøbing Landbobank og Arbejdernes Landsbank lagt ned.

Det udstiller sådan set både datacentralen BEC, der benyttes af Nationalbanken, Bankdata og den fælles datacentral JN Data.

Som InsideBusiness forstår det, var der tale om et målrettet angreb fra den prorussiske hackergruppe Killnet, som giver en dusør til en masse russere, der kører et særligt script på deres pc, som belaster de nævnte bankers systemer. Der er så mulighed for at vinde 70.000 rubler for den, der har været mest ihærdig.

I de danske bankers optik var angrebet så bredt, at flere spillere gik ned. Det må således være dem, der rent faktisk gik ned, og deres leverandører, som er tabere, mens vinderne må være dem, der klarede skærene uden at gå ned.