Danica

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Danica får stryg af rivaler i afkastkamp – Problemerne materialiserer sig i Lunar

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Danica får stryg af rivaler i afkastkamp

Pilen har længe peget på Danica som 2022’s store taber på afkastsiden. Og da champagnepropperne sprang, og nytårsrakkerne strøg til vejs, blev det da også endegyldigt cementeret, at kunderne i Danske Banks pensionsselskab blev ramt af de største tab i 2022.

Læsere af InsideBusiness kunne allerede i december læse skriften på væggen, men i en ny opgørelse, som erhvervsmediet Finans har foretaget, står det nu klart, at Danica Pension klarede sig dårligst af de kommercielle pensionsselskaber i 2022, hvis man ser på kunder med markedsrenteprodukt med middel risiko og 15 år til pension.

Hos Danica tabte sådan en kunde 13,9 procent af sin opsparing i 2022. Ærkerivalen PFA klarede sig noget bedre med et afkast på -10,9 procent, ligesom de øvrige kommercielle konkurrenter, Nordea Pension, AP Pension og Velliv, alle satte Danica til vægs. Værre endnu ser det ud, hvis man sammenligner med arbejdsmarkedskasserne, der er årets store vindere, hvis man kan tillade sig at tale om deciderede vindere i et år, hvor kundernes pensionsopsparinger over en bred kam blev mindre.

Danica forsvarer sig med, at selskabet har en meget likvid portefølje med mange børsnoterede aktiver. Det giver selvsagt store tab i et år, hvor det børsnoterede marked rasler ned, og Danica forventer, at de relativt store tab i 2022 hurtigt bliver tjent hjem igen.

Uanset hvad, gør historier om dårlige afkast særlig ondt på et kommercielt pensionsselskab som Danica og kan hurtigt blive et prædikat, man skal kæmpe ualmindelig hårdt for at vriste af sig. Bare spørg PFA om det, der ligesom Danica selv blev sat i den bås for år tilbage.

 

Problemerne materialiserer sig i Lunar

Man skal ofte lede ihærdigt på Lunar Banks hjemmeside for at finde de dårlige nyheder. Men Børsen havde enten fået hjælp eller været i gang med lys og lygte for at finde den opdaterede halvårsrapport for den ekspansivrige, men også udfordrede fintechbank med de prominente investorer i ryggen.

Det nye er, at banken i første halvår fik et underskud på 729 millioner kroner og ikke som tidligere meldt ud på 427 millioner kroner. Potatoe, potato tænker du måske, men ikke i tilfældet med Lunar. For den opdaterede halvårsrapport viser også, at Lunar de facto har været under vand, det vil sige ude af stand til at leve op til Finanstilsynets kapitalkrav.

Det er ikke hverdagskost i Danmark, at man ser det i en bank, og det vækker mindelser om finanskrisen. Men her skal vi huske, at Lunar jo er en opstartsvirksomhed – og de skriver da også, at bruddet var midlertidigt og af teknisk karakter.

Det betyder dog ikke, at problemerne er løst for Lunar. Som før beskrevet i InsideBusiness er der snarere tale om, at problemerne tårner sig op for banken. Det store spørgsmål er, om banken er i stand til at rejse kapital hurtigt nok til at holde gang i forretningen.

Finanstilsynet har offentliggjort en rapport med formuleringen: ”Med en kapitaloverdækning på kun 78 millioner kroner ultimo september 2022 bryder banken for nuværende betydeligt med både sin egen og den efter Finanstilsynets vurdering tilstrækkelige kapitalmålsætning.”

Over for Børsen oplyser koncernchef og grundlægger Ken Villum Klausen, at man de sidste fire måneder har hentet lidt over 250 millioner kroner i ny kapital, og der er en trecifret millioninvestering på vej i denne måned. Samtidig er det ikke spor sjovt, så længe banken taber i omegnen af en halv milliard kroner per halvår.

Står Ken Villum Klausens udmelding til troende, har pengetanken toppet op for nu. Men spørgsmålet er, om det er en stakket frist. For det er aldrig sjovt at kaste gode penge efter dårlige. Heller ikke for så prominente investorer som Anders Holch Povlsen, Chr. Augustinus Fabrikker, Kinnevik, Tencent med flere.